Σκάνδαλο Novartis: «Οργανωμένη παραπληροφόρηση από ανώτατες δικαστικές πηγές»

Σκάνδαλο Novartis: «Οργανωμένη παραπληροφόρηση από ανώτατες δικαστικές πηγές»
Ο πανηγυρικά αθωωθείς δημοσιογράφος και εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 κατονόμασε ως πηγή της παραπληροφόρησης την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου και τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα

Τσιάρα και πρόεδρο Αρείου Πάγου κατονόμασε ο Κ. Βαξεβάνης ως πηγές της παραπληροφόρησης που κατήγγειλε η Ιωάννα Μάνδρου

Σε σοβαρότατες καταγγελίες περί «οργανωµένης παραπληροφόρησης» από «ανώτατες δικαστικές πηγές» µε ενδεχοµένως «πολιτικά κίνητρα» προκειµένου να εµφανιστεί ψευδώς ότι η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιοσύνης ∆ηµήτρης Παπαγγελόπουλος παραπέµπονται στο ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση Novartis και για το σκέλος της ενοχοποίησης των δέκα πολιτικών προσώπων που ερευνήθηκαν προχώρησε η δικαστική συντάκτρια της «Καθηµερινής» και του Σκάι Ιωάννα Μάνδρου µιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι το πρωί της περασµένης Παρασκευής. Μάλιστα η ίδια ζήτησε συγγνώµη από τους αναγνώστες της «Καθηµερινής» για την πληροφόρηση που παρείχε το βράδυ της Πέµπτης όταν και διέρρευσε η «είδηση» για παραπεµπτική απόφαση του δικαστικού συµβουλίου για τον ∆. Παπαγγελόπουλο και την Ελ. Τουλουπάκη.

Από την πλευρά του ο πανηγυρικά αθωωθείς Κώστας Βαξεβάνης, µιλώντας το µεσηµέρι της Παρασκευής στον ραδιοφωνικό σταθµό Στο Κόκκινο 105,5 και επικαλούµενος καταγγελίες από τουλάχιστον τρεις δηµοσιογράφους του δικαστικού ρεπορτάζ, κατονόµασε ως πηγή της παραπληροφόρησης την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου και τον υπουργό ∆ικαιοσύνης της κυβέρνησης Μητσοτάκη Κώστα Τσιάρα.

«Εάν θέλουν και τολµούν, ας µε διαψεύσουν η κ. Γεωργίου και ο κ. Τσιάρας» είπε ο Κ. Βαξεβάνης και συνέχισε τονίζοντας ότι το θέµα είναι πάρα πολύ σοβαρό επειδή προκύπτει ότι η ίδια η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και το υπουργείο ∆ικαιοσύνης ήταν αυτοί που παραπληροφορούσαν.

Μάνδρου: «Μας παραπληροφόρησαν»

Το πρωί της Παρασκευής 1ης Ιουλίου η επί δεκαετίες δικαστική συντάκτρια της «Καθηµερινής» και του Σκάι Ιωάννα Μάνδρου µιλώντας στο ραδιόφωνό του κατήγγειλε «οργανωµένη παραπληροφόρηση» που φέρεται να έγινε το βράδυ της Πέµπτης από «ανώτατες δικαστικές πηγές». Σύµφωνα µε αυτές, το δικαστικό συµβούλιο φέρεται να παρέπεµπε στο ειδικό δικαστήριο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνη ∆. Παπαγγελόπουλο και την πρώην εισαγγελέα διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη σχετικά µε την υπόθεση Novartis. Σαφώς εξυπηρετούσε το γενικότερο κυβερνητικό αφήγηµα που έχει στηθεί για το σκάνδαλο Novartis. Η «είδηση» αναπαρήχθη από µία σειρά ΜΜΕ, ακόµη και από το ελεγχόµενο απευθείας από το Μέγαρο Μαξίµου Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ωστόσο η είδηση ήταν ψευδής. Τόσο η Ιωάννα Μάνδρου όσο και άλλοι δικαστικοί συντάκτες είχαν παραπληροφορηθεί για την απόφαση του δικαστικού συµβουλίου.

Η Μάνδρου µιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι ζήτησε ακόµη µία φορά συγγνώµη από τους ακροατές του. Νωρίτερα η δικαστική συντάκτρια είχε ζητήσει συγγνώµη και από τους αναγνώστες της εφηµερίδας «Καθηµερινή».

«Η πληροφόρηση αργά χθες το βράδυ για παραποµπή Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη για την ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών δεν ανταποκρινόταν στην αλήθεια, ήταν ψευδής και ως εκ τούτου η υπογράφουσα στο µέτρο που της αναλογεί η ευθύνη απέναντι στους αναγνώστες µας ζητά συγγνώµη. Επίσης σηµειώνεται ότι το σύνολο του Τύπου δηµοσίευσε τις ίδιες πληροφορίες, ενώ οι πηγές των πληροφοριών αυτών υπήρξαν ανώτατες δικαστικές πηγές» έγραφε χαρακτηριστικά στην «Καθηµερινή» η Ιωάννα Μάνδρου.

Κατά τη ραδιοφωνική της παρέµβαση η δηµοσιογράφος άφησε υπόνοιες ότι µόνο τυχαία δεν ήταν η παραπληροφόρηση που υπήρξε το βράδυ της Πέµπτης. «∆εν παρασυρθήκαµε, αυτή την πληροφόρηση είχαµε. Είχαµε πληροφόρηση από ανώτατες δικαστικές πηγές. Εχω πάθει σοκ» ανέφερε. Ερωτηθείσα αν υπάρχουν πολιτικά κίνητρα από πίσω, είπε: «Πιστεύω ότι ήταν οργανωµένη. ∆εν µπορώ να ξέρω τα κίνητρα, ενδεχοµένως να είναι πολιτικά».
Επιµένοντας ο παρουσιαστής ∆ηµήτρης Οικονόµου αν ήταν στηµένη η παραπληροφόρηση αυτή, η Μάνδρου συνέχισε λέγοντας: «∆εν µπορώ να το θεωρήσω λάθος ή αφελές» και έκλεισε την παρέµβασή της λέγοντας: «Είναι θέµα παραπληροφόρησης που εγώ δεν θεωρώ τυχαία».

Η ψευδής δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Οσα κατήγγειλε η δικαστική συντάκτρια του Σκάι έχουν ιδιαίτερη σηµασία. Νωρίς το πρωί της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόµου µε επίσηµη δήλωσή του διέσπειρε ψευδώς την είδηση ότι Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη παραπέµπονται σχετικά µε τα δέκα πολιτικά πρόσωπα της Novartis.
«Ο κ. ∆ηµήτρης Παπαγγελόπουλος –ο στενότατος συνεργάτης του κ. Τσίπρα, ο άνθρωπος στον οποίο ο κ. Τσίπρας ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο του Αναπληρωτή Υπουργού ∆ικαιοσύνης, ∆ιαφάνειας και Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων µε αρµοδιότητα τα θέµατα διαφθοράς– παραπέµφθηκε χθες, µε οµόφωνη απόφαση του ∆ικαστικού Συµβουλίου, στο Ειδικό ∆ικαστήριο για κατάχρηση εξουσίας σε βαθµό κακουργήµατος και παράβαση καθήκοντος σε βαθµό πληµµελήµατος για τους χειρισµούς του σε ό,τι αφορά τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που άδικα και σκαιά στοχοποιήθηκαν µέσω της υπόθεσης Novartis. Το γεγονός αυτό µιλά από µόνο του για τα έργα και τις ηµέρες της διακυβέρνησης Τσίπρα» ανέφερε µεταξύ άλλων ο Γ. Οικονόµου.

Στο ίδιο µήκος κύµατος κινήθηκε µιλώντας µε τον Νίκο Χατζηνικολάου στον Real FM και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης. «Εχουµε µια ανακρίτρια, µια εισαγγελέα και ένα δικαστικό συµβούλιο που όλοι υιοθετούν την υπόθεση της σκευωρίας για τη Novartis. Αυτό αποτελεί ηθική δικαίωση για εµάς» τόνισε ο Αδ. Γεωργιάδης.

Το θέµα της στοχευµένης παραπληροφόρησης έλαβε και πολιτικές διαστάσεις, µε τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του για «παρακρατική λειτουργία» και να ζητεί την παραίτηση Οικονόµου.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter