Ομολογία αποτυχίας: Βουλευτής ΝΔ ζητά από τον Κικίλια να ορίσει νοσοκομείο αναφοράς για νεφροπαθείς με κορονοϊό – «Είστε υπεύθυνοι για όσες ζωές χαθούν»

Ομολογία αποτυχίας: Βουλευτής ΝΔ ζητά από τον Κικίλια να ορίσει νοσοκομείο αναφοράς για νεφροπαθείς με κορονοϊό – «Είστε υπεύθυνοι για όσες ζωές χαθούν»

Αναφορά στον υπουργό Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Δημήτρης Κούβελας, ζητώντας να οριστεί άμεσα νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα διαθέτει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού αποκλειστικά για θετικούς στον Covid-19 νεφροπαθείς. «Καθιστούμε την Πολιτεία υπεύθυνη για όλες τις ζωές των συνανθρώπων μας που θα χαθούν» ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης.

«Να οριστεί νοσοκομείο με Μονάδα Τεχνητού Νεφρού αποκλειστικά για θετικούς στον covid-19 νεφροπαθείς και στη Θεσσαλονίκη», είναι ο τίτλος της αναφοράς του βουλευτή της ΝΔ, η οποία έρχεται να προστεθεί στις μαρτυρίες γιατρών που επισημαίνουν ότι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα έχει τεθεί εκτός ελέγχου.

«Δεν υπάρχει σχεδιασμός»

Η αναφορά του Δ. Κούβελα βασίζεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, η οποία στέλνει σήμα κινδύνου στον Βασίλη Κικίλια. «Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, διαπιστώνουμε με τρόμο πως δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από πλευράς Πολιτείας ικανός να ανακόψει το επερχόμενο τσουνάμι που απειλεί τις ζωές των νεφροπαθών της πόλης» κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι νεφροπαθείς. Τονίζουν δε ότι ο κορονοϊός «χτυπά δυσανάλογα» τους νεφροπαθείς «και ως προς το ποσοστό θνητότητας», ενώ επισημαίνουν ότι η ανάγκη για αιμοκάθαρση τους εκθέτει σε κίνδυνο. «Είναι προφανές ότι η Πολιτεία θα έπρεπε να έχει παρέμβει ώστε να μειώσει την απειλή» σημειώνουν και προσθέτουν: «Αντ΄ αυτού βλέπουμε αποσπασματικά μέτρα που αντί να μειώνουν, αυξάνουν τον κίνδυνο του ιού στο προσωπικό και στους πάσχοντες των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού της πόλης μας».

«Τα κρούσματα έχουν διασπαρεί σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης»

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, όταν ένα αιμοκαθαιρόμενος ασθενής βρίσκεται θετικός στον κορονοϊό, διακομίζεται στο εφημερεύων νοσοκομείο με Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Εκεί, προκειμένου να μην μεταδώσει τον ιό στους υπόλοιπους ασθενείς της μονάδας, υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση με φορητά μηχανήματα στην κλίνη που νοσηλεύεται. «Παρόλα αυτά, το προσωπικό που διενεργεί την αιμοκάθαρση είναι το ίδιο που εξυπηρετεί και τα απλά περιστατικά της μονάδας, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού» καταγγέλλει ο Σύλλογος, συμπληρώνοντας πως στις ιδιωτικές μονάδες διενεργούνται τακτικά τεστ από τα οποία έχει προκύψει σωρεία θετικών κρουσμάτων, γεγονός που αυξάνει δραματικά την πίεση στις «ήδη γεμάτες και υποστελεχωμένες μονάδες των δημοσίων». «Μάλιστα, αντί να έχουμε μόνο μία μονάδα αναφοράς όπως στην Αθήνα (νοσοκομείο Νίμιτς), τα κρούσματα έχουν διασπαρεί στο σύνολο των νοσοκομείων της πόλης» αποκαλύπτεται στην ανακοίνωση, με τον Σύλλογο να προβλέπει πως είναι θέμα χρόνου τα κρούσματα να γεμίσουν τις μονάδες στις οποίες υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση τακτικοί ασθενείς.

«Καθιστούμε την Πολιτεία υπεύθυνη για όσους πεθάνουν»

Προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο και οι 1.400 αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς της πόλης, ζητούν:

1. Να οριστεί άμεσα νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα διαθέτει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού αποκλειστικά για αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς με Covid-19.

2. Να διενεργούνται πιο συχνά τεστ σε προσωπικό και ασθενείς των νοσοκομειακών Μονάδων Τεχνητού Νεφρού.

Στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματα, ο Σύλλογος κάνει λόγο για «χρονικό προαναγγελθέντων θανάτων». «Καθιστούμε την Πολιτεία υπεύθυνη για όλες τις ζωές των συνανθρώπων μας που θα χαθούν το αμέσως επόμενο διάστημα εξαιτίας τυχόν ολιγωρίας» ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος.

Διαβάστε την αναφορά:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/11/20/5fb7c604825e6359f842f692.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter