Ομόφωνα αθώο έκρινε το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρο του Ε΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Αθανάσιο Ράντο, ο οποίος ήταν ελεγκτέος για ενδεχόμενη τέλεση παραπτωμάτων σε σχέση με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, μετά την αποκάλυψη της ηλεκτρονικής του αλληλογραφίας με την τότε υποψήφια -και νυν δικαστή του ΣτΕ- με την οποία φέρεται να συζητούσαν και για τα θέματα των εξετάσεων της για την είσοδο της στο ΣτΕ .
Την έρευνα για την υπόθεση Ράντου είχε διατάξει ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα που έφεραν τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ να εκβιάζεται εξαιτίας των όσων προέκυπταν από την προσωπική του αλληλογραφία προκειμένου να μεροληπτήσει στη διαδικασία του ελέγχου του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες καθώς συμμετείχε στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Στα μηνύματά που είχαν διαρρεύσει στον Τύπο, οι δύο δικαστές πέραν των προσωπικών τους ζητημάτων εφέροντο να συζητούν για δικαστικά θέματα, για συναδέλφους τους και για τις βαθμολογίες του διαγωνισμού για την είσοδο νέων δικαστών στο ΣτΕ κι αυτό ήταν το έναυσμα για την εντολή διενέργειας του πειθαρχικού ελέγχου.
Τελικά, το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου κατέληξε σε ομόφωνη αθώωση του κ. Ράντου, μετά τη μελέτη στοιχείων της υπόθεσης.
Απ΄ την πλευρά του ο κ. Ράντος κατέθεσε στην εισηγήτρια της υπόθεσης, αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Μαρία Βλαχάκη, πολυσέλιδο υπόμνημα, ενώ έδωσε και προφορικές εξηγήσεις.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες κατά την επίμαχη διάσκεψη, η κυρία Θάνου εξέφρασε κάποιες αρνητικές θέσεις για το εν λόγω θέμα, αλλά τελικά συντάχθηκε με τις θέσεις των υπολοίπων μελών. Τελικά, ομόφωνα ο κ. Ράντος, κρίθηκε ότι δεν έχει διαπράξει κανένα πειθαρχικό παράπτωμα εντός και εκτός υπηρεσίας που να θίγει το κύρος του και το κύρος της Δικαιοσύνης
Το ερώτημα βέβαια που εύλογα ανακύπτει είναι κατά πόσο το πειθαρχικό κατηγορητήριο που είχε συνταχθεί έδινε τα περιθώρια να εξεταστούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης. Αν τα μέλη δηλαδή του πειθαρχικού συμβουλίου προχώρησαν στην πλήρη απαλλαγή όχι για λόγους ουσίας αλλά γιατί δεν δέχτηκαν να εξετάσουν το περιεχόμενο της επίμαχης αλληλογραφίας επικαλούμενα “προσωπικά δεδομένα” αν και σύμφωνα με πληροφορίες είχαν στην διάθεση τους την κατάθεση της υποψήφιας τότε δικαστή η οποία πιστοποιεί την σχέση και το περιεχόμενο των κρινόμενων συνομιλιών με τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας .