«Ομάδα Ε» στη Νέα Δημοκρατία

«Ομάδα Ε» στη Νέα Δημοκρατία

Είναι δυνατόν ένα κόμμα που προηγείται καθαρά στις δημοσκοπήσεις (με την όποια αξιοπιστία αυτές διαθέτουν), που κάθε μέρα ζητά εκλογές και που κάνει ό,τι μπορεί για να τινάξει στον αέρα την αξιολόγηση να είναι βαθιά διχασμένο πάνω σ’ αυτό το κομβικό ζήτημα;

 Μάλιστα, είναι. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν τηρεί καθόλου ενιαία στάση γύρω από τη γραμμή του αρχηγού της, ο οποίος προσβλέπει στην αποτυχία της αξιολόγησης για να υποχρεωθεί –υποτίθεται– ο Τσίπρας να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Για τον Κυριάκο και την ομάδα του τα πράγματα είναι σαφή: για να ανατραπεί η κυβέρνηση και να προκύψουν οι πολυπόθητες πρόωρες εκλογές, πρέπει να αποτραπεί η αξιολόγηση. Ή, το λιγότερο, να ολοκληρωθεί με τόσο δυσμενείς για τη χώρα όρους ώστε ο Τσίπρας να μην μπορεί να σταθεί. Η ζημιά για τη χώρα, και στη μια και στην άλλη περίπτωση, όχι μόνο δεν γίνεται προσπάθεια να αποσοβηθεί, αλλά ίσα ίσα έχει αναδειχτεί σε προϋπόθεση για να ευοδωθεί το πολιτικό σχέδιο της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ. Από τις ευχές μάλιστα για αποτυχία της κυβέρνησης –εις βάρος της χώρας– μέχρι την ενεργή επιδίωξη αυτής της αποτυχίας υπάρχει μικρή μόνο απόσταση, την οποία –όπως φαίνεται– ο Κυριάκος και οι άνθρωποί του έχουν ήδη διανύσει.

Από την άλλη όμως, κι αυτό ως ένα βαθμό είναι παρήγορο, υπάρχουν δεκάδες βουλευτές και στελέχη της κεντροδεξιάς που κινούνται και πολιτεύονται, εντός κι εκτός Ελλάδας, σε διαφορετική κατεύθυνση από την ηγετική ομάδα του Μοσχάτου. Και δεν αρκούνται σε ευχολόγια για ευόδωση της αξιολόγησης. Συν Αθηνά κινούν, όσο μπορούν, και τη χείρα τους.

Πρώτος τη τάξει, βέβαια, από τις κεντροδεξιές προσωπικότητες που διαφωνούν με την επιλογή του Μητσοτάκη να «χαλάσει πάση θυσία η αξιολόγηση» και πάνω στα συντρίμμια να γίνουν εκλογές είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Από κοντά ακολουθούν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και πολλοί ακόμη.

Προκόπης Παυλόπουλος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέχουσα μορφή της κεντροδεξιάς παράταξης, με την εμπειρία του, τη μετριοπάθεια που τον διακρίνει και τις καλές του επαφές σε διεθνές επίπεδο, κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει τους συνομιλητές του στην Ευρώπη για την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί τάχιστα και χωρίς νέα μέτρα η περιβόητη δεύτερη αξιολόγηση. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Documento, ο κ. Παυλόπουλος μιλώντας με στενούς του συνεργάτες δεν κρύβει την (συγκρατημένη) αισιοδοξία του για κλείσιμο της αξιολόγησης μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Και για τον σκοπό αυτό ο Πρόεδρος ασκεί την επιρροή του προς πάσα κατεύθυνση, αξιοποιώντας τις καλές του σχέσεις με πολλά πρόσωπα που παίζουν ηγετικό ρόλο στις χώρες της ΕΕ.

Κώστας Καραμανλής

Ο πρώην πρωθυπουργός, όπως και ο Πρ. Παυλόπουλος, έχει ανοιχτή γραμμή με τον Αλέξη Τσίπρα και δεν κρύβει την ενόχλησή του για την ακραία τακτική που ακολουθεί η σημερινή ηγεσία της ΝΔ. «Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει και θα κλείσει και χωρίς νέα μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ. Η χώρα πρέπει άμεσα να μπει σε τροχιά σταθερότητας και ανάπτυξης» τονίζει στα «γαλάζια» στελέχη που τον επισκέπτονται στο γραφείο του. Τις απόψεις του ασπάζονται, όπως πληροφορούμαστε, ο τέως πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο πρώην υπουργός Γιώργος Σουφλιάς, ο σημερινός αντιπρόεδρος της βουλής Νικήτας Κακλαμάνης και πολλά ακόμη στελέχη της κεντροδεξιάς παράταξης.

Δημήτρης Αβραμόπουλος

Ο Ελληνας επίτροπος, ως έμπειρος διπλωμάτης και πολιτικός που καθημερινά συνομιλεί με ξένους ηγέτες και τους βασικούς παίκτες της διαπραγμάτευσης (βλ. Γιούνκερ, Μοσκοβισί και Τουσκ), εκτιμά πως υπάρχουν κάποιοι στην Ελλάδα «που επιζητούν το αδιέξοδο στην αξιολόγηση». Είναι ηλίου φαεινότερο πως η (διπλωματική) κριτική Αβραμόπουλου στρέφεται εμμέσως πλην σαφώς προς τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ, που κινείται σε… λογική γαία πυρί μιχθήτω. Πάντως οι πληροφορίες από το περιβάλλον του Δ. Αβραμόπουλου λένε ότι στο τέλος δεν θα υπάρξει εμπλοκή στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Είναι κοινό μυστικό μέσα στη ΝΔ πως ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ διαφωνεί κάθετα με τους χειρισμούς της ηγετικής ομάδας του κόμματός του για μια σειρά θεμάτων, με κορυφαίο την αξιολόγηση. Ο Β. Μεϊμαράκης εκτός του ότι έχει επιλέξει συνειδητά να απέχει από τα κομματικά δρώμενα, δεν διστάζει να καταλογίσει και βαριές ευθύνες σε όσους από την ηγεσία της ΝΔ «υπονομεύουν ευθέως την εθνική προσπάθεια για έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης και ανάτασης της οικονομίας», όπως λέει σε συναδέλφους του βουλευτές. Τέλος, όσους τον εγκαλούν για «χαλαρή αντιπολιτευτική διάθεση» τους παραπέμπει στο παρακάτω απόσπασμα από παλαιότερη συνέντευξή του: «Ζητούμενο παραμένει η εθνική συνεννόηση και όχι οι κραυγές. Το σύνθημα “φύγετε” δεν είναι λύση, γιατί η χώρα θα σέρνεται και ο Τσίπρας θα μένει».

Ας σημειωθεί ότι κοινός τόπος των απόψεων που τάσσονται υπέρ της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης είναι ότι «την τακτική του Κυριάκου, που εμφανίζεται να υπονομεύει την προσπάθεια της χώρας, θα την πληρώσει τελικά και η παράταξη».

Αλλα λέει ο Κυριάκος, άλλα… ακούει ο Θεοδωρικάκος

Παρά την ακατανόητη επιμονή του Μητσοτάκη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και παρά τις καθημερινές του… προβλέψεις, τις οποίες συνεπικουρεί η Ντόρα, ότι οι εκλογές είναι προ των πυλών, υπάρχουν κάποιοι στενοί του συνεργάτες που δεν συμμερίζονται τη σιγουριά του. Οπως για παράδειγμα ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του προέδρου της ΝΔ. Ο πιο στενός συνεργάτης του υποστηρίζει σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του με βουλευτές του «σαμαρικού μπλοκ» δύο πράγματα: πρώτον, ότι δεν «βλέπει» εκλογές το επόμενο εξάμηνο-οκτάμηνο και, δεύτερον, ότι η αξιολόγηση «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα κλείσει μέσα στον Φεβρουάριο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter