Ομοσπονδιακή κυβέρνηση προωθούν οι κουρδικές οργανώσεις στη βόρεια Συρία

Ομοσπονδιακή κυβέρνηση προωθούν οι κουρδικές οργανώσεις στη βόρεια Συρία

Το πρώτο βήμα για την ανακήρυξη αυτονομίας στις περιοχές που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους, στη βόρεια Συρία, στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, έκαναν σήμερα συριακές κουρδικές οργανώσεις και οι σύμμαχοί τους, εγκρίνοντας ένα πρόγραμμα δράσης για την εγκαθίδρυση ενός συστήματος ομοσπονδιακής διακυβέρνησης.

Το “πρόγραμμα” αυτό ισοδυναμεί με Σύνταγμα ή “κοινωνικό συμβόλαιο”, όπως το αποκαλούν οι Κούρδοι. Στόχος του είναι να ισχυροποιηθεί το καθεστώς αυτονομίας στις ήδη αυτοδιοικούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας, αν και οι Κούρδοι ηγέτες επισημαίνουν ότι ο τελικός σκοπός δεν είναι η δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

“Το προσχέδιο του κοινωνικού συμβολαίου επικυρώθηκε”, είπε ο Μανσούρ αλ Σαλούμ, ο συμπρόεδρος του Ιδρυτικού Συμβουλίου του Ομοσπονδιακού Συστήματος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters από το Ρμεϊλάν της βορειοανατολικής Συρίας. “Η εκτελεστική επιτροπή θα προετοιμαστεί για εκλογές”, αρχικά για την ανάδειξη τοπικών αρχών και κατόπιν για μια κεντρική διοίκηση, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει το πότε θα διεξαχθούν αυτές οι εκλογές.

Ο Σαλούμ είπε ότι στις περιοχές που σήμερα δεν ελέγχονται από τους Κούρδους και τους συμμάχους τους, όπως για παράδειγμα στη Ράκα, την “πρωτεύουσα” του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, οι κάτοικοι θα πρέπει κάποια στιγμή αργότερα να αποφασίσουν αν επιθυμούν να ενταχθούν στο ομοσπονδιακό σύστημα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter