On line φέτος η δακοκτονία στην Κρήτη

On line φέτος η δακοκτονία στην Κρήτη

«Ζωντανά» μέσω κινητού τηλεφώνου και on line σύνδεσης με τον χειριστή του τρακτέρ, σε συνδυασμό και με την ενεργοποίηση του GPS πάνω στο μηχάνημα, γίνεται πιλοτικά φέτος η δακοκτονία σε διάφορες περιοχές της Κρήτης και σε τέσσερις άλλες περιοχές της χώρας, όπως αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” η ερευνήτρια-εντομολόγος (ΕΛΓΟ “Δήμητρα”) Αργυρώ Καλαϊτζάκη, τονίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι από τώρα και μετά, μέχρι και τη συγκομιδή της ελιάς, ο δάκος έχει και πάλι βρει στο νησί μας τις ιδανικότερες συνθήκες.

Η ίδια δηλώνει ικανοποίηση από τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται η δακοκτονία στα Χανιά, ενώ δίνει και τις απαντήσεις της, ως προς τα διαχρονικά προβλήματα που υπάρχουν στην καταπολέμηση του δάκου, τις παλαιότερες μεθόδους, τις σημερινές, αλλά και ως προς την ανθεκτικότητα του δάκου σε φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για να τον “σκοτώσουν”.

«Προσπαθούμε να λύσουμε το θέμα με τα προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η δακοκτονία. Κι εμείς εδώ στα Χανιά έχουμε εφοδιάσει το κάθε τρακτέρ με ένα κινητό τηλέφωνο. Εμείς με αυτό τον τρόπο παρακολουθούμε on line την ώρα που γίνεται ο ψεκασμός και πού ακριβώς πηγαίνει το τρακτέρ την ώρα που ψεκάζει. Αυτό το εφαρμόζουμε σε κάποιες περιοχές της Κρήτης και σε άλλες τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα», αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” η Αργυρώ Καλαϊτζάκη.

«Βλέπουμε λοιπόν με αυτόν τον τρόπο σε ποια λιόφυτα μπαίνει το τρακτέρ και πού δεν μπαίνει. Ο σκοπός μας αλλά και ο στόχος του υπουργείου είναι να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Να δούμε αν θα τα καταφέρουμε. Έτσι λύνουμε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Επίσης, τα ίδια τρακτέρ με το κινητό τηλέφωνο έχουν ταυτόχρονα και το σύστημα GPS. Όσο για τους ψεκαστές με τις ψεκαστήρες στην πλάτη, εκεί κανένα κράτος δεν μπορεί να κάνει, βέβαια, τον “χωροφύλακα”. Και χρειάζεται πάνω απ’ όλα συνείδηση στον κόσμο που έχει αναλάβει ένα τόσο σπουδαίο έργο.

Η Αργυρώ Καλαϊτζάκη απαντάει, επίσης, στα παράπονα αγροτών για την ποιότητα των φαρμάκων, ότι αυτό είναι θέμα των εποπτών γεωπόνων και δεν μπορεί κανένας άλλος να το λύσει. Επίσης, ως προς τους πιλοτικούς αεροψεκασμούς με drones, η ίδια ξεκαθαρίζει ότι γίνεται με βιολογικά φυτοφάρμακα.

Εξάλλου, για το παλιό σύστημα προσθήκης χρώματος στο φάρμακο, ώστε να ελέγχεται η εργασία του ψεκασμού, η κ. Καλαϊτζάκη απαντά ότι «στον πρώτο ψεκασμό μπορούσαμε να δούμε πού έγινε, αλλά στον δεύτερο ψεκασμό, επειδή δεν είχε το χρώμα στο μεταξύ ξεθωριάσει, υπήρχε πρόβλημα να διακρίνουμε αν έχει γίνει νέος ψεκασμός ή αν το χρώμα έχει μείνει από τον προηγούμενο. Και γι’ αυτό καταργήθηκε αυτό το σύστημα ελέγχου».

Πηγή: Νέα Κρήτη

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter