Ομολογία πολιτικής απομόνωσης από τον Μητσοτάκη στο Λαύριο

Ομολογία πολιτικής απομόνωσης από τον Μητσοτάκη στο Λαύριο

Να παρουσιάσει την απόλυτη πολιτική απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει ως «πολιτική πρόταση» επιχείρησε στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Κυριακής, επαναφέροντας τον στόχο της αυτοδυναμίας αλλά χωρίς να τον κατονομάσει, σε ένα απολύτως προστατευμένο περιβάλλον όπου τις ερωτήσεις μονοπώλησαν τα τηλεοπτικά κανάλια και λίγα ακόμα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

ΠΑΣΟΚ, Τουρκία, ολίγη από οικονομία και πυρά έναντι ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο απολογισμός της διακαναλικής συνέντευξης με όρους fast track που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Κυριακής στο Λαύριο, με τον Άκη Σκέρτσο να φροντίζει να διοργανώσει μία «συνέντευξη Τύπου» στο πνεύμα της επικοινωνίας αντί της ουσίας, που πρεσβεύει ο απερχόμενος πρωθυπουργός.

«Ειδήσεις» μπορεί να μην έδωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, όμως αξίζει να σημειωθεί πως μία εβδομάδα πριν τις εκλογές απέρριψε επί της ουσίας παρεμβάσεις για την προστασία των κόκκινων δανειοληπτών και της πρώτης κατοικίας, επιχαίροντας μάλιστα για τα δεκάδες δισ. ευρώ που έχουν περάσει στα χέρια των funds. Παράλληλα, απέρριψε και πάλι και με απόλυτο τρόπο το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά.

Αναμφίβολα ωστόσο, τους «τίτλους» της συνέντευξής του έδωσαν οι δηλώσεις του για το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης σήκωσε τους τόνους των επιθέσεων κατά του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως με τον αρχηγό του «δεν μπορώ να συζητήσω», πως «έχει αλλάξει πολύ την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, το έχει φέρει πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ», και πως «σε καμία περίπτωση δε θεωρώ τον Ν. Ανδρουλάκη δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού». Ουσιαστικά, πρόκειται για την «γραμμή» με την οποία θα πορευτεί στις εκλογές μετά την δήλωση Ανδρουλάκη περί φυλακής, ακόμα και εάν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φρόντισε έπειτα να τη νοθεύσει.

Την ίδια ώρα επιχείρησε να διεμβολίσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, ξεθάβοντας την «πάνω και κάτω πλατεία» με αναφορές περί συνάντησης της Νέας Δημοκρατίας μαζί τους την περίοδο των Αγανακτισμένων, στοχεύοντας σε ένα ακόμα άνοιγμα στη βάση του τρίτου κόμματος. Σε δύο ερωτήματα που αναφέρονταν σε ενδεχόμενες τρίτες εκλογές επιχείρησε να εμφανιστεί αισιόδοξος πως θα σχηματίσει κυβέρνηση, ενώ αναφορικά με την μειωμένη κοινοβουλευτική δύναμη που προβλέπει ακόμα και ένα τέτοιο σενάριο για το κόμμα του, επέμεινε να φαντασιώνεται πως «το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι τέτοιο που θα μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας».

Αναφορικά δε με ερώτημα για τις μετεκλογικές συνεργασίας, δεν έχασε ευκαιρία να κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση και τον Αλέξη Τσίπρα για το ενδεχόμενο σχηματισμού «κυβέρνησης ηττημένων», παρότι πρόκειται για πιθανότητες που προβλέπονται από τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.

Δύο ήταν οι απαντήσεις-ανοιχτή πρόκληση που έδωσε. Αφενός, για τις υποκλοπές, όχι μόνο απέφυγε για μία ακόμα φορά να λογοδοτήσει για το σκάνδαλο, αλλά αφού έριξε το μπαλάκι σε Δημητριάδη-Κοντολέων που «ανέλαβαν την αντικειμενική πολιτική ευθύνη», έθεσε υπό αίρεση το εάν υπάρχουν ή όχι ποινικές ευθύνες. Μάλιστα, επιβεβαιώνοντας την εργαλειοποίηση των θεσμών και της Δικαιοσύνης, παρότι το ερώτημα του ζητούσε να δώσει λόγο για το σκάνδαλο των υποκλοπών της ηγεσίας του, εκείνος κατέληξε να μιλά για το αποτέλεσμα του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Νίκο Παππά, στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Η άλλη πρόκληση ήρθε από την απάντησή του για το γεγονός πως στις ημέρες του η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση έχουν δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ακροδεξιά, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να πασχίζει να κρύψει πίσω από τον Άκη Σκέρτσο τον Αδ. Γεωργιάδη, τον Μ. Βορίδη, τον Θ. Πλεύρη και το… μισό ΛΑΟΣ που έχει μεταπηδήσει στο κόμμα του.

«Είμαστε μία προοδευτική κεντροδεξιά κυβέρνηση με πολλά φιλελεύθερα χαρακτηριστικά και αυτό ενοχλεί κάποιους που θεωρούσαν τον προοδευτικό χώρο πεδίο της δικής τους ηγεμονίας» υποστήριξε, επικαλούμενος για μία ακόμα φορά το σύνθημα του «υπεύθυνου πατριωτισμού» και υποστηρίζοντας πως «δεν ταιριάζει στο προφίλ μίας κυβέρνησης, η οποια επιστρατεύει ακροδεξιά στελέχη για να τσιμεντώσει το δεξιό της ακροατήριο».

Για την Τουρκία σημείωσε πως «θα υπάρχει ξανά πρόσφορο πεδίο να συζητήσουμε τη μία βασική διαφορά, που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών» πριν εντάξει και αυτό το ζήτημα στην προεκλογική του ατζέντα με στόχο τη συσπείρωση της δεξιάς βάσης, ενώ στη σύγκριση του γαλάζιου οικονομικού πρόγράμματος με του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως «τινάζει την μπάνκα στον αέρα».

Ουσιαστικά, μέσα από 16 ερωτήσεις στις περισσότερες εκ των οποίων φρόντισε τεχνηέντως να δώσει πλημμελείς απαντήσεις, ο απερχόμενος πρωθυπουργός επιχείρησε να εκπέμψει ένα και μόνο μήνυμα. Αυτό κατά του «ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη», επαναφέροντας αναγκαστικά ως στόχο την αυτοδυναμία του κόμματός του αλλά χωρίς να τολμήσει να τον κατονομάσει. Μία «διακαναλική συνέντευξη» -και αυτή- ενταγμένη στην γαλάζια καμπάνια της επικοινωνίας αντί της ουσίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter