ONXSTUDIO: Το Ίδρυμα Ωνάση στην Αμερική συνεργάζεται με το NEWINC του NewMuseum

ONXSTUDIO: Το Ίδρυμα Ωνάση στην Αμερική συνεργάζεται με το NEWINC του NewMuseum

Επενδύοντας στην εξερεύνηση της σύγχρονης τέχνης, καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο βρίσκουν τον δρόμο τους στην 5η Λεωφόρο.

Hκαρδιά του Ιδρύματος Ωνάση χτυπάει και στη Νέα Υόρκη. Το Ίδρυμα Ωνάση στην Αμερική (OnassisUSA) και το NEWINC του NewMuseumανακοίνωσαν στις14 Ιανουαρίου τη συνεργασία τους για τη δημιουργία ενός χώρου που προορίζεται για ανήσυχους καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές και designers που εργάζονται σε υβριδικά πεδία μεικτής πραγματικότητας: το OnassisNEWINCeXtendedRealityStudio ή, αλλιώς, ONXStudio.

Το ONXStudio είναι ένας «επιταχυντής» καριέρας, χώρος εργασίας και γκαλερί για παρουσιάσεις που στεγάζεται στην OnassisGallery του OlympicTower, την έδρα του OnassisUSA στο κέντρο του Μανχάταν. Με προγραμματισμένη την έναρξη λειτουργίας του για τα τέλη της άνοιξης του 2020, θα φιλοξενήσει δώδεκα καλλιτέχνες, ερευνητές και παραγωγούς, ανάμεσά τους απόφοιτους του NEWINC και όχι μόνο, που εργάζονται σε υβριδικά πεδία μεικτής πραγματικότητας, για περίοδο ενός έτους, προκειμένου να αναπτύξουν σημαντικά έργα για τη δημόσια σφαίρα. Ο χώρος του Studio θα μετατρέπεται επίσης σε μια γκαλερί μεικτής πραγματικότητας κάθε χρόνο, για μια έκθεση μηνιαίας διάρκειας, παρουσιάζοντας μέλη του ONX. Η πρώτη έκθεση προγραμματίζεται για τον χειμώνα του 2020-21. Το Studio θα λειτουργήσει ως διετές πιλοτικό πρόγραμμα.

Την εκπλήρωση του οράματος του ONX θα επιβλέπουν η Διευθύντρια του NEWINC, StephaniePereira, η συνιδρύτριά του, KarenWong, ο Καλλιτεχνικός και Εκτελεστικός Διευθυντής του OnassisUSA, VallejoGantner, και ο ΕπικεφαλήςΨηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση, Πρόδρομος Τσιαβός. Τα τελευταία έξι χρόνια, το NEWINC, το οποίο αποτελεί το πολιτιστικό εκκολαπτήριο του NewMuseum, έχει προσελκύσει κορυφαία ταλέντα που έχουν εξερευνήσει αφηγηματικές τεχνικές μέσω διαφόρων ψηφιακών εργαλείων, όπως είναι το AR (επαυξημένη πραγματικότητα), το VR (εικονική πραγματικότητα), το projectionmapping (χαρτογραφημένη προβολή), το spatialaudio (χωρικός ήχος) και το motioncapture (σύλληψη κίνησης). Απόφοιτοι και μέλη του NEWINC έχουν πρωτοστατήσει στη συγκρότηση αυτής της αναδυόμενης κουλτούρας, μεταξύ των οποίων είναι τα βραβευμένα στούντιο Scatter, NewRealityCo, Dave&Gabe, Sensorium, Superbright, HyphenLabs, και καλλιτέχνες όπως η StephanieDinkins, η ElizaMcNitt, ο JakobKudstSteensen και η RachelRossin. Από τα βραβεία, τις σημαντικές αναθέσεις και την αναγνώριση που απολαμβάνει αυτή η κοινότητα ξεχωρίζουν ένα βραβείο Emmy και πολυάριθμες διακρίσεις σε φεστιβάλ, όπως τα Tribeca, Sundance, SXSWFilm και Φεστιβάλ των Καννών. Ανάμεσα στα επιτεύγματα προηγούμενων μελών του NEWINC, να αναφέρουμε την ElizaMcNitt, η οποία, με παραγωγό τον DarrenAronofsky, δημιούργησε το Spheres, την πρώτη ταινία VR που αγοράστηκε έναντι επταψήφιου ποσού από το Sundance, καθώς και τους δημιουργούς του στούντιο Scatter, που επινόησαν το ευρείας πλέον χρήσης hardware για λήψη ογκομετρικής κινούμενης εικόνας, Depthkit, το οποίο μάλιστα ανέπτυξαν στο διάστημα της παραμονής τους στο NEWINC.

Το Ίδρυμα Ωνάση έχει επενδύσει όλα αυτά τα χρόνια στην εξερεύνηση της σύγχρονης τέχνης και της διαλεκτικής σχέσης ανάμεσα στα πολυμέσα, τα ψηφιακά, τη μεικτή πραγματικότητα και τις υβριδικές καλλιτεχνικές πρακτικές. Αποστολή του είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες, να εξερευνήσει τις ιδέες και να πυροδοτήσει τολμηρές συζητήσεις που διαμορφώνουν την κοινωνία, μέσω της εκπαίδευσης και της τέχνης, βοηθώντας μας να «δούμε» τον κόσμο από μια διαφορετική οπτική γωνία μέσα από τη σύνδεση με τον ψηφιακό ωκεανό της εποχής μας.

Το ONXStudio, ένας χώρος 370 τ.μ. διαμορφωμένος από το νεοϋορκέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο LeongLeong, στοχεύει στην ανάδειξη αυτής τηςδιαρκώς αυξανόμενης κοινότητας καλλιτεχνών, σχεδιαστών και ερευνητών από το πεδίο της μεικτής πραγματικότητας. Οι καλλιτέχνες θα είναι σε θέση να αναπτύξουν, να πειραματιστούν και να επιδείξουν τα έργα τους σε μια γκαλερί παρουσιάσεων για επιμελητές, παραγωγούς, συλλέκτες και ατζέντηδες. Τα μέλη θα πραγματοποιούν ανοιχτά στούντιο και salons, όπου η κοινότητα θα μπορεί να μοιράζεται βέλτιστες πρακτικές και στα οποία θα ενισχύεται ένα σύστημα δικτύωσης και υποστήριξης.

Το ONXStudio θα βρίσκεται επίσης σε στενό διάλογο με το OnassisLab, το διεπιστημονικό εκκολαπτήριο του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα, το οποίο ξεκινάει τη λειτουργία του στο τέλος του 2020 και επιδιώκει να στηρίξει την καινοτομία και τη διάχυση της γνώσης και έργων. Το OnassisLab θα παράσχει ένα ολοκληρωμένο σύνολο προγραμμάτων επαγγελματικής εξέλιξης, με στόχο την υποστήριξη δημιουργών από διαφορετικούς τομείς και την ενθάρρυνση απροσδόκητων συναντήσεων μεταξύ επιστημόνων, καλλιτεχνών και θεωρητικών. Οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στις δύο αυτές πρωτοβουλίες αναμένεται να οδηγήσουν στην επισημοποίηση ενός προγράμματος ανταλλαγών στο εγγύς μέλλον.

Το Ίδρυμα Ωνάση διαθέτει μια ονομαστή ιστορία ανάθεσης και υποστήριξης πολυμεσικών και θεατρικών παρουσιάσεων. Η KarenBrooksHopkins, SeniorAdvisor του OnassisUSA, δήλωσε σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή: «Το OnassisUSA με ενθουσιασμό συνεχίζει να υποστηρίζει καλλιτέχνες και κινηματογραφιστές που υιοθετούν νέους τρόπους για την αφήγηση σημαντικών ιστοριών. Το NewMuseum υπήρξε πρωτοπόρο στο να αναπτύσσει πλατφόρμες για νέα τέχνη και νέες ιδέες κι εμείς βρήκαμε ένα αδελφό πνεύμα στο NEWINC.»

Η LisaPhillips, Διευθύντρια (TobyDevanLewisDirector) του NewMuseum, σχολίασε: «Το ONXStudio αποτελεί μια εξέλιξη των όσων μάθαμε και βιώσαμε στο NEWINC. Στην πόλη της Νέας Υόρκης, σπανίζουν οι χώροι για καλλιτέχνες που δουλεύουν στο πεδίο της μεικτής πραγματικότητας. Το Ίδρυμα Ωνάση έχει το όραμα να γεφυρώσει αυτό το κενό και η εξειδικευμένη εμπειρία του στις αναθέσεις θα είναι για μας ανεκτίμητη στην πορεία εξερεύνησης νέων λεωφόρων για αυτές τις υβριδικές, ψηφιακές και φυσικές εμπειρίες.» 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter