Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Όπλων: Η συριακή κυβέρνηση υπεύθυνη για την επίθεση στη Ντούμα το 2018

Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Όπλων: Η συριακή κυβέρνηση υπεύθυνη για την επίθεση στη Ντούμα το 2018

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) την Παρασκευή δήλωσε ότι μετά από σχεδόν δύο χρόνια έρευνας διαπίστωσε ότι τουλάχιστον ένα συριακό στρατιωτικό ελικόπτερο είχε ρίξει φιάλες θανατηφόρου αερίου χλωρίου σε κτίρια στη συριακή πόλη Ντούμα η οποία ελεγχόταν από τους αντάρτες το 2018, σκοτώνοντας 43 άτομα.

Η επίθεση στις 7 Απριλίου 2018 στα περίχωρα της Δαμασκού ήταν μέρος μιας μεγάλης στρατιωτικής επίθεσης που επανέφερε την περιοχή στον έλεγχο των δυνάμεων υπό τον σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ μετά από μια παρατεταμένη πολιορκία, που υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, κατά του προπύργιου των ανταρτών.

Άλλη μια επίθεση με χημικά

Μια προηγούμενη έρευνα από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) είχε ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα τον Μάρτιο του 2019 ότι είχε λάβει χώρα μια χημική επίθεση στη Ντούμα, αλλά δεν είχε αποδοθεί ευθύνη στη συριακή κυβέρνηση.

Η Ομάδα Έρευνας και Ταυτοποίησης ιδρύθηκε από τα κράτη μέλη στον ΟΑΧΟ με έδρα τη Χάγη τον Νοέμβριο του 2018 για τον εντοπισμό των δραστών των χημικών επιθέσεων στη Συρία μετά την άσκηση βέτο από τη Ρωσία στην κοινή αποστολή ΟΗΕ-ΟΑΧΟ.

Η Συρία αρνείται ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα, αλλά μια προηγούμενη κοινή έρευνα των Ηνωμένων Εθνών και του ΟΑΧΟ διαπίστωσε ότι η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποίησε τον νευρικό παράγοντα σαρίν σε επίθεση τον Απρίλιο του 2017 και έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα χλώριο ως όπλο. Κατηγόρησε τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους για χρήση αερίου μουστάρδας.

Η τελευταία έρευνα

Η τελευταία έρευνα εντόπισε τέσσερις φερόμενους δράστες σε μια μονάδα της πολεμικής αεροπορίας, αλλά τα ονόματά τους δεν έγιναν γνωστά. Τα ευρήματα βασίζονται σε τεχνική ανάλυση 70 βιολογικών και περιβαλλοντικών δειγμάτων, δορυφορικές εικόνες, 66 συνεντεύξεις μαρτύρων και βαλλιστικές δοκιμές και δοκιμές πυρομαχικών, ανέφερε ο ΟΑΧΟ.

Τα ευρήματα ακολούθησαν έρευνα που διεξήχθη μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Δεκεμβρίου 2022. Τα συμπεράσματα «εξήχθησαν βάσει εύλογων συμπερασμάτων, που είναι το πρότυπο απόδειξης που υιοθετείται από διεθνείς ερευνητικούς φορείς και εξεταστικές επιτροπές», ανέφερε ο ΟΑΧΟ .

Η ομάδα αναγνώρισης του ΟΑΧΟ δεν τυχαίνει αναγνώρισης τόσο από τη Συρία όσο και από τη στρατιωτική της σύμμαχο, τη Ρωσία, οι οποίες λένε ότι είναι παράνομη. Η Δαμασκός και η Μόσχα δεν συνεργάστηκαν στην τελευταία έρευνα. Και οι δύο χώρες αρνήθηκαν ότι χρησιμοποίησαν απαγορευμένα τοξικά πυρομαχικά και αντ’ αυτού είπαν ότι η επίθεση στη Ντούμα ήταν στημένη.

Δεν στέκουν οι ρωσικές θεωρίες

Αρκετές θεωρίες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία σχετικά με την επίθεση δοκιμάστηκαν αλλά δεν μπόρεσαν να τεκμηριωθούν, διαπίστωσε η ομάδα. Μερικά από τα σενάρια αυτά ανέφεραν ότι φιάλες χλωρίου και πτώματα είχαν τοποθετηθεί στο σημείο από δυνάμεις της αντιπολίτευσης και ότι το δηλητηριώδες αέριο προερχόταν από μια κοντινή αποθήκη που χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες.

Η χρήση του χλωρίου ως χημικού όπλου απαγορεύεται βάσει της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα, που επικυρώθηκε από τη Συρία το 2013.

Η επίθεση με χημικά όπλα στη Ντούμα προκάλεσε πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στόχων της συριακής κυβέρνησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία μια εβδομάδα αργότερα στη μεγαλύτερη στρατιωτική δράση της Δύσης κατά της Δαμασκού κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ξεκίνησε το 2011.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter