«Ορφανός» ο ESM και η συνάντηση Μητσοτάκη – Ρέγκλινγκ

«Ορφανός» ο ESM και η συνάντηση Μητσοτάκη – Ρέγκλινγκ

Συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) είχε ο πρωθυπουργός το πρωί της Τρίτης, λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη και τις ΗΠΑ, για τη συμμετοχή του στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ βρέθηκε για τελευταία φορά ως επικεφαλής του ESM στην Ελλάδα, αφού στις 7 Οκτωβρίου αποχωρεί συνταξιοδοτούμενος από την ηγεσία του Ταμείου, το οποίο διοικεί από το 2012.

Το πρωθυπουργικό γραφείο επιχείρησε να προβάλλει την συνάντηση ως «εθιμοτυπική», καθώς κατά το δελτίο τύπου, οι δύο άνδρες συζήτησαν για την κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει στους τομείς της ενέργειας και του πληθωρισμού. Παράλληλα, όπως αναφέρεται, στο πλαίσιο της συζήτησης επισημάνθηκε η δύσκολη συγκυρία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και οι σημαντικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και οι θετικές προοπτικές της.

Ωστόσο, λιγότερο από δύο ώρες μετά την συνάντηση, ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, έκανε γνωστό πως οι δύο μοναδικοί υποψήφιοι απέσυραν ταυτόχρονα τις υποψηφιότητές τους. Ως γνωστόν, το τιμόνι του ESM διεκδικούσαν ο επί μία δεκαετία υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, με την «υπογραφή» του σε όλα τα μεγάλα σκάνδαλα φοροαποφυγής της χώρας (LuxLeaks, LuxLetters, OpenLux, CumEx, Panama Papers, Pandora Papers), Πιέρ Γκραμένα, και ο επί διετίας υπουργός Οικονομικών του Κόστα στην Πορτογαλία, Ζοάο Λεάο.

«Οι συνάδελφοί μου από το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία με ενημέρωσαν για την απόφασή τους να αποσύρουν τους αντίστοιχους υποψηφίους τους για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ESM. Οι Πιέρ Γκραμένα και Ζοάο Λεάο ήταν και οι δύο εξαιρετικοί υποψήφιοι και τους ευχαριστώ για τη συμμετοχή τους σε αυτή τη διαδικασία. Θα συνεχίσω τις προσπάθειες και τις διαβουλεύσεις μου για να παρουσιάσω έναν υποψήφιο για τον ρόλο του Διευθύνοντος Συμβούλου του ESM» αναφέρει στη σχετική του ανάρτηση.

Το εάν κατά τη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Κλ. Ρέγκλινγκ συζητήθηκε η παραπάνω εξέλιξη παραμένει άγνωστο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter