Με άνωθεν εντολή από την πολιτική ηγεσία είχε ζητηθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ να ξεκαθαρίσει το ζήτημα των δεσμευμένων επιδοτήσεων (δηλαδή εκείνων που δεν είχαν πληρωθεί επειδή οι αιτήσεις των συγκεκριμένων αγροτών ήταν παράνομες) τον Ιανουάριο του 2024, όταν δηλαδή υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν ο Λευτέρης Αυγενάκης. Την αποκάλυψη των πιέσεων να καταβληθούν παρανόμως χρήματα του οργανισμού, που «καίει» τον ίδιο τον τότε υπουργό Αυγενάκη, έκανε ο τότε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης, μιλώντας σε διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, απόσπασμα από τα πρακτικά του οποίου δημοσιεύει σήμερα το documentonews.gr.
Με άλλα λόγια, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος με χθεσινή του ανάρτηση υποστήριξε ότι όσα δημοσιεύονται στο αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento είναι «αναληθή», υποστηρίζοντας ότι έκανε έργο «θεσμικής εξυγίανσης» του οργανισμού, προκύπτει σαφώς από το συγκεκριμένο βίντεο πως έκανε ακριβώς το αντίθετο, έδινε δηλαδή εντολές για να «λυθεί το ζήτημα» στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Συγκεκριμένα, όπως λέει ο Κυριάκος Μπαμπασίδης, εγκληματολόγος στο επάγγελμα και τότε διοικητής του οργανισμού (τον παραίτησε ο Κώστας Τσιάρας τον Νοέμβριο του 2024), μιλώντας συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και μεταφέροντας τις «εντολές» που έλαβε από πιο ψηλά:
«Υπήρξε, για όσους θυμόσαστε, στο πρόσφατο παρελθόν ήταν ζήτημα αιχμής και σύγκρουσης ενδεχομένως για να το πω κι έτσι. Έχετε ακούσει-γνωρίζετε ότι υπάρχουν κάποια ΑΦΜ, αρκετές χιλιάδες… Το θέμα είναι εξόχως πολιτικό, εξόχως άμεσα διοικητικό, θα έλεγα ότι εν μέρει είναι και υπαρξιακό για τον Οργανισμό. Και βεβαίως αφορά χιλιάδες παραγωγούς, χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες, άλλες διαμαρτύρονται, άλλες διερωτώνται για ποιο λόγο δεν μετέχουν στην πληρωμή, είναι δεσμευμένοι δηλαδή και εξαιρούνται των πληρωμών…
Σας το λέω από εμπειρία που έχει κατατεθεί και εγγράφως και με προσωπικά διαβήματα και άλλο τόσο επειδή είναι εξόχως πολιτικό και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει τεθεί σε δημόσιες συναντήσεις, τόσο του Υπουργού όσο και της υπόλοιπης πολιτικής ηγεσίας με Συλλόγους, συνδέσμους, ομάδες παραγωγών κλπ…
Ήδη έχει γίνει σε πολιτικό επίπεδο η ενημέρωση. Έχει δοθεί και εντολή από την πολιτική ηγεσία να ξεκαθαρίσει αυτό το πράγμα».
Με άλλα λόγια, στο βίντεο αναφέρεται σαφώς πως η πολιτική ηγεσία έχει δώσει εντολή «να ξεκαθαρίσει αυτό το πράγμα». Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι έλεγχοι αφορούσαν τη λεγόμενη «λίστα Βάρρα», δηλαδή τα 3480 ΑΦΜ που επί θητείας Γρηγόρη Βάρρα (του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ που εκδίωξε ο τότε υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης) μπήκαν σε καθεστώς ελέγχων, «δεσμεύθηκαν», προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια σε «ημετέρους» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, με τον κ. Αυγενάκη να επιδιώκει να λύσει «πολιτικά» το «πρόβλημα».
Σε ερώτημα του Documento προς τον Λευτέρη Αυγενάκη, στο οποίο τον ρωτούσαμε επισήμως αν κατά τη διάρκεια των ελέγχων εντός του Οργανισμού, που είχαν γίνει επί υπουργίας του στο Αγροτικής Ανάπτυξης, άσκησε σε οποιαδήποτε στιγμή πίεση προς υπαλλήλους ώστε να μην συνεχίσουν έρευνες για συγκεκριμένα ΑΦΜ”, εκείνος μας απάντησε αρχικά “ποτέ”. Αρνούμενος δηλαδή οποιαδήποτε δική του παρέμβαση, την οποία όμως υποδηλώνει σαφώς το βίντεο που δημοσιεύουμε σήμερα. Στη συνέχεια, ωστόσο, ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε στο Documento πως δεν θέλει να μας απαντήσει επίσημα και πως: “Τον πρώτο λόγο τον έχει ο υπουργός, ο κ. Τσιάρας, τον οποίο εμπιστευόμαστε και φυσικά η Δικαιοσύνη, οτιδήποτε άλλο στην ώρα του”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί γνώστες του ζητήματος σχολιάζουν πως: «Η εξυγίανση Αυγενάκη είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο που κυκλοφορεί για τον ΟΠΕΚΕΠΕ». Με βάση μάλιστα έγκυρες πηγές, η κυβέρνηση εξετάσει το ενδεχόμενο να κλείσει τον «αμαρτωλό» οργανισμό και να μεταφέρει τις αρμοδιότητές του στην ΑΑΔΕ.
Ακολουθεί αναλυτικά το περιεχόμενο της εισήγησης του Κυριάκου Μπαμπασίδη στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ τον Ιανουάριο του 2024:
«Θέλω τώρα να περάσω σε ένα άλλο θέμα το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό. Υπήρξε, για όσους θυμόσαστε, στο πρόσφατο παρελθόν ήταν ζήτημα αιχμής και σύγκρουσης ενδεχομένως για να το πω κι έτσι. Έχετε ακούσει-γνωρίζετε ότι υπάρχουν κάποια ΑΦΜ, αρκετές χιλιάδες, δεν είναι προσδιορισμένο ακριβώς, το έχω θέσει προσωπικά και στην νομοτεχνική επιτροπή, με όσες διαστάσεις μπορούσα προ διμήνου να καταθέσω και με όσα στοιχεία είχα συλλέξει εκείνη την εποχή από τη θέση του αντιπροέδρου τεχνικών ελέγχων. Το θέμα είναι εξόχως πολιτικό, εξόχως άμεσα διοικητικό, θα έλεγα ότι εν μέρει είναι και υπαρξιακό για τον Οργανισμό.
Και βεβαίως αφορά χιλιάδες παραγωγούς, χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες, άλλες διαμαρτύρονται, άλλες διερωτώνται για ποιο λόγο δεν μετέχουν στην πληρωμή, είναι δεσμευμένοι δηλαδή και εξαιρούνται των πληρωμών. Δεν παίρνουν απαντήσεις για το τι συμβαίνει, για το αν έχουν γίνει έλεγχοι, γιατί δεν έχουν έναν ορίζοντα… δεν ξέρω είμαστε σε μια διαδικασία να δούμε το νούμερο. Αρκετά ΑΦΜ, εκατοντάδες τα οποία είναι δεσμευμένα εδώ και 3-4 χρόνια, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην μπορούν να κάνουν κανέναν προγραμματισμό.
Οι νέοι άνθρωποι των οικογενειών-σας το λέω από εμπειρία που έχει κατατεθεί και εγγράφως και με προσωπικά διαβήματα και άλλο τόσο επειδή είναι εξόχως πολιτικό και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει τεθεί σε δημόσιες συναντήσεις, τόσο του Υπουργού όσο και της υπόλοιπης πολιτικής ηγεσίας με Συλλόγους, συνδέσμους, ομάδες παραγωγών κλπ οι οποίοι δεν ξέρουν για ποιον λόγο εξαιρούνται των πληρωμών. Δεν ξέρουν αν πρέπει και τι να πληρωθούν, δεν έχουν απάντηση για το τι φταίει. Αν έφταιξαν οι ίδιοι σε κάτι, αν υπήρχε λάθος ή όχι στις δηλώσεις τους και αυτό αποτελεί ένα μείζον ζήτημα αξιοπιστίας του Οργανισμού, ο οποίος τι έχει καταφέρει; Έχει καταφέρει και το λέω με λύπη αυτό ως επικεφαλής του οργανισμού έχει καταφέρει να εγκλωβίσει και τους παραγωγούς, τους δεσμευμένους, αλλα και τον ίδιο τον Οργανισμό.
Ήδη έχει γίνει σε πολιτικό επίπεδο η ενημέρωση. Έχει δοθεί και εντολή από την πολιτική ηγεσία να ξεκαθαρίσει αυτό το πράγμα. Έρχεται τώρα στο ΔΣ με εισήγησή μου και παρακαλώ λίγο να ακούσετε και μετά αν θέλετε κάποια ερωτήματα, προκειμένου να σας ενημερώσω, όσο πιο σύντομα μπορώ, στο πώς έχουμε φτάσει εδώ.
Η ιστορία αυτή των δεσμεύσεων που συσσωρεύονται ξεκινάει από το 2020 και μετά. Δεν υπήρχαν δεσμεύσεις σε τέτοιο μεγάλο ποσοστό. 1.000-1.500 δεσμεύσεις το χρόνο είναι ένα φυσιολογικό νούμερο με βάση τις πληρωμές σε 650-700.000 αιτήσεις που είχε κάθε χρόνο ο Οργανισμός. Εκτίμηση θα σας πω ότι μια κακή εφαρμογή και νοοτροπία ήθελε συλλήβδην όλοι οι παραγωγοί να είναι επιρρεπείς σε απάτες και κακή εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπονται…»
Διαβάστε σχετικά:
ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναζητείται φόρμουλα αποπομπής Σαλάτα – «Άδειασε» Τσιάρα on air
Σύγκρουση ΟΠΕΚΕΠΕ – Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας: Αρνείται να παραιτηθεί ο Σαλάτας;
ΟΠΕΚΕΠΕ: Υπο παραίτηση ο Σαλάτας μετα την έφοδο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας