Oμοσπονδία καράτε: «Δεν υπάρχει απάτη ούτε απιστία»

Oμοσπονδία καράτε: «Δεν υπάρχει απάτη ούτε απιστία»

Από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας καράτε, λάβαμε και δημοσιεύουμε αυτούσια την παρακάτω επιστολή, η οποία αποτελεί απάντηση στο δημοσίευμά μας με τίτλο «Επιχορήγηση με καμουφλάζ», το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ . Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας καράτε Θεόδωρος-Μαργαρίτης Σιέτης και ο γενικός γραμματέας Κωνσταντίνος Μητρόπουλος:

«Για την αποκατάσταση της αλήθειας, που εθίγη με το από 06.02.2022 δημοσίευμά σας στην εφημερίδα Documento, που έχει ως θέμα “Επιχορήγηση με … καμουφλάζ – αναφορά για ατασθαλίες στην ομοσπονδία βρίσκεται στα χέρια οικονομικού εισαγγελέα” και πυρήνα του την καταγγελία πρώην μέλους της διοίκησης της ΕΛ.Ο.Κ. Μ.Σ., σας γνωρίζουμε τα εξής :

Η σημερινή διοίκηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε εκλέχθηκε στις 30 Μάιου του 2021, βάζοντας τέλος σε μία σειρά δικαστικών διαμαχών και προσωρινών διοικήσεων που ξεκίνησαν με την έκπτωση της Διοίκησης Ποντίδα – Γερολύμπου λόγω τιμωρίας της τελευταίας από την Ε.ΦΙ.Π.Η.Δ., για αντιαθλητική συμπεριφορά.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της, η νυν διοίκηση, ήρθε αντιμέτωπη με τις οδυνηρές επιπτώσεις ενός οκταετούς διοικητικού και οικονομικού καθεστώτος, που έφερε στο φως αρχικά ο έλεγχος της διαχείρισης από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που επιβεβαιώθηκε και από αντίστοιχες Εκθέσεις των Ορκωτών Ελεγκτών, η Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε δεν υπέβαλλε, ως όφειλε, από το 2014 μέχρι και το 2018 τις Ετήσιες Χρηματοοικονομικές της Καταστάσεις, τα Προϋπολογιστικά και Απολογιστικά της στοιχεία με αποτέλεσμα το σύνολο των δαπανών που πραγματοποίησε η ΕΛΟΚ από το έτος 2014 έως και το έτος 2018 να είναι πέρα από τις εγκεκριμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού και να τυγχάνει διερεύνησης η εφαρμογή των προβλεπομένων στην παρ. 6 αρ. 51 του Ν.2725/1999.

Επίσης διακινούσε και διατηρούσε μεγάλο όγκο μετρητών εκτός τραπεζικού συστήματος, δεν αναρτούσε στην Διαύγεια καμία διοικητική της πράξη και τα λογιστικά της αρχεία και βιβλία δεν εμφάνιζαν σωρευμένες υποχρεώσεις προς Δημόσιο, υπάλληλους και προμηθευτές άνω των 60 χιλιάδων Ευρώ.

Πέραν αυτών, η ΕΛ.Ο.Κ., μη συμμορφούμενη με τους δημοσιονομικούς κανόνες και τον αθλητικό Νόμο, δεν εισέπραττε καμία επιχορήγηση από τον ετήσιο προϋπολογισμό της Γ.Γ.Α. Η νυν διοίκηση της ΕΛ.Ο.Κ., σύμφωνα με την καταγγελία του πρώην μέλους της Διοίκησης Σ.Μ., παρανόμησε, ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά της να αναμορφώσει τον προϋπολογισμό της, συμβουλευόμενη την εποπτεύουσα Αρχή (Γ.Γ.Α.).

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την εξυγίανση των οικονομικών και διοικητικών πεπραγμένων η διοίκηση της ΕΛΟΚ προχώρησε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια εξασφάλισε τακτική επιχορήγηση επωφελεία των συλλόγων της και στη συνέχεια αποστέλλοντας όλες τις διοικητικές και χρηματοοικονομικές καταστάσεις εξασφάλισε την εκταμίευση αυτής.

Αποκατέστησε την διαφάνεια στην Διοίκηση με την ανάρτηση των οικονομικών και διοικητικών της πράξεων στην Διαύγεια, εξόφλησε όλες τις προς Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς σωρευμένες υποχρεώσεις, αποκατέστησε την ορθή απεικόνιση των οικονομικών της δεδομένων στα λογιστικά της βιβλία, πραγματοποιεί πληρωμές μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, ενέταξε την Ομοσπονδία στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων και τελικά υποβάλλει για πρώτη φορά, μετά το 2012, ρεαλιστικό και χρηματοδοτήσιμο προϋπολογισμό.

Όλα τα παραπάνω, καινοφανή για την ΕΛΟΚ γεγονότα, έλαβαν χώρα σε διάστημα λιγότερο των 6 μηνών και απέδωσαν καρπούς, καθώς στα τέλη Νοεμβρίου, ο Υπουργός Αθλητισμού έδωσε, για πρώτη φορά μετά το 2012, το πράσινο φως για την εκταμίευση της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης της ΕΛΟΚ, στο ποσό που αυτή είχε εγκριθεί στις αρχές του χρόνου στον οικονομικό σχεδιασμό της Γ.Γ.Α.

Με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, που αποτελεί δικαίωμα του Δ.Σ., έγινε η προσαρμογή στις τρέχουσες ανάγκες της Ομοσπονδίας, αφού τα ποσά κατανεμήθηκαν στους ορθούς κωδικούς και δαπανώνται για την εξυπηρέτηση των σκοπών που κατανεμήθηκαν. Ως γνωστόν η ομοσπονδία υπόκειται στον δημοσιονομικό έλεγχο και για το έσχατο κονδύλι δαπάνης της.

Κύριε Παπαδογιάννη, απιστία ή απάτη κατά του δημοσίου με διαφανείς διαδικασίες καθ’ όλα σύννομες που υπόκεινται στον δημόσιο έλεγχο δεν μπορούν να διενεργηθούν. Αντίθετα, αδιαφάνεια, απουσία ελέγχου και αυθαιρεσία οδηγούν πάντα σε κατάχρηση σε βάρος του κοινού αγαθού αθλητικού ή μη».

Απάντηση του συντάκτη του Documento:

Το δημοσίευμά μας αναφέρεται σε καταγγελία που παραδόθηκε στον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, με συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία προφανώς εμείς δεν υιοθετούμε ούτε απορρίπτουμε, αφού δεν είναι δική μας δουλειά. Ο έλεγχος και η διερεύνηση του ζητήματος είναι αρμοδιότητα της Πολιτείας, όπως και ό,τι έχει να κάνει με την οικονομική δραστηριότητα της προηγούμενης διοίκησης της πολύπαθης Ομοσπονδίας καράτε (και όλων των υπολοίπων). Σημειωτέον ότι στο δημοσίευμά μας τονίζεται το σύννομο της διαδικασίας που τυχόν ακολουθήθηκε, ενώ αντλούνται στοιχεία και διάλογοι από τα πρακτικά συνεδριάσεων της ίδιας της Ομοσπονδίας. Εκτιμούμε την ευαισθησία της νέας διοίκησης και ευχόμαστε καλή συνέχεια στην προσπάθεια εξυγίανσης την οποία ευαγγελίζεται.

Νικ.α.π.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter