Oμαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία, προβληματίζει η χαμηλή συμμετοχή

Oμαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία, προβληματίζει η χαμηλή συμμετοχή

Στις 7 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες σε όλη τη χώρα για τις επαναληπτικές εκλογές σε 7 περιφέρειες και 229 δήμους. Ωστόσο αυτό που προβληματίζει όσο περνά η ώρα και βαδίζουμε προς την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας του β΄γύρου είναι η πολύ χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων. 

Η σημερινή είναι πιο απλή και γρήγορη καθώς δεν υπάρχουν σταυροί προτίμησης και ψηφίζουμε μόνο συνδυασμούς.Υπενθυμίζεται ότι οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 μ.μ.

Και σήμερα όπως και την προηγούμενη Κυριακή δεν θα λειτουργούν τα διόδια σε όλους τους δρόμους για την εξυπηρέτηση των εκλογέων.

Οι μάχες για τις 7 περιφέρειες είναι οι εξής:

Περιφέρεια Αττικής, Γιώργος Πατούλης (37,63%) εναντίον Ρένας Δούρου (19,71%)

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης (36,96%), εναντίον Απόστολου Κατσιφάρα (32,93%).

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα (29,5%), εναντίον Θόδωρου Γαλιατσάτου (22,16%).

Περιφέρεια Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης (34,09%) εναντίον Παν. Νίκα (33,6%)

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος (34,3%) εναντίον Χριστόδουλου Τοψίδη (30,6%).

Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου (30,6%) έναντι Κώστα Μουτζούρη (24,36%)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός (39,71%) εναντίον Απόστολου Γκλέτσου (28,84%).

Οι δήμοι

Ξεχωριστό ενδιαφέρον, στο επίκεντρο βρίσκοντα και οι δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.

Ο Κώστας Μπακογιάννης (ΝΔ), που την περασμένη Κυριακή κατάφερε να αποσπάσει το 42,65% των ψήφων και ο Νάσος Ηλιόπουλος, (ΣΥΡΙΖΑ) που έλαβε ποσοστό 16,98%.

Αντίθετα, στη συμπρωτεύουσα η μάχη είναι «ενδοοικογενειακή», καθώς διάδοχος του Γιάννη Μπουτάρη θα είναι ή ο Νίκος Ταχιάος (22,40%), που αποτελεί επιλογή της ΝΔ, ή ο ανεξάρτητος αλλά προερχόμενος από το ίδιο κόμμα, Κωνσταντίνος Ζέρβας (14,93%).

Στην Πάτρα ο προερχόμενος από το ΚΚΕ Κώστας Πελετίδης διεκδικεί την επανεκλογή του, καθώς στον α΄ γύρο έλαβε το 40,60% των ψήφων, ενώ αντίπαλός του είναι ο ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΚΙΝΑΛ Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο οποίος έλαβε ποσοστό 16,01%.

Την επανεκλογή του διεκδικεί και ο νυν δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης (χωρίς επίσημη κομματική στήριξη), καθώς προτιμήθηκε από το 45,34% των συμπολιτών του, ενώ αντίπαλός του είναι ο Νίκος Βλαχάκος, τον οποίο στηρίζει η ΝΔ και πριν από μία εβδομάδα έλαβε ποσοστό 27,13%.

Στον δήμο Ηρακλείου Κρήτης αναμετρούνται ο επί σειρά ετών βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και επί τρεις συνεχόμενες θητείες (2003-2014) δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Κουράκης, που έλαβε το 36,71% και ο νυν δήμαρχος, Βασίλης Λαμπρινός που απέσπασε το 24,12% των ψήφων.

Επανάληψη της μάχης των επαναληπτικών εκλογών του 2014 έχουμε στον δήμο Λαρισαίων. Όπως τότε έτσι και σήμερα οι δημότες της πρωτεύουσας της Θεσσαλίας έχουν να επιλέξουν μεταξύ του σημερινού δημάρχου, Απόστολου Καλογιάννη, ο οποίος έχει τη στήριξη από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ και στον α΄ γύρο πήρε 42,52% και της ανεξάρτητης προερχόμενης από τη ΝΔ, Ρένας Καραλαριώτου, που την περασμένη Κυριακή έλαβε 39,85%.

Δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδικούν τον θώκο στον δήμο Ιωαννιτών. Ο νυν δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος προ επταημέρου προτιμήθηκε από το 30,62% των συμπολιτών του και ο Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος είχε την προτίμηση του 23,84% των ψηφοφόρων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter