Ονδούρα: Δικαστής ενέκρινε την έκδοση του πρώην προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες στις ΗΠΑ

Ονδούρα: Δικαστής ενέκρινε την έκδοση του πρώην προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες στις ΗΠΑ
Former Honduran first lady and wife of former President Juan Orlando Hernandez, Ana Garcia de Hernandez, waves to supporters after her husband was taken to the Supreme Court building to decide on wether he was to be extradited to the United States, in Tegucigalpa, Honduras, Wednesday, March 16, 2022. A judge has ruled that the former President should be extradited to the United States to face drug trafficking and weapons charges. (AP Photo/Elmer Martinez)

Δικαστής ενέκρινε χθες Τετάρτη την έκδοση του πρώην προέδρου της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες (2014-2022) στις ΗΠΑ, οι αρχές των οποίων θέλουν να τον προσαγάγουν σε δίκη, καθώς τον κατηγορούν για συνέργεια στη διακίνηση τεραστίων ποσοτήτων ναρκωτικών.

Πρωτοδικείο «αποφάσισε να αποδεχθεί το αίτημα έκδοσης που υποβλήθηκε από το (ομοσπονδιακό) δικαστήριο της νότιας περιφέρειας της Νέας Υόρκης και αφορά τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες Αλβαράδο», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της ονδουριανής δικαιοσύνης.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους, ο οποίος συνελήφθη στα μέσα Φεβρουαρίου, μετά την επίσημη υποβολή αιτήματος της Ουάσινγκτον να εκδοθεί, και παραμένει ως σήμερα προφυλακισμένος, έχει στη διάθεσή του τρεις ημέρες για να εφεσιβάλει την απόφαση, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ονδούρας, ο Μέλβιν Ντουάρτε. Στην περίπτωση που η έφεση που αναμένεται να υποβληθεί γίνει δεκτή, το θέμα θα κληθεί να εξετάσει η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο συνήγορός του, ο Φέλιξ Άβιλα, τόνισε σε δημοσιογράφους πως η έφεση θα υποβληθεί άμεσα.

Η αμερικανική δικαιοσύνη θέλει να δικάσει τον πρώην πρόεδρο για «συνωμοσία» με σκοπό την εισαγωγή ναρκωτικών στις ΗΠΑ, «κατοχή όπλων» και «υλικού καταστροφών».

Κατά το αίτημα έκδοσης ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες «συμμετείχε» από το 2004 ως το 2022 «σε συνομωσία με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών» προς τις ΗΠΑ, πιο συγκεκριμένα «αρκετών τόνων κοκαΐνης που είχαν σταλεί στην Ονδούρα από την Κολομβία και τη Βενεζουέλα, μεταξύ άλλων, αεροπορικώς ή μέσω θαλάσσιας οδού».

Στην αμερικανική επικράτεια εισήχθησαν «πάνω από 500 τόνοι κοκαΐνης μέσω Ονδούρας», πάντα κατά το αμερικανικό αίτημα.

Σύμφωνα με εισαγγελείς των ΗΠΑ, ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας δωροδοκήθηκε με εκατομμύρια δολάρια από διάφορες οργανώσεις διακινητών ναρκωτικών που δρούσαν στην Ονδούρα και στο Μεξικό, μεταξύ άλλων.

Σε αντάλλαγμα ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες «προστάτευε» τους διακινητές, αποτρέποντας «τη σύλληψη ή την έκδοσή τους», κατά τις αμερικανικές διωκτικές αρχές.

Το 2013, ο κ. Ερνάντες είχε λάβει «περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια από τον διακινητή ναρκωτικών Χοακίν Γκουσμάν Λοέρα, ή ‘Ελ Τσάπο’», πρόσθεσαν.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του αδελφού του, του Χουάν Αντόνιο «Τόνι» Ερνάντες, πρώην βουλευτή, που καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2021 από δικαστήριο των ΗΠΑ να εκτίσει ισόβια κάθειρξη για διακίνηση ναρκωτικών, εισαγγελείς είχαν κατηγορήσει τον πρώην πρόεδρο για συνέργεια, ότι είχε μεταμορφώσει την Ονδούρα σε «ναρκωκράτος».

Ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, 53 ετών, γνωστός στην πατρίδα του ως «ΧΟΕ», από το ακρώνυμο του ονοματεπωνύμου του, παρέδωσε την εξουσία την 27η Ιανουαρίου στην πρόεδρο της αριστεράς Σιομάρα Κάστρο έπειτα από δύο συναπτές θητείες.

Ο πρώην ποινικολόγος, κατόπιν πολιτικός της δεξιάς, αυτοπροβαλλόταν κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του ως μέγας διώκτης των διακινητών ναρκωτικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter