Οραματική φούγκα, του Παναγιώτη Φρούντζου

Η επιδοματική πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού και ο εναντιωματικός σύνδεσμος

Είναι κι αυτή μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά. Ο αγώνας δρόμου της υπουργού Πολιτισμού να μην αφήσει φίλιο Μέσο στο οποίο να μην παραχωρήσει συνέντευξη είναι αξιοθαύμαστος. Οπως αξιοθαύμαστο είναι το τακτ με το οποίο οι δημοσιογράφοι αυτών των Μέσων αντιμετωπίζουν τις απαντήσεις της. Κάθε εβδομάδα η κ. Μενδώνη σκορπίζει εκατομμύρια, οργώνει αρμόδια υπουργεία για να συναινέσουν στη στήριξη των εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού οι οποίοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας. Και όταν έρχεται η ώρα της προγραμματισμένης «δύσκολης» ερώτησης για τις διαμαρτυρίες των καλλιτεχνών που δεν λένε να κοπάσουν, η απάντηση της κ. υπουργού είναι ακαριαία: «Το ζητούμενο δεν είναι να μοιράζεις επιδόματα, αλλά…». Αυτός ο εναντιωματικός σύνδεσμος διαθέτει μαγικές ιδιότητες· μοιάζει με πρελούδιο σε μια οραματική φούγκα. Πεινάνε, αλλά εμείς χτίζουμε το νομοθετικό οικοδόμημα που θα δώσει λύση στα χρόνια προβλήματα των εργαζομένων στον πολιτισμό. 

Φυσικά εδώ ο/η δημοσιογράφος αφήνει χώρο στην υπουργό να αναπαραγάγει τα στερεότυπα για τις καλές προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και λησμονεί να αναφέρει πως το πλέον πάγιο αίτημα των καλλιτεχνών είναι η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα βάλει τέλος στο φαινόμενο της υπερεκμετάλλευσης της εργασίας των ανθρώπων του χώρου. Είναι αυτό το τακτ το οποίο χωρίς καμία έκπληξη ανακαλύπτουμε όταν η συζήτηση φτάνει και στον τρόπο που έγιναν οι αναθέσεις των έργων που θα συνθέσουν την πρόταση του σόλοικου θεσμού «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» χωρίς το υπουργείο να έχει προχωρήσει σε ανοιχτή πρόσκληση. Ο χρόνος ήταν πιεστικός, αλλά… Η παντοκρατορία του εναντιωματικού συνδέσμου που σημασιολογεί τον λόγο της υπουργού. Και φυσικά σε όλες τις επιλογές κυριαρχεί το γράμμα (όχι απαραίτητα και το πνεύμα) του νόμου. Γιατί ποιο πνεύμα νόμου επιτάσσει ένας υπάλληλος που ελέγχεται δικαστικά για κακοδιαχείριση να ορίζεται προϊστάμενος διεύθυνσης της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου; Θα απαντήσει η κ. υπουργός σε εύθετο χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.