Όμηροι του πολέμου και της διαφθοράς

Όμηροι του πολέμου και της διαφθοράς

Δύο κινήσεις από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε πολιτικό και όχι στρατιωτικό επίπεδο προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης την εβδομάδα που μας πέρασε, με τους τίτλους να τον παρουσιάζουν ακόμη μια φορά ως τον τιμωρό της διαφθοράς στη χώρα. Η πρώτη ήταν η αντικατάσταση του υπουργού Αμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ –την ώρα μάλιστα που σημειώνεται πρόοδος στη μεγάλη αντεπίθεση στον νότο– και η δεύτερη ήταν η σύλληψη του ολιγάρχη και πρώην πάτρονα του ίδιου του Ζελένσκι Ιχόρ Κολομόισκι για ξέπλυμα χρήματος και απάτη.

Η αποπομπή Ρέζνικοφ και η πιθανή μετακίνησή του σε κάποια άλλη θέση –κυκλοφορούν σενάρια ότι θα αναλάβει πρεσβευτής της χώρας στο… Λονδίνο– ήρθαν ως απάντηση σε μήνες φημών, δημοσιευμάτων και ερευνών που εξέθεταν την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας ως διεφθαρμένη στα μάτια των πολιτών. Παρότι ο ίδιος ο Ρέζνικοφ δεν εμφανίζεται να έχει καμία εμπλοκή στις υποθέσεις διαφθοράς και άπαντες οι συνεργάτες του εκφράζονται ακόμη θετικά για το ποιόν του, είχε διαμορφωθεί ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα εναντίον του. Παρά ταύτα, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές έρευνες του Γιούρι Νικόλοφ, τρεις υποθέσεις διαφθοράς ήρθαν στην επιφάνεια την περίοδο που ο Ρέζνικοφ ήταν μες στα πράγματα. Η πιο γνωστή, αυτή με την προμήθεια του ουκρανικού στρατού με αυγά που τα πλήρωναν 0,46 δολάρια το αυγό, ενώ η τιμή του ήταν 0,05 δολάρια (είχε ξεσπάσει τεράστια κατακραυγή στην αρχή του χρόνου και είχαν ακολουθήσει παραιτήσεις και έρευνες). Λιγότερο γνωστή ήταν η υπόθεση με κάποιες γεννήτριες ρεύματος που οδήγησε και στην παραίτηση του τότε υφυπουργού Αμυνας, ενώ πρόσφατα (τέλη Αυγούστου) ήρθε στο φως και μια… ασύμφορη συμφωνία με την Τουρκία για την τροφοδοσία του ουκρανικού στρατού με παλτά. Οι ουκρανικές δυνάμεις προμηθεύτηκαν στρατιωτικά πανωφόρια από την Τουρκία αντί 86 δολαρίων το ένα, ενώ η τιμή τους κανονικά είναι μόλις 29 δολάρια. Και στις τρεις περιπτώσεις οι αξιωματούχοι που έβαλαν τις υπογραφές τους δεν ήταν επιλογές του Ρέζνικοφ. Παρά ταύτα ο Ρέζνικοφ παύτηκε με τη σύμφωνη γνώμη του.

Όσον αφορά την υπόθεση Κολομόισκι, ο πρώην ολιγάρχης συνελήφθη από την κρατική ασφάλεια (SBU) με την υποψία για απάτη και κατάχρηση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μένει να φανεί αν η κίνηση αυτή ήταν μια προσπάθεια να βγει από το κάδρο και να μην πάει σε δίκη (δεν έχει αποφασιστεί αν θα δικαστεί). Αυτό θα συνέβαινε εάν δεν τον είχε συλλάβει πρώτη η SBU και έπεφτε στα χέρια της υπηρεσίας κατά της διαφθοράς (NABU), η οποία ήταν έτοιμη να τον συλλάβει.

Από τα παραπάνω δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται εάν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει όντως θέσει στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς ή απλώς «κλείνει» υποθέσεις για τα μάτια της Δύσης και κυρίως για να συνεχίσει να παίρνει χρήματα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter