ΟΟΣΑ: Ύφεση ως 9,8% φέτος στην Ελλάδα – «Καμπανάκι» για ανεργία και δημόσιο έλλειμμα

ΟΟΣΑ: Ύφεση ως 9,8% φέτος στην Ελλάδα – «Καμπανάκι» για ανεργία και δημόσιο έλλειμμα

Δύο διαφορετικά σενάρια, το «σχετικά καλό» και το «σχετικά κακό» προβλέπει για την Ελλάδα (όπως και για όλες τις χώρες) ο ΟΟΣΑ καθώς σημειώνει τον ασυνήθιστο βαθμό αβεβαιότητας. Και τα δύο είναι κατά τι «θετικότερα» από εκείνα της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Και στα δύο σενάρια πάντως, παρά την μεγάλη φετινή αναμενόμενη ύφεση, η αναμενόμενη ανάπτυξη για το 2021 θα είναι σαφώς χαμηλότερη από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Δηλαδή ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως θα είναι κατά τι μικρότερη η ύφεση φέτος στην Ελλάδα απ’ ότι στις χώρες της Ευρωζώνης αλλά η ανάκαμψη θα είναι πιο δύσκολη.

  • Στο πρώτο σενάριο, κατά το οποίο δεν θα υπάρξει νέα έξαρση του κορονοϊού, το ελληνικό ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί 8% φέτος έναντι 9,1% στην Ευρωζώνη και να αναπτυχθεί 4,5% το 2021 έναντι 6,5% στην Ευρωζώνη.

Στο δεύτερο σενάριο, κατά το οποίο θα υπάρξει μία νέα έξαρση της COVID-19 σε όλες τις χώρες περί τα τέλη του 2020, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να καταγράψει ύφεση 9,8% φέτος έναντι 11,5% στην Ευρωζώνη και να αναπτυχθεί 2,3% το 2021 έναντι 3,5% στην Ευρωζώνη.

Για την παγκόσμια οικονομία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ύφεση 6% φέτος και ανάπτυξη 5,2% το 2021 στο πρώτο σενάριο, ενώ στο δεύτερο σενάριο προβλέπει ύφεση 7,6% και ανάπτυξη 2,8%, αντίστοιχα. Ακόμη, όμως, και στο πρώτο σενάριο πολλές αναπτυγμένες οικονομίες θα έχουν χάσει την αύξηση που είχαν στο κατά κεφαλήν εισόδημά τους για μία πενταετία, τονίζει.

«Θα χρειαστούν νέα μέτρα αν υπάρξει νέα έξαρση του κορονοϊού»

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η Ελλάδα ήταν πολύ αποτελεσματική στον περιορισμό των κρουσμάτων κορονοϊού, αποφεύγοντας την υπερφόρτωση του συστήματος υγείας της. Τονίζει, ακόμη, ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα στην περίπτωση του δεύτερου σεναρίου (νέας έξαρσης του κορονοϊού στα τέλη του 2020) για την επανέναρξη της ανάκαμψης.

«Η κρίση του κορονοϊού είναι ένα εξωτερικό σοκ που αναστέλλει την ανάκαμψη της Ελλάδας από τις προηγούμενες κρίσεις της και καθυστερεί κάποιες από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης, ενώ επιταχύνει άλλες», σημειώνει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι αυτό ενισχύει τη σημασία του να συνεχισθεί η επιδίωξη ενός πολυετούς προγράμματος μετασχηματισμού.

Η έκθεση σημειώνει την ανακοίνωση από την κυβέρνηση ενός «ξεκάθαρου χρονοδιαγράμματος για την επανέναρξη του τουρισμού, που μπορεί να προκαλέσει μία αύξηση των κρατήσεων αργότερα στη διάρκεια της σεζόν». Ωστόσο, προσθέτει ότι στην περίπτωση του δεύτερου σεναρίου, η μείωση των εισοδημάτων και της εμπιστοσύνης παγκοσμίως αναμένεται να περιορίσουν τις αφίξεις τουριστών και το 2021 και συνιστά να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης άλλων τομέων της οικονομίας. 

«Ναι στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα»

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα βελτίωνε το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, ιδιαίτερα στην περίπτωση μίας νέας έξαρσης του ιού που θα συνοδεύεται από περιοριστικά μέτρα.

Εκτροχιάζεται το δημόσιο έλλειμμα

Η μειωμένη οικονομική δραστηριότητα και εισοδήματα θα περιορίσουν τις πληρωμές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, οδηγώντας σε πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα από ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος προβλέπει ότι το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει φέτος το 7,7% του ΑΕΠ (8,8% με το δεύτερο σενάριο) και το 4,9% το 2021 (6.6% με το δεύτερο σενάριο) από πλεόνασμα 1,5% πέρυσι. Σε συνδυασμό με τη μείωση του ΑΕΠ, ο λόγος του δημόσιου χρέους (με βάση τον ορισμό του Μάαστριχτ) προβλέπεται να αυξηθεί φέτος στο 196,9% του ΑΕΠ (στο 209,3% με το δεύτερο σενάριο) από 176,5% το 2019 για να υποχωρήσει το 2021 στο 190,7% (204,7% στο δεύτερο σενάριο). 

Εκτροχιασμός και της ανεργίας

Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αυξηθεί στο 19,4% (19,6% στο δεύτερο σενάριο) φέτος και στο 19,8% (20,4% στο δεύτερο σενάριο) το 2021.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter