Από τις πρώτες υποθέσεις που έχουν φτάσει σε δικαστική αίθουσα και αφορούν το τεράστιο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η δίκη που ξεκίνησε στο Μονομελές Εφετείο Αθηνών και έχει διακοπεί για την εβδομάδα που έρχεται. Στην εν λόγω υπόθεση κατηγορούνται επτά άτομα που απαρτίζουν όπως φαίνεται δύο αλληλένδετα κυκλώματα, τα οποία έχουν αμιγώς «οικογενειακή» δομή. Σε βάθος χρόνου οι κατηγορούμενοι φέρεται να κατάφεραν συνολικά να «σηκώσουν» από τα ταμεία σχεδόν 180.000 ευρώ ζεστού ευρωπαϊκού χρήματος, περνώντας κάτω από το ραντάρ.
Για το πρώτο κύκλωμα κατηγορούνται ο πατέρας Ν.Χ. και τα δύο παιδιά, τα οποία για λογαριασμό του κυκλώματος έκαναν τις ψευδείς δηλώσεις για τις Ενιαίες Αιτήσεις Ενίσχυσης. Εν συνεχεία ο Ν.Χ. ήταν εκείνος ο κρίκος της αλυσίδας που πέρναγε τις αιτήσεις στο σύστημα. Ο πατέρας εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι είναι νόμιμος εκπρόσωπος εταιρείας που λειτουργεί ως Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), συνέδραμε την «οικογενειακή» επιχείρηση διεκπεραιώνοντας τις φερόμενες ψευδείς δηλώσεις των δύο παιδιών του. Με απλά λόγια, μέσω της εταιρείας που διατηρούσε έκανε τις Ενιαίες Αιτήσεις Ενίσχυσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, «επισυνάπτοντας τα ιδιωτικά συμφωνητικά ενοικίασης αγροτικών ακινήτων, στα οποία φαίνονταν ότι δήθεν μίσθωναν» τα παιδιά, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
Ο Ν.Χ. σύμφωνα με πηγές, πέραν της συγκεκριμένης υπόθεσης, θεωρείται πρόσωπο-κλειδί για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς στο παρελθόν εταιρεία συμφερόντων του είχε συνάψει σύμβαση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και είχε χαρτογραφήσει βοσκότοπους που δεν «αναγνωρίζονταν» από την Ευρωπαϊκή Ενωση, άρα δεν επιδοτούνταν.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση, επίσης, είναι ακόμη ένα ζευγάρι το οποίο λειτουργούσε συνδυαστικά με την «οικογενειακή» επιχείρηση του Ν.Χ. ακολουθώντας μάλιστα το ίδιο modus operandi. Η σύζυγος κάνει τις αιτήσεις και ο άντρας, ο οποίος τυγχάνει και συνιδιοκτήτης με τον Ν.Χ. εταιρείας, περνάει τις αιτήσεις στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μαζί με τα παραπάνω πρόσωπα κατηγορούνται ακόμη δύο τα οποία εμφανίζονταν ως «κύρια των αγροτεμαχίων» που δήθεν μισθώνουν οι αιτούντες στον ΟΠΕΚΕΠΕ «συνάπτοντας ιδιωτικά συμφωνητικά ενοικίασης […] για να λάβουν παρανόμως […] κοινοτικές επιχορηγήσεις», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
Πώς δρούσε το κύκλωμα
Η κόρη του Ν.Χ. φέρεται ότι στις 20.06.2019 και στις 13.06.2020,υπέβαλε ψευδείς και ανακριβείς δηλώσεις και έγγραφα προκειμένου να λάβει οικονομική ενίσχυση για το έτος 2019 και το 2020 από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπέβαλε λοιπόν προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ την αίτησή της, στην οποία συμπεριέλαβε «ανακριβείς και ψευδείς δηλώσεις και έγγραφα αναφορικά με τους αγρούς που φέρονταν ότι μίσθωνε και ότι δήθεν ασκούσε τις προβλεπόμενες δραστηριότητες για την λήψη της ενίσχυσης».
Συγκεκριμένα, φέρεται να έχει δηλώσει βοσκότοπους πάνω από 1.110 στρέμματα γης. Στην αίτησή της δήλωσε «ψευδώς ότι μίσθωνε […] για το χρονικό διάστημα από 0110-2018 έως 31-12-2023, αγροτεμάχια στην τοποθεσία Γιάρμπασι στην περιοχή Δενδροχωρίου» στην Καστοριά. Στο ιδιωτικό συμφωνητικό αγρομίσθωσης φαινόταν ότι εκμίσθωνε την παραπάνω έκταση μόλις 10 ευρώ ανά έτος. Επιπλέον οι εν λόγω εκτάσεις είναι νομικά κατοχυρωμένες ως δασικές, οπότε απέχουν πολύ από το να γίνουν βοσκοτόπια. Από τη δήλωσή της η κατηγορούμενη φαίνεται ότι εισέπραξε «παρανόμως και αχρεωστήτως ως οικονομική ενίσχυση, […] για το έτος 2019, το συνολικό ποσό των 35.526,06 ευρώ», σύμφωνα με το κατηγορητήριο της υπόθεσης.
Εν συνεχεία το ίδιο πρόσωπο τον επόμενο χρόνο έκανε νέα δήλωση αυτήν τη φορά συμπεριλαμβάνοντας δύο ακόμη εκτάσεις, πάνω από 1.000 στρέμματα στην τοποθεσία Αυχένα στην Καστοριά. Στην προκειμένη περίπτωση οι «φερόμενες εκμισθώτριες […] δεν ήταν ιδιοκτήτριες/νόμιμοι κάτοχοι αυτών». Ενώ και σε αυτή την περίπτωση όπως και στην πρώτη η έκταση η οποία παράτυπα δηλώθηκε ως βοσκότοπος είναι δασική.
Το ίδιο μοντέλο δράσης ακολούθησε και ο αδερφός της, εξίσου κατηγορούμενος. Τον Ιούνιο του 2019 υπέβαλε στον ΟΠΕΚΕΠΕ Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ). Σε αυτή είχε δηλώσει ότι μίσθωνε εκτάσεις γης: 50 στρέμματα για σιτηρά, τέσσερα στρέμματα για ελαιώνες, 210 στρέμματα σε αγρανάπαυση και 20 στρέμματα για βοσκότοπους.
Στην αίτησή του δήλωσε ψευδώς ότι μίσθωνε αγροτεμάχια για το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2018 έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2023, στο ίδιο πρόσωπο που μίσθωνε και η αδερφή του και όλως τυχαίως στην ίδια τιμή ευκαιρίας, 10 ευρώ τον χρόνο. Για τα δηλωμένα αγροτεμάχια που είναι στην περιοχή Κονάκια στην Καστοριά «εισέπραξε παρανόμως» 45.896,63 ευρώ για το 2019. Σε άλλη περίπτωση, το ίδιο άτομο έκανε αίτηση προσδοκώντας στην επιδότησή από εκτάσεις γης, προσκομίζοντας «πλαστά ιδιωτικά συμφωνητικά Μίσθωσης Αγροτικού Κτήματος», που είχε συνάψει δήθεν με τον TOEB Θεσσαλιώτιδας και Τιτανίου. Το μίσθωμα ήταν αξίας 10 ευρώ τον χρόνο και αντιστοιχούσε σε έκταση 180 στρεμμάτων.
Επιδοτήσεις κάτω από την ίδια στέγη
Η τρίτη κατηγορούμενη φέρεται, ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο δράσης με τους υπόλοιπους που κατηγορούνται, να έλαβε 97.272,89 ευρώ. Το ίδιο πρόσωπο εκμισθώνει αντί μηδενικού αντιτίμου αγροτεμάχια σε Καστοριά και Φλώρινα, ήδη από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι και το τέλος του 2024. Η συγκεκριμένη έκταση ξεπερνάει τα 2.000 στρέμματα και σε αυτή την περίπτωση «οι φερόμενοι ως εκμισθωτές στην πραγματικότητα δεν ήταν ιδιοκτήτες». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ως νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας που λειτουργούσε το ΚΥΔ εμφανίζεται ο σύζυγός της κατηγορουμένης.
Διαβάστε επίσης
ΟΠΕΚΕΠΕ: «Αγνοεί» έγγραφα και βίντεο το Μαξίμου για να καλύψει Αυγενάκη και Βορίδη
Οι υπουργοί και το colpo grosso με τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Τσιάρας: Δήλωσε… «αδυναμία» να ελέγξει τις καταγγελίες για διαφθορά στον ΟΠΕΚΕΠΕ (Video)