«Χοντρό παιχνίδι» με τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ συζητούν μεταξύ τους πως έπαιζε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο τότε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης με τον ΓΓ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Στρατάκο. Σύμφωνα με τη συνομιλία, που έγινε τον Νοέμβριο του 2024 και περιλαμβάνεται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή, ο Κώστας Τσιάρας ήταν ήδη ενήμερος, ενώ του είχε στείλει μήνυμα για το θέμα και ο ίδιος ο Καχριμάνης.
Σύμφωνα με όσα λέει ο Μπαμπασίδης στη συνομιλία, που έλαβε χώρα στις 22 Νοεμβρίου 2024, ο Καχριμάνης είχε εκμισθώσει μεγάλες δημόσιες εκτάσεις τα έτη 2020-21. Και όταν ξεκίνησαν οι έλεγχοι, ο ίδιος καθησύχασε τους αντιπροέδρους του οργανισμού που πήγαν κρυφή αποστολή στην Πάτρα και στα Γιάννενα για να λύσουν το θέμα, λέγοντάς τους: «Μην ανησυχείτε, θα σας κάνω εγώ τη δουλειά». Να σημειωθεί πως πριν από μερικές ημέρες αποκαλύφθηκε η συνομιλία του Κυριάκου Μπαμπασίδη με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστο Κέλλα στον οποίο ανέφερε ότι «ο Καχριμάνης τα έχει κάνει θάλασσα».
Ακολουθεί ο διάλογος:
«Μπαμπασίδης Κυριάκος: Οι αντιπρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ πήγαν κρυφά περιοδεία στην Πάτρα και Ιωάννινα. Πήγαν επειδή έχουν φίλο τον Αντιπεριφερειάρχη του Καχριμάνη και έχουν το εξής πρόβλημα. Ο Καχριμάνης είχε δώσει και είχε εκμισθώσει, δημόσιες εκτάσεις που δεν ανήκαν σε κτηνοτρόφους. Με αποτέλεσμα το ‘20-’21 να έχουν γίνει έλεγχοι, να μην έχουν τίτλους και να βγαίνουν κυρώσεις. Οι οποίοι ήρθαν σε μένα και είπαν ότι ο Καχριμάνης του είπε “μην ανησυχείτε, θα σας κάνω εγώ τη δουλειά”. Είναι μεγάλο θέμα γιατί ακολούθησαν και δήμαρχοι, έχει παιχτεί χοντρό παιχνίδι. Αλλά εμείς ως οργανισμός δεν έχουμε αρμοδιότητα. Του τα ‘πα του Υπουργού.
Στρατάκος Γιώργος: Τι σου’πε;
Μπαμπασίδης: Ότι γι’ αυτό του έστελνε μήνυμα ο Καχριμάνης».
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και μία ακόμη συνομιλία που δημοσίευσε νωρίτερα το epiruspost, μεταξύ του Κυριάκου Μπαμπασίδη και του Παναγιώτη Μπαρμπαγιάννη, διευθύνοντα συμβούλου της «Ύπαιθρος Χώρα ΑΕ» (εντύπου που συνδέεται επιχειρηματικά με τη Neuropublic). Ο Μπαρμπαγιάννης είχε διατελέσει παλιότερα γενικός διευθυντής της Axion Agrotiki (μέλος της Neuropublic Group of Companies), όπως γράφει ο ίδιος στον λογαριασμό του στο LinkedIn, ενώ νωρίτερα (διάστημα 2013-2015) υπήρξε σύμβουλος στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο Μπαρμπαγιάννης φαίνεται ήδη να γνωρίζει καλά, πως «τον Καχριμάνη τον θεωρούν τελειωμένο», αλλά και πως ο Περιφερειάρχης «πρέπει να έχει αυτός και τα παιδιά του και με το γαμπρό του της Παναγιάς τα μάτια…»
Ακολουθεί αναλυτικά η δεύτερη συνομιλία:
«Μπαμπασίδης Κυριάκος: Πήγαν οι κύριοι αντιπρόεδροι επάνω (σ.σ. στα Ιωάννινα) και πηγαίνουν στα γραφεία..
Μπαρμπαγιάννης Παναγιώτης: Γενικά;
Μπαμπασίδης: Προσπαθούν τώρα τις μ…ες του Καχριμάνη
Μπαρμπαγιάννης: Ναι
Μπαμπασίδης: Τα βοσκοτόπια να τα λύσουν.. Με πήρε έξαλλη η Χαριτίνη (σ.σ. πιθανώς αναφέρεται στην Χαριτίνη Παπαθανασίου, Προϊσταμένη της Περιφερειακής διεύθυνσης Ηπείρου του ΟΠΕΚΕΠΕ), που δεν την είχαν ενημερώσει..
Μπαρμπαγιάννης: Τον Καχριμάνη είδες που τον έχουν βγάλει στη σέντρα για χίλια δυο πράγματα…
Μπαμπασίδης: Εγώ το ξέρω αυτοί δεν τον ξέρουν (σ.σ. εννοεί τους αντιπροέδρους)..
Μπαρμπαγιάννης: Από πού έχουν πάρει εντολή;
Μπαμπασίδης: Από τον Αυγενάκη…..;
Μπαρμπαγιάννης: Τα έχει καλά με τον Καχριμάνη;
Μπαμπασίδης: Δεν το ξέρω
Μπαρμπαγιάννης: Εσύ για να είσαι καλυμμένος μίλα με πάνω γιατί από Μαξίμου τον θεωρούν τελειωμένο τον Καχριμάνη.
Μπαμπασίδης: Θα πάω να μιλήσω στον Υπουργό. Δεν ξέρω… Για το ‘20 και ‘21 είχαν νοικιάσει εκτάσεις που δεν ήταν δικές τους..
Μπαρμπαγιάννης: Πρέπει να έχει αυτός και τα παιδιά του και με το γαμπρό του της Παναγιάς τα μάτια..
Μπαμπασίδης: Θα μιλήσω με τον Υπουργό».
Διαβάστε επίσης:
ΟΠΕΚΕΠΕ: Βαριά αδικήματα Μυλωνάκη για το περιεχόμενο των παρακολουθήσεων
Περιμένοντας να φυτρώσουν οι μακαρονιές στα Ζωνιανά
ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα εικονικά αιγοπρόβατα έφτασαν… στην Κίνα – Τι γράφουν διεθνή ΜΜΕ για το σκάνδαλο
Euractiv: Η εισαγγελέας της ΕΕ Λάουρα Κοβέσι στοιχειώνει το σάπιο σύστημα της Ελλάδας