Ορέστης Μπαζός: «Η ζωή είναι σκηνοθέτης»

Ορέστης Μπαζός: «Η ζωή είναι σκηνοθέτης»
Ορέστης Μπαζός

Για τρεις Κυριακές (6, 13 και 20 Μαΐου) το Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας προσφέρει δωρεάν στο κοινό του κάτι όχι και τόσο αναμενόμενο: την όπερα με τίτλο «Το τετράγωνο ενός κύκλου» που δημιούργησε ο συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλλιθέας Ορέστης Μπαζός. 

Μάλιστα, αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει εκτός των άλλων είναι ότι πραγματεύεται ένα θέμα άκρως σύγχρονο και επίκαιρο: τα δύο πολιτικά άκρα, μέσα όμως από το πρίσμα των ανθρώπινων σχέσεων.

Πώς προέκυψε η ιδέα να δουλέψετε πάνω σε ένα θέμα τόσο ιδιαίτερο και ευαίσθητο και μάλιστα να το μεταφέρετε σε όπερα;

Η ιδέα της σύνθεσης μιας σύγχρονης όπερας μου είχε δημιουργηθεί από πολύ παλιά. Ζούμε σε μια εποχή που στιγματίζεται από κουκουλοφόρους που αντιδρούν με βίαιο τρόπο στο σύστημα. Εχουμε την εμφάνιση ακροδεξιών ομάδων ως απάντηση στο οικονομικό αδιέξοδο και τη μεταναστοφοβία. Όλα αυτά είναι πράγματα που τα βιώνουμε όλοι μας, αλλά η όπερα «Το τετράγωνο ενός κύκλου», της οποίας έχω γράψει και το λιμπρέτο (στίχοι – πρόζα – ποιήματα στα ελληνικά), ξεπερνά τα στεγανά μιας συνηθισμένης οικογενειακής πολιτικής αντιπαράθεσης και επικεντρώνεται στην κρίση των ανθρώπινων σχέσεων. Δύο αδέρφια συγκρούονται στη σκηνή με τους έρωτες, τα πρέπει, τα θέλω τους. Η ζωή όμως τελικά είναι ένας σκηνοθέτης που φέρνει τα πάνω κάτω για να μας αποδείξει πόσο ασήμαντοι είμαστε.

Πόσο αναμένετε να ανταποκριθεί το κοινό στην όπερα, ένα «δύσκολο» μουσικό θεατρικό είδος;

Συμφωνώ μαζί σας, αλλά αυτό είναι για εμένα μια πρόκληση την οποία αντιμετώπισα συνθέτοντας μια διαφορετική όπερα, σημερινή, καθόλου κουραστική, πολύ ανθρώπινη και με τη φρεσκάδα νέων πρωταγωνιστών και πολλών ερασιτεχνών, όπως τα μέλη των δύο χορωδιών του Δήμου Καλλιθέας (Μεικτή και Παιδική – Εφηβική), που υπερβαίνουν πολλές δυσκολίες και κατορθώνουν υπέροχα πράγματα. Αλλωστε το κοινό της Καλλιθέας έχει ήδη αγκαλιάσει την προσπάθειά μας, με αποτέλεσμα και στις τρεις παραστάσεις μας (6, 13, 20 Μαΐου) να έχουν προκρατηθεί όλες οι θέσεις.

Ποιες ήταν οι προκλήσεις που αντιμετωπίσατε κατά την ολοκλήρωση του έργου;

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν ότι επέλεξα να συνεργαστώ όχι με συνηθισμένους επαγγελματίες στον χώρο της όπερας αλλά με ερασιτέχνες – όπως σας είπα για τους χορωδούς μας αλλά και αφορά και τους τέσσερις πρωταγωνιστές, που είναι νέοι και ταλαντούχοι μουσικοί αλλά ούτε αυτοί θεωρούνται ακόμη επαγγελματίες. Ομως πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα με δικαιώσει γιατί είναι πολύ σημαντικό να δώσεις σε ανθρώπους που αγαπούν τη μουσική τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ένα τόσο απαιτητικό έργο. Θα ήταν βέβαια ευχής έργο κάποια μελλοντική παράσταση της όπερας να ανέβαινε και στον φυσικό της χώρο που είναι η Εθνική Λυρική Σκηνή. Το Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας μας φιλοξενεί με την αγάπη και τη ζεστασιά του αλλά έχει πολλά τεχνικά μειονεκτήματα για μια όπερα. Ο δήμαρχος Δημήτρης Κάρναβος και ο αντιδήμαρχος Μανώλης Κωστάκης έχουν δραστηριοποιηθεί προκειμένου αυτό να γίνει πραγματικότητα.

Συνέντευξη με τον κιθαρίστα Μανόλη Ανδρουλιδάκη

Μιλήστε μας για την περίπτωση του Δημοτικού Ωδείου Καλλιθέας, ενός πολύ ενεργού ωδείου, του οποίου είστε καλλιτεχνικός διευθυντής.

Η σύνθεση της όπερας έγινε στο περιθώριο της καθημερινής μου δουλειάς στο ωδείο, που δεν είναι ένα μικρό συνοικιακό ωδείο αλλά ένας τεράστιος οργανισμός με 600 μαθητές, 32 καθηγητές, δύο χορωδίες, μία ορχήστρα δωματίου. Το Δημοτικό Ωδείο Καλλιθέας «Οδυσσέας Δημητριάδης» λειτουργεί από το 1995, διαδραματίζοντας ουσιαστικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Κλείνοντας, θέλω να πω ότι είναι ένα ξεχωριστό μάθημα για όσους εργαζόμαστε για το «Τετράγωνο ενός κύκλου».

Μουσική δωματίου με φόντο το πέλαγος-Το Φεστιβάλ Μουσικής ∆ωµατίου Σαρωνικού

Καλλιθέα, η «Μονμάρτρη των Αθηνών»

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι και χαρούμενοι που γίνεται μια τέτοια παραγωγή όπερας και μάλιστα μέσα από τις δικές μας δομές, του δήμου μας. Το δημοτικό μας ωδείο έχει πολλά χρόνια λειτουργίας με πολύ σημαντική δραστηριότητα. Οι μουσικοί που διδάσκουν εκεί είναι εξαιρετικοί. Οι παραστάσεις «Το τετράγωνο ενός κύκλου» είναι ήδη sold out και σκεφτόμαστε μήπως προσθέσουμε και επιπλέον ημερομηνίες. Ιδανικά θα μας ενδιέφερε να ανέβει η όπερά μας στην Εναλλακτική Λυρική Σκηνή, στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, το οποίο βρίσκεται στον δήμο μας και έχουμε ήδη συνεργαστεί σε θέματα πολιτισμού πολύ επιτυχημένα. Ο πολιτισμός μας μπορώ να πω ότι είναι η βαριά βιομηχανία της πόλης μας. Ακόμη και προπολεμικά η Καλλιθέα αποκαλούνταν «Μονμάρτρη των Αθηνών» γιατί ήταν πολύ δραστήρια περιοχή πολιτιστικά αλλά και τόπος κατοικίας σπουδαίων καλλιτεχνών.

Δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος

Δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter