Οντέντ Κάτας: O «Βασιλιάς του Ισραήλ» και ο αξέχαστος τελικός της Θεσσαλονίκης

Οντέντ Κάτας: O «Βασιλιάς του Ισραήλ» και ο αξέχαστος τελικός της Θεσσαλονίκης

Η Ευρωλίγκα συνεχίζει τα αφιερώματα στους θρύλους της διοργάνωσης και σειρά πήρε ο Οντέντ Κάτας!

Η σειρά αφιερωμάτων ”101 Greats” της Ευρωλίγκας συνεχίζεται και αυτή τη φορά στο μικροσκόπιο μπαίνει ένας από τους κορυφαίους Ισραηλινούς παίκτες, που αγωνίστηκαν ποτέ στην Ευρώπη.

Ο λόγος για τον Οντέντ Κάτας με τον νυν προπονητή της Χάποελ Ιερουσαλήμ να έχει γράψει την δική του ιστορία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, παρά το γεγονός πως αναγκάστηκε να αποσυρθεί στα 26 (!), λόγω σοβαρών προβλημάτων στα γόνατα.

Αν και μέτρησε σχεδόν 10 χρόνια στα παρκέ, ο Κάτας πρόλαβε να πετύχει πολλά. Αφού αγωνίστηκε με τις Μακάμπι Νταρόμ (1991-1992), Μακάμπι Ραμάτ (1992-1993) και Χάποελ Γκαλίλ (1994-1995), έγινε παίκτης της Μακάμπι το καλοκαίρι του 1995 και μέχρι το 1999 κατέκτησε 4 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα Ισραήλ. Το πιο σημαντικό όμως ήταν πως έγινε ο αγαπημένος της εξέδρας και μπήκε στις καρδιές των φίλων της ομάδας!

Παναθηναϊκός: Αλβέρτης, Κάτας και Καλαϊτζής συναντιούνται και μιλούν για το ευρωπαϊκό του ’00! (video)

Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν και έτσι το καλοκαίρι του 1999 μετακομίζει για πρώτη φορά εκτός της πατρίδας του για χάρη του Παναθηναϊκού. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μόλις είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας και στο φινάλε της σεζόν 1999/2000 θα ”αναγκαζόταν” να αποθεώσει τον παίκτη του.

”Ήταν ένας παίκτης με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Ένας γεννημένος νικητής”.

Τί είχε μεσολαβήσει όμως; Ο αξέχαστος τελικός της Θεσσαλονίκης το 2000! Ο Παναθηναϊκός απέκλεισε την Εφές με 81-71, με τον Κάτας να μετράει μόλις 5 πόντους. Στο μεγάλο ραντεβού, αντίπαλος η αγαπημένη του Μακάμπι και αυτό που θα ακολουθούσε, δεν το περίμενε ούτε ο ίδιος.

Το τελικό 73-67 έδωσε την δεύτερη ευρωπαϊκού κούπα στον Παναθηναϊκό, με τον MVP του Final Four, Ζέλικο Ρέμπρατσα, να έχει 20 πόντους και 8 ριμπάουντ και τον Κάτας να προσθέτει 17, την ώρα που ο Νέιτ Χάφμαν έκανε τα πάντα με 26 πόντους-10 ριμπάουντ, όμως δεν αρκούσαν για τη Μακάμπι.

Η μεγαλύτερη επιβράβευση για τον Ισραηλινό ήρθε αργότερα, όταν οι φίλοι της Μακάμπι όχι μόνο δεν τον περιφρόνησαν, αλλά τον αποθέωσαν, φωνάζοντας το όνομά του ρυθμικά στο αεροδρόμιο. Μία σκηνή που έκανε τον ίδιο να βουρκώσει και τους παρευρισκομένους να… απορούν!

Παναθηναϊκός: Αλβέρτης, Κάτας και Καλαϊτζής συναντιούνται και μιλούν για το ευρωπαϊκό του ’00! (μέρος 2ο, video)

Όντας ο πρώτος σκόρερ του Ευρωμπάσκετ το 1997, ο Κάτας έβαλε τέλος στην καριέρα του το 2001, έχοντας κατακτήσει 2 πρωταθλήματα Ελλάδας με τους ”πράσινους”. Το 2004 ξεκίνησε την πορεία του στην προπονητική, με αποκορύφωμα το πρωτάθλημα του 2010 με την Χάποελ Γκαλίλ, τα 2 κύπελλα με την Ιερουσαλήμ το 2019 και το 2020, αλλά και το ασημένιο μετάλλιο με Κ-20 του Ισραήλ το 2017 στην Ελλάδα.

Εδώ, που έμελλε να ζήσει τα πάντα και τα πιο… απρόσμενα!

Πηγή: Eurohoops

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter