Ομολογία εγκλήματος: Περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι πέθαναν εκτός ΜΕΘ

Ομολογία εγκλήματος: Περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι πέθαναν εκτός ΜΕΘ

Έγκλημα και με τη βούλα. Περισσότεροι από 16 χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν εκτός ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας. Περισσότεροι από 16 χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Δεν είναι κάτι που το λέει το Documento. Το λέει ο ίδιος ο ΕΟΔΥ. Τον περασμένο Δεκέμβριο η μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θοδωρή Λύτρα εξέθεσε ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση αφού αναδείκνυε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021 η θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ ανήλθε σε 88,4%. Αντίστοιχα, βάσει των στοιχείων της μελέτης προέκυπτε ότι περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι –το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα- πέθαναν αβοήθητοι, ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί.

Μόνο που η μελέτη των δύο καθηγητών αναφερόταν σε ασθενείς που διασωληνώθηκαν. Αυτός ήταν και ο λόγος που το Documento είχε αποκαλύψει εκείνη την περίοδο, -στηριζόμενο στα ευρήματα της επίμαχης μελέτης- ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους χωρίς καν να διασωληνωθούν, ξεπερνάει κατά πολύ τους 10.000. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Παύλος Πολάκης είχε αναφέρει ότι στη συνολική διάρκεια της πανδημίας περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι πέθαναν ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Εκείνη την περίοδο όμως η κυβέρνηση δεν έδινε -κατά την προσφιλή της πρακτική- κάποια απάντηση στα όσα σοκαριστικά αποκαλύπτονταν. Αυτό που την απασχολούσε ήταν πως θα πείσει το ακροατήριό της, ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της μελέτης. Λες και θα ήταν ποτέ δυνατόν ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο πλέον στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού σε ζητήματα πανδημίας να μην τον είχε ενημερώσει για όσα ανέκυπταν από την μελέτη που εκπόνησε.

Στις 15 Νοεμβρίου του 2021 ο Αλέξης Τσίπρας και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη με θέμα την αποτυχημένη διαχείριση, την υγειονομική τραγωδία και τις κυβερνητικές ευθύνες για τους διασωληνωμένους, αλλά και τους θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ.

Στις 3 Μαρτίου του 2022 ο ΕΟΔΥ αναφορικά με την επίμαχη επίκαιρη επερώτηση, απέστειλε συναφή στοιχεία προς το υπουργείο Υγείας. Όσα αναγράφονται στο επίμαχο έγγραφο είναι συγκλονιστικά. Κι αυτό γιατί αναγράφεται χαρακτηριστικά πως: «Συνολικά από την αρχή της πανδημίας έως και 01-03-2022 έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ 16.519 άτομα (εντός και εκτός νοσοκομείου). Η μέση διάρκεια παραμονής των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ (ανεξάρτητα από την έκβασή τους, αν δηλαδή μπήκαν στη συνέχεια σε ΜΕΘ, επιβίωσαν ή εξήλθαν από το νοσοκομείο) ήταν 4,7 ημέρες». Το έγγραφο φέρει την υπογραφή του προέδρου του ΔΣ του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη.

Το επίμαχο έγγραφο κοινοποίησε και στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «θλιβερή δικαίωση» καθώς και για την «αποτύπωση της καταστροφικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Το ερώτημα πλέον που τίθεται τώρα που υπάρχει η πλέον επίσημη επιβεβαίωση, ότι περισσότεροι από 16 χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν αβοήθητοι ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, είναι αν θα δώσει κάποια απάντηση η κυβέρνηση. Θα δώσει εξηγήσεις για το πέθαναν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Που πέθαναν; Στο σπίτι τους; Σε κάποια κλινική covid-19; Πέθαναν αβοήθητοι; Πότε θα διερευνηθούν οι αιτίες θανάτου τόσων πολλών χιλιάδων ανθρώπων; Είναι ερωτήματα που η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να απαντήσει. Είναι χρέος και απαίτηση απέναντι σε όσους χάθηκαν. Σε όσους πέθαναν άδικα. Σε όσους πέθαναν επειδή η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε ποτέ το ΕΣΥ. Σε όσους σήμερα θα μπορούσαν να ήταν ζωντανοί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter