Η ιδιαίτερα δυσχερής θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ που αποκαλύφθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά από την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου Κρίστοφ Χάνσεν μετά από ερώτηση του Αντιπροέδρου της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Κώστα Αρβανίτη.
Όπως προκύπτει από την απάντησή του, η Κομισιόν αγνοεί το νέο καθεστώς που σχεδιάζει η κυβέρνηση αφού κατήργησε τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να μεταφέρει τις αρμοδιότητες στην ΑΑΔΕ σε έναν φορέα που δεν υπάγεται στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και δεν έχει την τεχνογνωσία επί του θέματος.
Στην απάντηση σημειώνεται πως «σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, όλες οι διορθωτικές ενέργειες θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2025» θέτοντας ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο στην Αθήνα, ενώ η αρμόδια αρχή έχει αναστείλει «τη διαπίστευση του οργανισμού πληρωμών για περίοδο 12 μηνών, αρχής γενομένης από τις 10 Σεπτεμβρίου 2024, και εκπόνησε σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση των εν λόγω ελλείψεων.»
Παράλληλα ο αρμόδιος ευρωπαϊκός επίτροπος δηλώνει και μια έμμεση δυσφορία -αλλά και έλλειψη συνεργασίας- καθώς σημειώνει:
«Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές για να διασφαλίσει την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή του σχεδίου δράσης, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τον πιθανό αντίκτυπο της αναγγελθείσας αλλαγής αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το σχέδιο δράσης κάλυπτε την οργανωτική δομή του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Επιτροπή ανέμενε την ανάληψη σχετικών διορθωτικών ενεργειών. Μέχρι σήμερα, η Επιτροπή δεν έχει λάβει στο πλαίσιο αυτό επίσημες κοινοποιήσεις των αποφάσεων σχετικά με τον οργανισμό πληρωμών ή τον ρόλο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), δεδομένου ότι το νομικό πλαίσιο για τις αλλαγές βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας.»
Κατόπιν αυτών και με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να προσπαθεί να καλύψει το σκάνδαλο και να αποποιηθεί με τις μεθοδεύσεις της τις πολιτικές ευθύνες, το τοπίο για τους Έλληνες αγρότες παραμένει θολό.
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή:
- Άρθρο 144 του Κανονισμού
- Κωνσταντίνος Αρβανίτης (The Left)
- Θέμα: Συνεργασία της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς σχετικά με την Διαφάνεια στην Κατανομή των Ευρωπαϊκών αγροτικών επιδοτήσεων
Από το 2024, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) τελεί υπό επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής[1], λόγω διαπιστωμένων παρατυπιών και παράνομων πληρωμών ενισχύσεων της ΚΑΠ[2], ανάμεσα στο 2019 και 2022, ενώ εν εξελίξει βρίσκεται σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας[3].
Επίσης από το 2024 υλοποιείται Σχέδιο Δράσης[4], για την αντιμετώπιση των διαπιστωμένων προβλημάτων και την αποφυγή της απόσυρσης της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ ως Οργανισμού Πληρωμών.
Πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία δεν υπάγεται στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της οποίας η τεχνογνωσία επί του θέματος κρίνεται εξ αντικειμένου αβέβαιη.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1 Πώς αξιολογεί τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, κατά την επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης; Συγκεκριμένα, υπάρχει επαρκής συμμόρφωση και πρόοδος στην εφαρμογή των δεσμεύσεων; Ποια είναι τα ευρήματα που προέκυψαν από τους ελέγχους της Επιτροπής;
2 Ήταν ενήμερη για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να καταργήσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ εκκρεμουσών της υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης και της έρευνας της EPPO;
[1] Ενδεικτικά,
The big fat Greek plot to defraud the EU
ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε επιτήρηση για εφαρμογή διορθωτικών μέτρων
[3] The independent public prosecution office of the EU
- E-002154/2025
- Απάντηση του κ. Hansen εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
- (15.7.2025)
1. Λόγω ελλείψεων που εντοπίστηκαν όσον αφορά τη συμμόρφωση του οργανισμού πληρωμών ΟΠΕΚΕΠΕ με τα κριτήρια διαπίστευσης1, η αρμόδια αρχή ανέστειλε τη διαπίστευση του οργανισμού πληρωμών για περίοδο 12 μηνών, αρχής γενομένης από τις 10 Σεπτεμβρίου 2024, και εκπόνησε σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση των εν λόγω ελλείψεων. Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου δράσης μέσω της ανάλυσης των περιοδικών εκθέσεων που αποστέλλουν οι ελληνικές αρχές και μέσω επισκέψεων στις εν λόγω αρχές, όταν είναι αναγκαίο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, όλες οι διορθωτικές ενέργειες θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2025. Η Επιτροπή δεν μπορεί να διατυπώσει περαιτέρω σχόλια σχετικά με τους εν εξελίξει ελέγχους.
2. Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές για να διασφαλίσει την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή του σχεδίου δράσης, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τον πιθανό αντίκτυπο της αναγγελθείσας αλλαγής αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το σχέδιο δράσης κάλυπτε την οργανωτική δομή του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Επιτροπή ανέμενε την ανάληψη σχετικών διορθωτικών ενεργειών. Μέχρι σήμερα, η Επιτροπή δεν έχει λάβει στο πλαίσιο αυτό επίσημες κοινοποιήσεις των αποφάσεων σχετικά με τον οργανισμό πληρωμών ή τον ρόλο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), δεδομένου ότι το νομικό πλαίσιο για τις αλλαγές βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας.
Διαβάστε επίσης:
Προκλητικός Μητσοτάκης: «Ζητήσαμε εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για να γίνουμε καλύτεροι»
Κλέψαμε κι εμείς, αλλά έκλεψαν κι οι άλλοι, η τακτική της ΝΔ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
ΟΠΕΚΕΠΕ: «Αν την είχα σκοτώσει, τώρα θα ήμουν έξω…» – Ο «Φραπές» σε μαφιόζικο διάλογο
ΟΠΕΚΕΠΕ: Προσπαθεί με Εξεταστική από το 1998 να διαφύγει από το σκάνδαλο η ΝΔ