ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι ανακάλυψε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία από την εισβολή στον «αμαρτωλό» οργανισμό – Πώς έκλεβαν κρατική γη

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι ανακάλυψε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία από την εισβολή στον «αμαρτωλό» οργανισμό – Πώς έκλεβαν κρατική γη

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) βρίσκονται πλέον όχι μόνο οι απατηλές επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), αλλά και η υφαρπαγή κρατικής γης μέσα από αυτές. Κι αυτό γιατί οι συγκεκριμένοι απατεώνες που, σε βάθος χρόνου, έχουν κάνει δηλώσεις ψεύτικων καλλιεργειών και έχουν πάρει επιδοτήσεις με την πιστοποίηση της ΕΕ, διεκδικούν πλέον αυτές τις εκτάσεις, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κρατικές!

Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚΕΠΕ: Έφοδος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για παράνομες επιδοτήσεις – Ποινικές διώξεις σε 100 άτομα

Συγκεκριμένα, εκτός από τις παλιές καταγγελίες για επιδοτήσεις εικονικών καλλιεργειών από τον αμαρτωλό ΟΠΕΚΕΠΕ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εξετάζει σωρεία καταγγελιών που έχουν γίνει από το 2019 ως και το 2024. Η έρευνα της EPPO διαρκεί αρκετούς μήνες και χτες πήρε τη μορφή της εφόδου και κατασχέσεων υπολογιστών στα γραφεία του Οργανισμού Πληρωμών Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) στην Αθήνα και στην Κρήτη. Απ’ ό,τι φαίνεται, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι σε θέση να κάνει ανάλυση σε μεγάλης κλίμακας δεδομένα, με αλγορίθμους και ταυτοποίηση στοιχείων, προκειμένου να φανεί η πραγματική απόκλιση ανάμεσα στις εκτάσεις και τις καλλιέργειες που έχουν δηλωθεί και σε αυτά που πραγματικά υπάρχουν.

Τα στοιχεία αυτά θα δώσουν τη δυνατότητα στην EPPO να προχωρήσει και στις επί μέρους υποθέσεις. Π.χ. αν φανεί ότι 100.000 στρέμματα είναι εικονικά, τότε θα προχωρήσουν στην έρευνα στα επιμέρους ΑΦΜ που τα δηλώνουν. Αν αποδειχθεί αυτή η απόκλιση, πιστοποιείται και το μέγεθος της απάτης.

Εξετάζει δε πολλές νέες δικογραφίες πέραν εκείνων που ήρθαν στο φως από την Παρασκευή Τυχεροπούλου, την πρώην Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δηλαδή της υπαλλήλου που αποκάλυψε το σκάνδαλο με τις αγροτικές επιδοτήσεις και τιμωρήθηκε γι’ αυτό με τρία πειθαρχικά και πάγωμα της απόσπασής της στο Γραφείο των Εντεταλμένων Ευρωπαίων Εισαγγελέων.

Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚΕΠΕ: Μετά την έφοδο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η διοίκηση κάνει λόγο για «σκιές του παρελθόντος»

Την υπόθεση των παράνομων επιδοτήσεων είχε φέρει στη Βουλή το 2021 η τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, για να της απαντήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, ότι συκοφαντεί την κυβέρνηση.

Το σκάνδαλο με τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ)

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το μέρος της έρευνας που αφορά στα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ), αφού φαίνεται ότι επιτήδειοι είχαν διασυνδέσεις και εξασφάλιζαν στοιχεία μέσα από τα κέντρα.

Για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, το θέμα δεν είναι μία ακόμα απάτη κατάχρησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά ένα μεγάλο σκάνδαλο που έχει δύο σοβαρές επιπτώσεις για την Ελλάδα και την ΕΕ:

Πρώτον, αφαιρεί εισόδημα από τους αγρότες, γιατί αυτό διοχετεύεται στους επιτηδείους με τις πλαστές δηλώσεις. Δεύτερον και πολύ βασικό: Οι συγκεκριμένοι απατεώνες, έχοντας κάνει επανειλημμένες δηλώσεις ψεύτικων καλλιεργειών και έχοντας πάρει επιδοτήσεις με την πιστοποίηση της ΕΕ, διεκδικούν πλέον αυτές τις εκτάσεις οι οποίες, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι κρατικές.

Υπάρχει δηλαδή απώλεια κρατικής γης, την οποία εμφανίζουν ως δική τους επειδή πήραν επιδοτήσεις μέσω ψεύτικων δηλώσεων.

Περαιτέρω, η ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το πρωί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αναφέρει τα εξής:

«Από χθες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στην Αθήνα (Ελλάδα) διεξήγαγε έρευνες στο πλαίσιο συνεχιζόμενης έρευνας για φερόμενο οργανωμένο σχέδιο απάτης που αφορά γεωργικά ταμεία και διαφθορά στην οποία εμπλέκονται δημόσιοι υπάλληλοι του Ελληνικού Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Μεταξύ 2019 και 2022, σημαντικός αριθμός ατόμων παρουσιάστηκαν ως νέοι ή νέοι αγρότες και έλαβαν δικαιώματα ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα, το οποίο χρηματοδοτείται από την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ), βάσει ψευδών δηλώσεων.

Αυτές περιλάμβαναν ψευδείς δηλώσεις σχετικά με την ιδιοκτησία ή τη μίσθωση βοσκοτόπων που ήταν επιλέξιμοι για επιδοτήσεις, δίνοντας την ψευδή εντύπωση ενεργών γεωργικών δραστηριοτήτων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα δηλωθέντα βοσκοτόπια ήταν στην πραγματικότητα δημόσιες εκτάσεις, οι οποίες προηγουμένως είχαν διατεθεί μόνο για χρήση από κτηνοτρόφους που δεν διέθεταν ιδιωτική γεωργική γη. Αυτά τα βοσκοτόπια βρίσκονταν συχνά μακριά από τον πραγματικό τόπο κατοικίας των ατόμων που ισχυρίζονταν ότι τα κατείχαν ή τα μισθώνουν.

Τα επόμενα χρόνια, έως το 2024, τα ίδια άτομα συνέχισαν να υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις ζώων, επιτρέποντάς τους να τους παραχωρηθούν δημόσιοι βοσκότοποι, οι οποίοι στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για την ενεργοποίηση και διατήρηση των δικαιωμάτων ενίσχυσης που τους παρείχαν.

Μια τέτοια παράνομη πρακτική ενδέχεται να έχει οργανωθεί συστηματικά με τη συμμετοχή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και υπαλλήλων του Ελληνικού Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ)».

Documento Newsletter