Η κυβέρνηση, οι αρμόδιοι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, πρόεδροι και στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ ήξεραν τα πάντα και ποιούσαν την νήσσαν για τον βούρκο διαφθοράς στον οργανισμό που μοιράζει πακτωλούς κοινοτικού χρήματος σε αγρότες και κτηνοτρόφους.
Ο Δημήτρης Μόσχος από την Καστοριά και ο Δημήτρης Καπούνης από τη Νάξο, οι οποίοι με τις ενέργειές τους συνέβαλαν ώστε το σκάνδαλο των παράνομων δηλώσεων και επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ να ερευνηθεί από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, είχαν ενημερώσει όλους τους υπευθύνους. Αμφότεροι πρόεδροι αγροτικών συνεταιρισμών έριξαν φως στην υπόθεση στην οποία με μεθοδεύσεις «γαλάζιοι ημέτεροι» θησαύριζαν με κοινοτικά κονδύλια. Η πλειονότητα εξ αυτών προέρχεται από την Κρήτη.
Και οι δύο δέχτηκαν απειλές, ενώ ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης απέστειλε εξώδικο στον Δ. Καπούνη «γιατί συκοφαντούσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΕΕ».
«Κι όμως, πέρασε!»
Το 2020 αγρότες της Νάξου κατήγγειλαν στον Δ. Καπούνη ότι πήγαν να δηλώσουν εκτάσεις τους στo Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) του ΟΠΕΚΕΠΕ, τις οποίες όμως είχαν δεσμεύσει άλλα πρόσωπα. Το 2021 το φαινόμενο επαναλήφθηκε, γεγονός που τον οδήγησε να συλλέξει στοιχεία και να ενημερώσει τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Του υποσχέθηκαν ότι θα το ζήτημα θα επιλυθεί. Το 2022 ακόμη περισσότερες εκτάσεις δεσμεύονταν από πρόσωπα εκτός Νάξου. Η απραξία οδήγησε τον πρόεδρο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμού του νησιού να υποβάλει κι εκείνος μια εικονική δήλωση για να δει αν θα εγκριθεί.
«Το 2023» λέει στο Documento «συνεννοήθηκα με τον συνήγορό μου και την Εισαγγελία Νάξου ότι θα κάνω μια εικονική δήλωση και αν πληρωθώ, θα επιστρέψω τα χρήματα. Αν δεν πληρωνόμουν, θα είχε απορριφθεί η αίτηση. Στις 3 Οκτωβρίου βλέπω ότι έχουν δηλωθεί 7.661 στρέμματα από άλλες περιοχές εδώ στη Νάξο ως βοσκοτόπια. Δήλωσα ακριβώς τα ίδια στρέμματα. Ούτε παραπάνω ούτε λιγότερα, γιατί ήθελα να τους αποδείξω πως τα δηλώνω παρανόμως. Δεν πίστευα ότι με τέτοιο όγκο στρεμμάτων και με αυτές τις δηλώσεις θα μπορούσε να περάσει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Κι όμως, πέρασε! Στις 22 Δεκεμβρίου μού μπαίνουν ως προκαταβολή 16.391 ευρώ στον λογαριασμό που έφτιαξα για την αίτηση. Το άκουσα και τρελάθηκα! Ενημέρωσα τον συνήγορό μου και την εισαγγελέα ότι γύρισα τα χρήματα πίσω σε τρεις καταθέσεις. Τον Ιανουάριο του 2024 το κατήγγειλα και στην τηλεόραση».
Παρά την κραυγαλέα απόδειξη ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλησε να τον φιμώσει με μηνύσεις και αυστηρούς ελέγχους! Ο τότε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης μήνυσε τον «συκοφάντη» Δ. Καπούνη τον Φεβρουάριο του 2024. «Σκοπός τους ήταν να με φιμώσουν. Δεν σταμάτησα να μιλώ για την παρανομία που εκτιμώ ότι μας έχει στερήσει περίπου 700.000 ετησίως, δηλαδή πάνω από 4 εκατ. ευρώ. Μου καταλογίζουν την ψευδή δήλωση και τη συκοφάντηση του οργανισμού στην ΕΕ. Παράγοντας της υπουργικής ομάδας με πλησίασε λέγοντάς μου: “Πρόσεξε, βαράς τον υπουργό. Πρόσεξε, θα το βρεις μπροστά σου”. Και το βρίσκω κάθε μέρα. Οι πρώτοι που ελέγχει επισταμένα ο ΟΠΕΚΕΠΕ επί τρία χρόνια στο νησί είναι τα αδέρφια μου και η Ενωση».
«Υπάρχει κύκλωμα»
Στην Καστοριά, όπου δεν ευδοκιμούν καν η ελιά και ο καρπός αμυγδάλου, εκτάσεις δηλώνονταν για καλλιέργειες αυτών των καρπών! Και μάλιστα από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την περιοχή. Τα στοιχεία που απλά… δεν έβγαιναν ανέδειξε ο Δ. Μόσχος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καστοριάς, έπειτα από καταγγελίες συναδέλφων του. Εκείνος ενημέρωσε την Εισαγγελία Καστοριάς, ανοίγοντας τον δρόμο για να διερευνηθεί και αυτό το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Ο Δ. Μόσχος έχει κληθεί ως μάρτυρας κατηγορίας από την εισαγγελία και αφηγείται στο Documento πώς αποκάλυψε την απάτη το 2020: «Ξαφνικά είδαμε ότι στις αιτήσεις του 2019 έχουν δηλωθεί διάφορες εκτάσεις βοσκοτόπων στην περιοχή του Γράμμου από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την παραγωγή και την περιοχή. Οταν ζητήσαμε στοιχεία από τον οργανισμό, ανακαλύψαμε ότι ήταν δηλωμένα στον νομό 64.000 στρέμματα ιδιόκτητα, 22.000 στρέμματα ελαιόδεντρα και 17.000 στρέμματα αμύγδαλα. Στην περιοχή μας δεν έχει ιδιοκτησίες από το 1958 και ειδικά σε αυτά τα χωριά που δηλώθηκαν τα περίφημα 64.000 ιδιόκτητα βοσκοτόπια. Αυτό ήταν το πρώτο καμπανάκι. Εδώ η ελιά δεν ευδοκιμεί και ανακαλύψαμε… 22.000 στρέμματα και μάλιστα κάτω από το Βίτσι σε υψόμετρο 1.850 μέτρων! Ολο το δάσος φαίνεται να είναι ελαιόδεντρα. Αντίστοιχα για τα αμύγδαλα η παραγωγή του νομού είναι μόλις 1.700 στρέμματα και ήταν δηλωμένα στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ 19.000!».
Στο ερώτημα πώς είναι δυνατόν να γίνονται τέτοιες ψευδείς δηλώσεις, ο Δ. Μόσχος απαντά καταγγέλλοντας ξεκάθαρα την ύπαρξη κυκλώματος: «Στο ΚΥΔ δεν μπορούμε να δούμε ποιος το έχει δηλώσει. Πρέπει να υπάρχει άνθρωπος μέσα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με πρόσβαση για να βλέπει τι δεν είναι δηλωμένο. Το κύκλωμα είναι από μέσα. Το καταγγείλαμε στον κ. Μελά και στον κ. Βάρρα. Ο τελευταίος ξεκίνησε έναν έλεγχο. Δεν ξέρω γιατί, αλλά μετακινήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα που αφορά το υπουργείο και την κυβέρνηση. Εχω δεχτεί πολλές απειλές, κι όχι μόνο εγώ. Παρά τις καταγγελίες σε όλους τους προέδρους, δεν γινόταν τίποτα. Ηρθε η Ευρωπαία Εισαγγελέας και έγινε γνωστό».