Ομολογία νέου διοικητή ΕΥΠ: «Κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις…»

Ομολογία νέου διοικητή ΕΥΠ: «Κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις…»

Άναψαν τα αίματα κατά τη διάρκεια της ακρόασης του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όταν εκείνος απάντησε μετά από ερώτημα που αφορούσε τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων πως «a priori κανείς δεν εξαιρείται».

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, βουλευτές σχεδόν από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τον κ. Δεμίρη να ξεκαθαρίσει εάν πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται από την ΕΥΠ.

Όταν εκείνος πήρε τον λόγο, αντέτεινε: «Έχω τον πλήρη έλεγχο της ΕΥΠ τις τελευταίες 15 μέρες, a priori κανείς δεν εξαιρείται». Σε εκείνο το σημείο, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, επικράτησε ένταση στην αίθουσα, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να ζητούν διευκρινίσεις.

«Τις τελευταίες 15 μέρες που έχετε τον πλήρη έλεγχο, γίνονται παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων;», ήταν το νέο ερώτημα που δέχτηκε ο νέος διοικητής της ΕΥΠ. Τότε, κατά τις πληροφορίες, ο κ. Δεμίρης επανέλαβε πως «κανείς δεν εξαιρείται», με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για κυνική ομολογία.

«Παρακολουθούνται πολιτικοί και δημοσιογράφοι, δεν θα δραπετεύσει ο Μητσοτάκης»

Σε δηλώσεις που παραχώρησε από το περιστύλιο της Βουλής, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, Γιώργος Κατρούγκαλος, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς την κυνική ομολογία του Θ. Δεμίρη, ο διορισμός του οποίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως μόνο η ΝΔ υπερψήφισε την τοποθέτηση του νέου διοικητή της ΕΥΠ, ενώ διαβεβαίωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει «στον κ. Μητσοτάκη να δραπετεύσει».

Γνωστοποίησε δε ότι η συμπολίτευση προσπαθεί να πετάξει την μπάλα στην κερκίδα αναφορικά με την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία αναμένεται να παραστούν όλοι οι «φυσικοί αυτουργοί των παρακολουθήσεων».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου:

«Συνεχίστηκε και σήμερα η προσπάθεια συγκάλυψης και υπεκφυγής από τη ΝΔ. Ενώ όλα τα κόμματα (της αντιπολίτευσης) είχαν ζητήσει να προηγηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τη διερεύνηση των πολύ πραγματικών ευθυνών του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, πέραν από την προσχηματική κλήση σε ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ, η πλειοψηφία πέταξε για ακόμη μια φορά τη μπάλα στην εξέδρα. Η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είχε αποφασίσει να γίνει συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά σήμερα ακούσαμε με έκπληξη ότι περιμένουμε τη ΝΔ να συμφωνήσει ή να καταθέσει τις δικές της προτάσεις για να γίνει η συνεδρίαση αυτή.»

Η παρουσία του διορισμένου διοικητή της ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποτέλεσε έναν νέο εμπαιγμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Όχι απλώς η κυβέρνηση δεν επιχείρησε συναινέσεις για να διορθωθούν τα θεσμικά κενά, αλλά με την ΠΝΠ πρώτα διόρισε τον διοικητή και μετά τον έφερε εντελώς προσχηματικά για να εκμαιεύσει εκ των υστέρων τη γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Δεν είναι επομένως απορίας άξιο ότι όλα τα κόμματα καταψήφισαν την επιλογή αυτή. Ακόμα και κόμματα που παραδοσιακά ψηφίζουν “λευκό”.

Τέλος, ακόμα και από αυτήν την προσχηματική διαδικασία, όχι απλώς δεν διαψεύστηκαν αλλά επιβεβαιώθηκαν οι βεβαιότητες που έχει πια ο μέσος Έλληνας ότι παρακολουθούνται και πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να δραπετεύσει. Θα ζητήσουμε και θα επιμείνουμε να έρθουν και οι φυσικοί αυτουργοί των παράνομων παρακολουθήσεων. Ο τέως διοικητής της ΕΥΠ, ο ανιψιός του πρωθυπουργού και έμπιστος του, αλλά και θα επιμείνουμε ώστε να φτάσει η έρευνα στον πυρήνα της υπόθεσης. Δεν δικαιούται κανένας να αμαυρώνει την εικόνα της χώρας. Η σήψη που διαπιστώνουν οι New York Times ότι υπάρχει στην καρδιά της πατρίδας μας έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης. Και δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από τις ευθύνες του».

Διαβάστε επίσης: 

«Βόμβα» Πολάκη στη Βουλή: «Να έρθουν στη Βουλή τα 15.000 ονόματα που παρακολουθούσατε»

Βουλή: Σκληρό ροκ από ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στην ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ

Βουλή: Με Κεφαλογιάννη και Τζαβάρα η ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter