Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

ΟΟΣΑ: Οι πέντε μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα

Η συνέχιση της ενίσχυσης των δικτύων κοινωνικής ασφάλειας, η μείωση των ρυθμίσεων στις βιομηχανίες δικτύων, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της δικαιοσύνης του φορολογικού συστήματος και η βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος είναι οι πέντε προτεραιότητες που πρέπει να έχει η Ελλάδα για την ανάπτυξή της, όπως τις περιγράφει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στην έκθεσή του Going for Growth 2017, με συστάσεις για τις χώρες - μέλη του.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της Ελλάδας είναι περίπου 50% χαμηλότερο από τις χώρες του ΟΟΣΑ με τις καλύτερες επιδόσεις, ακολουθώντας μία συνεχή πτωτική τάση από το 2009, λόγω της μείωσης της απασχόλησης και της παραγωγικότητας της εργασίας. Η ανισότητα αυξήθηκε στην περίοδο από το 2008 έως το 2013, ενώ την ίδια περίοδο η ανισότητα έμεινε σταθερή κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ. «Το εισόδημα των φτωχότερων μειώθηκε επίσης, σχετικά περισσότερο από ότι του συνολικού πληθυσμού».

Τα δύο τελευταία χρόνια, αναφέρει ο ΟΟΣΑ, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν, αντιμετώπισαν εν μέρει τις συστάσεις προηγούμενων εκθέσεων του Οργανισμού. Πρόοδος έχει γίνει στους τομείς: 

- της συμμόρφωσης αναφορικά με τον ΦΠΑ και 

- του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας, 

ενώ οι μεταρρυθμίσεις στους τομείς της εκπαίδευσης και της Δημόσιας Διοίκησης ήταν μέτριες. Εφαρμόστηκε επίσης, μία σειρά μεταρρυθμίσεων σε τομείς πέραν του βεληνεκούς των προτεραιοτήτων του Going for Growth.

Ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων, αναφέρει ο ΟΟΣΑ, επιβραδύνθηκε σε χώρες που ήταν ιδιαίτερα δραστήριες την προηγούμενη διετία, όπως το Μεξικό, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Πολωνία και η Ισπανία, καθώς και σε μία σειρά χωρών, όπου η μεταρρυθμιστική δραστηριότητα δεν ήταν τόσο έντονη, όπως η Αυστραλία, η Ινδονησία και η Σλοβενία.

Η πλήρης εφαρμογή στην Ελλάδα πολιτικών για τη μείωση της φτώχειας και της ανισότητας, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θα ελάφρυνε το μεγάλο κοινωνικό κόστος της κρίσης, ενώ θα ενίσχυε την κατανάλωση και την ανάπτυξη, σημειώνει η έκθεση. Οι κυβερνήσεις πρέπει να προωθήσουν δέσμες πολιτικών που θα αξιοποιούν τις συνέργειες των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, τις αγορές προϊόντων και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ώστε να ξεφύγουν από την παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης και να διασφαλίσουν ότι τα οφέλη θα μοιράζονται ευρύτερα στη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, τονίζει ο ΟΟΣΑ.

Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ προτείνει:

- Περαιτέρω μείωση των ρυθμίσεων στις βιομηχανίες δικτύων. 

- Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και της ανεξαρτησίας των ρυθμιστικών Αρχών, που θα αύξαναν την ανταγωνιστικότητα. 

- Συνέχιση του εξορθολογισμού των ρυθμίσεων, για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον. 

- Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καθώς είναι κρίσιμης σημασίας για την αύξηση των εσόδων με έναν πιο δίκαιο και φιλικό προς την ανάπτυξη τρόπο. 

- Καλύτερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών πόρων της ΕΕ για την ενίσχυση της επένδυσης στην Παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία, και την τεχνολογία της πληροφορικής και των επικοινωνιών, που θα βελτιώσουν τις δεξιότητες και το ανθρώπινο κεφάλαιο και θα θέσουν τη βάση για μία ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.