Ομοβροντία για τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Ομοβροντία για τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Ψηλά στην πολιτική του ατζέντα τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο τις διώξεις κατά των δημοσιογράφων και των Μέσων που ερεύνησαν το σκάνδαλο Novartis όσο και την προσπάθεια, με διαρκείς παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, να βαφτιστεί το τελευταίο «σκευωρία», προκειμένου να βγουν εκτός κάδρου ευθυνών υπουργοί και πολιτικοί που επί της θητείας τους έκαναν το λιγότερο τα στραβά μάτια για ένα σκάνδαλο που κόστισε πολλά δισ. στα ταμεία των ασφαλισμένων.
Μάλιστα, και αυτό έχει τη σημασία του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να προσδώσει και θεσμική διάσταση στο θέμα, πέρα από την επικοινωνιακή.

Σε Κομισιόν και Αρειο Πάγο

Είναι χαρακτηριστική τόσο η παρέμβαση-ερώτηση της ευρωομάδας του κόμματος στην Κομισιόν για το θέμα των διώξεων που ασκήθηκαν στον Κώστα Βαξεβάνη και στη Γιάννα Παπαδάκου όσο και η παρέμβαση, το πρωί της Παρασκευής, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα προκειμένου να άρει την απόφαση ανάκλησης της αρχειοθέτησης του πορίσματος της εισαγγελέα με το οποίο ζητούνταν να κληθεί ως ύποπτος ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης.

Είναι ενδεικτικό ότι στην παρέμβασή τους στον Αρειο Πάγο ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος και η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Ολγα Γεροβασίλη έθεσαν στον κ. Πλιώτα και το θέμα των δύο διαφορετικών υπογραφών του ίδιου εισαγγελέα στα έγγραφα αρχειοθέτησης που δημοσιοποίησε ο ίδιος ο Αδ. Γεωργιάδης.

Σφοδρή κριτική από την Ομπρέλα

Την ίδια ώρα, όλες οι τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος λαμβάνουν θέση ενόψει του τακτικού συνεδρίου του κόμματος. Την Παρασκευή η Ομπρέλα έδωσε στη δημοσιότητα το δικό της κείμενο θέσεων, «Με στόχο», όπως γράφει, «να ηττηθεί και να φύγει το ταχύτερο η αποτυχημένη και επικίνδυνη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για να ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δύναμη ελπίδας και νίκης», αλλά και «για ένα Συνέδριο δημοκρατικού διαλόγου, προωθητικών συνθέσεων και όχι ξεκαθαρίσματος λογαριασμών».

Στο κείμενο είναι κάτι παραπάνω από εμφανής η εναντίωση στις προτάσεις Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος και η κριτική προς το πρόσωπό του με το επιχείρημα ότι μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συντάκτης του κειμένου λέει «ναι» στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από το συνέδριο, «όχι» στα «παρωχημένα αρχηγικά πρότυπα που δεν ταιριάζουν σε ένα σύγχρονο αριστερό ευρωπαϊκό κόμμα» και «ναι» στη συνέχιση της εκλογής προέδρου από το συνέδριο. Επίσης λέει «όχι» στη «διαιώνιση των εξ οφίτσιο ηγετικών στελεχών μέσα από το προτεινόμενο Εθνικό Συμβούλιο, ένα όργανο που απλώς δεν χρειάζεται, καθώς το μόνο που προσθέτει είναι επιπλέον κομματική γραφειοκρατία».

Και, το κυριότερο, χαρακτηρίζει «κίνηση υψηλού ρίσκου και προφανούς επισφάλειας» τις προτάσεις Τσίπρα, γράφοντας επί λέξει «ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ!! Λάθος πρόταση, σε λάθος χρόνο, με λάθος τρόπο» ότι «ευνοεί τους “διάσημους”, τις τηλεπερσόνες, τους “αστέρες” της μουσικής βιομηχανίας και του θεάματος ή και όσους διαθέτουν μερικές χιλιάδες “ακόλουθους” στο διαδίκτυο» και εκείνους «που εργαλειοποιούν τις Οργανώσεις Μελών προκειμένου να εκλεγούν. Ταυτόχρονα υποδαυλίζει τις τάσεις ώστε να διακινούν λίστες υποψηφίων σε όλη τη χώρα».

Τα στελέχη της Ομπρέλας χαρακτηρίζουν «προβληματικό» το κομματικό τοπίο με τη δημιουργία και τη λειτουργία νέων, «υβριδικών», όπως τα χαρακτηρίζουν, σχημάτων (Πολιτικό Συμβούλιο, ΚΕΑ, Πολιτικό Κέντρο) που «υποβαθμίζουν και υποκαθιστούν εκλεγμένα όργανα, ενώ καθώς δεν προέκυψαν διά της εκλογής νομιμοποιούνται αποκλειστικά στη βάση των επιλογών της ηγεσίας του κόμματος».

Η Κίνηση Μελών και το «ξεπερασμένο μοντέλο»

Από την πλευρά της η πλειοψηφούσα στο εσωτερικό του κόμματος Κίνηση Μελών προχώρησε σε ομοβροντία αρθρογραφίας των μελών της κυρίως μέσω της ιστοσελίδας unidos.gr (Αλεξιάδης, Βερναρδάκης, Γεροβασίλη, Θεοχαρόπουλος, Μαντζουράνης, Μπαλάφας, Πίτσος), ενώ σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα και ένα συλλογικό κείμενο όπου θα στηλιτεύεται η αμφισβήτηση της διεύρυνσης από κεντρικά στελέχη και θα ασκείται σκληρή κριτική στο σημερινό μοντέλο λειτουργίας του κόμματος, το οποίο θα σημειώνεται ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών για ένα κόμμα με ισχυρές κοινωνικές αναφορές που διεκδικεί με αξιώσεις ηγεμονία, εκλογικές νίκες, αριστερή και προοδευτική διακυβέρνηση.

Παράλληλα, στην Κίνηση Μελών θεωρούν τολμηρές τις αλλαγές στο καταστατικό που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας με στόχο τον μετασχηματισμό και την επανίδρυση, επί της ουσίας, του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η εκλογή προέδρου και ΚΕ από τη βάση, τα εσωκομματικά δημοψηφίσματα, το πλαφόν δωδεκαετίας για βουλευτές και ευρωβουλευτές, την περιφερειακή συγκρότηση, το Eθνικό Συμβούλιο, τα ασυμβίβαστα κ.ά.

Στη δημοσιότητα θα δώσει την εβδομάδα που έρχεται το κείμενο θέσεών της και η ΡΕΝΕ, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής ο Αλ. Τσίπρας είχε τηλεδιάσκεψη με τους περισσότερους από 60 επικεφαλής νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα κάλεσαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μην αφήσει τις προσωπικές στρατηγικές να του αλλάξουν την ατζέντα (αλλαγές στο κόμμα), την οποία όπως είπαν αγκαλιάζει ο κόσμος και ταρακούνησε τα νερά.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter