Ομοβροντία Αντώναρου κατά ΝΔ και Θεοδωρικάκου για το «έχουμε καπιταλισμό»

Ομοβροντία Αντώναρου κατά ΝΔ και Θεοδωρικάκου για το «έχουμε καπιταλισμό»

Αφόπλισε ο Ευάγγελος Αντώναρος μετά και τη κυνική δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, της κυβέρνησης της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος έριξε στην πυρά τους εργαζόμενους λέγοντας χωρίς καμία ντροπή την έκφραση «έχουμε καπιταλισμό» όταν ρωτήθηκε για τη στήριξη και την προστασία προς τους εργαζόμενους.

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή θυμίζει την πορεία του κυρίου Θεοδωρικάκου σταδιακά από την ΚΝΕ προς τη Νέα Δημοκρατία, μέσω ΠΑΣΟΚ και σημειώνει πως την έκφραση αυτή κανείς ηγέτης της Ν.Δ. δεν την είχε εκστομίσει ως σήμερα.

Σημειώνει μάλιστα πως αρχή της Ν.Δ. ήταν πάντα πως στηρίζει την επιχειρηματικότητα αλλά είναι με τον άνθρωπο.

Ο κ. Αντώναρος ρίχνει άμεσα ευθύνες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως εφόσον δεν αποκηρύσσει τέτοιες δηλώσεις τις ασπάζεται. 

Η ανάρτηση του Ευάγγελου Αντώναρου:

Στα 46 χρόνια της μεταπολίτευσης έξη πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας έχουν αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού: Ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Γεώργιος Ράλλης, ο Κώστας Μητσοτάκης, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κώστας Καραμανλής κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένας έβδομος πρωθυπουργός ήταν ο υποδειγματικός Τζανής Τζαννετάκης που δεν είχε όμως την προεδρία του κόμματος. Οι έξη από τους επτά, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλη μέχρι και τον Αντώνη Σαμαρά, έμειναν πιστοί, άλλος σε μεγαλύτερο άλλο σε μικρότερο βαθμό,. στην βασική αρχή που είχε διατυπώσει και, κυρίως, είχε κάνει πραξη ο ιδρυτής του κόμματος του οποίου πρωτοεγινα μέλος (μεταξύ των άλλων ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ) από το 1976: Στην Ελλάδα εφαρμόζονται όι αρχές της λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς με ξεκάθαρα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Δεν είμαστε με τους επιχειρηματίες. Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα. Αλλά είμαστε με τον άνθρωπο.

Κανείς από τους έξη δεν είχε διανοηθεί να εκφράσει δημόσια την άποψη ότι στην Ελλάδα “έχουμε καπιταλισμό”, ούτε καν ακόμη όταν ο κόσμος ήταν χωρισμένος σε δύο μεγάλα στρατόπεδα κατα τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου μέχρι το 1989/90. Η λέξη καπιταλισμός — όπως έχει γραφεί επανειλημμένα σε διάφορες γλώσσες — ηχεί παράταιρα στα αυτιά όλων σχεδον των Ευρωπαίων. Έχει μια απεχθή υπόγευση. Ακόμη κι όταν τη χρησιμοποιούν οι κεντρικοί αντίπαλοι του, οι κομμουνιστές.

Ίσως γι αυτό δεν συνειδητοποίησε τι ακριβώς είπε σήμερα σε συνέντευξη του ο Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. “Καπιταλισμό έχουμε στην Ελλάδα και οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες καθορίζουν με ποιον τρόπο θα κινηθούν”, είπε σε συνέντευξη στο OPEN ΄’οταν τον ρώτησαν για τα δικαιώματα και την προστασία των εργαζομένων. Τους έριξε δηλαδή στην πυρά.

H τοποθέτηση αυτη δεν εκπλήσσει, ειδικά προερχόμενηυ απο το συγκεκριμένο κύριο. Μέχρι προσφατα όχι μόνο δεν ηταν μέλος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ήταν αντίπαλός της. Παλιότερα ήταν ( και μάλιστα μετά την πτώση του τείχους του αίσχους) γραμματέας της ΚΝΕ, αργότερα “περπάτησε” σε διαφορους χώρους κι εμεινε μέχρι σχετικά πρόσφατα στο ΠΑΣΟΚ. Αρα που να ξέρει ποια είναι η βασική αρχή δράσης της Νέας Δημοκρατίας, θα μου πει κάποιος.

Η μήπως εκφράζει καλύτερα από όλους τις απόψεις της σημερινής Νέας Δημοκρατίας που δείχνει να έχει νεοφιλελεύθερο, άρα αμιγώς κυνικά νεοκαπιταλιστικό πρόσημο τύπου Θάτσερ; Όσο η σημερινή ηγεσία δεν δείχνει διάθεση να αποκηρύξει τετοιες ακραίες συμπεριφορές καθε υπόθεση είναι θεμιτή. Τέτοιες διατυπώσεις, που ασφαλώς δεν οφείλονται σε γλωσσική ολίσθημα αλλά σε βαθειά εδραιωμένη πεποίθηση, αποδεικνυουν, είτε προερχόμενες από πρώην αριστερούς είτε από ακροδεξιούς μουσαφιραίους (οποία σύμπτωση!) πόσο έχει απομακρυνθεί η Νέα Δημοκρατία από τις βασικές κατευθυντήριες αρχές του ιδρυτή της αλλά και του Κωστα Καραμανλή που 24 ώρες πριν τις εκλογές του Μαρτίου 2004 μου είχε πει σε μια συνεντευξη: “Στην καρδιά της πολιτικής μας είναι φυσικά η λειτουργία της ελεύθερης αγοράς αλλά με έντονα κοινωνικα χαρακτηριστικά με επίκεντρο τον άνθρωπο.” Οποιος γυρίζει την πλάτη του σε αυτά, συνειδητά η όχι, δεν ξέρει ποιο χώρο έχει κληθεί να υπηρετήσει.

https://www.facebook.com/evangelos.antonaros/posts/2691029091175106

Στα 46 χρόνια της μεταπολίτευσης έξη πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας έχουν αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού: Ο ιδρυτής της…

Gepostet von Evangelos Antonaros am Mittwoch, 13. Mai 2020

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter