Ομόφυλα ζευγάρια: Νέες ισορροπίες μετά την επιλογή αποχής του Βορίδη – Ερωτηματικά για υφυπουργούς

Ομόφυλα ζευγάρια: Νέες ισορροπίες μετά την επιλογή αποχής του Βορίδη – Ερωτηματικά για υφυπουργούς
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Το υπουργικό συμβούλιο έχει παράξει νέα δεδομένα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς συγκροτούνται νέες ισορροπίες και γεννιούνται νέες δυναμικές μετά την παρουσίαση του νομοσχέδιου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η στάση της αποχής του Μάκη Βορίδη έδωσε μεγάλη ανακούφιση στο Μαξίμου, το οποίο θεωρεί ότι μειώνεται η δυνατότητα της οργανωμένης αντίδρασης απέναντι στον πρωθυπουργό, με την καταψήφιση του νομοσχεδίου.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος χαρακτήρισε τη στάση του Βορίδη, «επαινετέα», καθώς το έκανε «για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση».

Η αποχή πεδίο αποσυσπείρωσης των διαφωνούντων

Από την πρώτη στιγμή που μέσω συνέντευξής του, ο Μητσοτάκης άνοιξε και επίσημα τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, έβαλε στο τραπέζι της εσωκομματικής τράπουλας την επιλογή της αποχής, την οποία χαρακτήρισε και ως «αξιοπρεπή στάση».

Ο στόχος ήταν εμφανής, να μην αποτυπωθεί μία εικόνα στη Βουλή, όπου δεκάδες γαλάζιοι βουλευτές, θα γύριζαν την πλάτη σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο από τους κύκλους του Μαξίμου, έχει χαρακτηριστεί και ως «προσωπικό στοίχημα» του πρωθυπουργού.

Μάλιστα, στο Μαξίμου θεωρούν ότι η στάση του υπουργού Επικρατείας, θα οδηγήσει και αρκετούς άλλους διαφωνούντες στην οδό της αποχής, αποδυναμώνοντας το «μπλοκ» των γαλάζιων βουλευτών που θα πάνε στην Βουλή να καταψηφίσουν.

Διάλογος Μητσοτάκη- Βορίδη στο υπουργικό συμβούλιο

Η παρασκηνιακή συμφωνία Μητσοτάκη- Βορίδη, αποτυπώθηκε και σε αυτά που ειπώθηκαν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι «διαφωνώ επί της αρχής με το νομοσχέδιο και κατά τη γνώμη μου από το Σύνταγμα πηγάζει μια έννοια της οικογένειας που δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν θέλω να δημιουργήσω πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, γι’ αυτό και θα απέχω από την ψηφοφορία».

Από τη μεριά του ο Μητσοτάκης ανέφερε ότι «χαίρομαι που και οι διαφωνίες εκφέρονται με δομημένο τρόπο. Δεν θα μπω στα νομικά ζητήματα, διότι είναι θέμα ισότητας, συμπερίληψης και ελευθεριών».

Ερωτηματικά για υφυπουργούς

Μπορεί η θέση του Βορίδη στο υπουργικό συμβούλιο να μη κινδυνεύει, όμως στην περίπτωση των υφυπουργών τα δεδομένα είναι πιο σύνθετα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της υφυπουργού Οικογένειας Μαρίας Κεφαλά, για τη στάση της οποίας έχουν ακουστεί τις τελευταίες μέρες πολλά. Ανοιχτό είναι ακόμη και το ενδεχόμενο της παραίτησης, εάν και σύμφωνα με πληροφορίες σκέφτεται και το σενάριο της αποχής.

Μάλιστα, από το Μαξίμου διαμηνύουν ότι η αποχή ενός υφυπουργού θα καταγραφεί και θα συναξιολογηθεί σε έναν ανασχηματισμό σε ύστερο χρόνο, ασκώντας με αυτό τον τρόπο περισσότερη πίεση σε αυτούς που σκέφτονται αυτή την επιλογή.

Στην αποχή κλίνει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, ενώ προς το ναι γέρνει ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, όπως και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης. Προς το ναι κινείται και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Παππάς.

Διαβάστε επίσης: Όμηρος του Βορίδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Αυτό είναι το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών – Βγήκε σε δημόσια διαβούλευση

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter