Οργανώνονται οι πλημμυροπαθείς – Μεγάλη σύσκεψη για τον συντονισμό στον Παλαμά Καρδίτσας

Οργανώνονται οι πλημμυροπαθείς – Μεγάλη σύσκεψη για τον συντονισμό στον Παλαμά Καρδίτσας
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Παγκαρδιτσιώτικη σύσκεψη σωματείων και συλλόγων, αγροτών, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων και άλλων κοινωνικών φορέων του νομού πραγματοποιείται την Τρίτη 26-9 και ώρα 6.30′ μ.μ. στον Παλαμά (αίθ. εκδηλώσεων 1ου Δημοτικού). Σκοπός της ο συντονισμός των παρεμβάσεων και των τρόπων διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων για τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών

Το κάλεσμα ΕΟΑΣΚ – Α.Σ. Παλαμά & Εμπορικού Συλλόγου Παλαμά

Θέλουμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών συνάνθρωπων μας.

Δεν μπορεί αυτό που ζούμε να είναι η κανονικότητα και να το δεχτούμε. Δεν φταίει ο κακός μας ο καιρός και το ριζικό μας. Φταίει γιατί χρόνια τώρα δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και υποδομών.

Όταν όλοι γνωρίζουμε πως έχουμε κατά διαστήματα πλημμυρικά φαινόμενα και μάλιστα πριν 3 χρόνια τον ΙΑΝΟ. Όλα αυτά τα ζούμε, γιατί μας μετρούν στη λογική του κόστους – οφέλους και προτιμούν, Ε.Ε. και κράτος να μας δίνουν αποζημιώσεις ψίχουλα παρά να υλοποιήσουν έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας. Τα έργα και τις υποδομές για τέτοιες καταστάσεις τα θέλουμε για να μας προστατεύουν.

Αυτό που φάνηκε γι’ ακόμα μια φορά είναι ένα επιλεκτικά ανίκανο κράτος (κυβέρνηση- περιφέρεια – δήμοι), χωρίς υποδομές, ευθύνη και σχέδιο για την προστασία του λαού, με μας τους πλημμυροπαθείς εγκαταλελειμμένους στη τύχη μας.

Συνεπώς αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη και ζούμε ήταν προμελετημένο έγκλημα, την ευθύνη την έχουν αποκλειστικά και διαχρονικά όλοι οι κρατικοί φορείς.

Αυτό είναι το κράτος τους που μπορεί και παίρνει μέτρα για να κερδίζουν οι επιχειρήσεις και οι βιομήχανοι, από την μια με το αυξημένο κόστος παραγωγής και ζωής, κλπ και από την άλλη να γίνονται στο άψε σβήσε οδικοί άξονες και φωτοβολταϊκά – ανεμογεννήτριες – ΑΠΕ, να κάνει πλειστηριασμούς, να καταστέλλει κινητοποιήσεις με ΜΑΤ, κλπ.

Άλλωστε τα μέτρα που εξάγγειλε η κυβέρνηση δεν επαρκούν στο ελάχιστο όχι μόνο για να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε εμείς που πλημμυρίσαμε, αλλά και να εξασφαλίσουμε τα προς το ζειν και τις οικονομικές μας υποχρεώσεις που τρέχουν.

Άμεσα αιτήματα διεκδίκησης:

• Να παρθούν άμεσα μέτρα υποδομών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φαγητού, πόσιμου νερού, χημικές τουαλέτες για τους πληγέντες, και να αποκατασταθούν οι υποδομές στο ρεύμα και το νερό.

• Να βρεθούν χώροι υποδοχής με όλες τις απαραίτητες υποδομές για τους συνανθρώπους μας που πλημμύρησαν ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους και να μοιραστούν κρεβάτια, στρώματα στους πλημμυρισμένους.

• Να καταγραφούν και να απομακρυνθούν άμεσα από την ύπαιθρο να νεκρά ζώα για προστασία της δημόσιας υγείας και να προχωρήσουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

• Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, υποδομές, καταστήματα, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, κλπ και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια.

• Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη) και ΕΒΕ.

• Την άμεση και πλήρη καταγραφή των ζημιών σε όλες τις επιχειρήσεις που επλήγησαν στην περιοχή. Άμεση καταβολή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης για την επανέναρξη της λειτουργίας τους. Επιδότηση ενοικίου επαγγελματικής στέγης στο 100% για όσο διάστημα δεν λειτουργεί η επιχείρηση.

• Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.

• Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη δεδομένου ότι αυτά παρασύρθηκαν χιλιόμετρα μακριά ή και θάφτηκαν στη λάσπη και είναι αδύνατο να βρεθούν. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.

• Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.

• Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

• Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας ιδιαίτερα στον Παλαμά που δεν λειτουργεί και στα άλλα που υπολειτουργούν.

• Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση. Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα.

• Να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για καθαρισμό και αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταβλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού, εργαλείων, αυτοκινήτων, αγροεφοδίων, ζωοτροφών, κυψελών και εμπορευμάτων στους πληγέντες.

• Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Ως εδώ με την πολιτική τους που κερδίζουν οι λίγοι και εμείς οι πολλοί μετράμε νεκρούς, πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, καταστραμμένες καλλιέργειες, πνιγμένα ζώα και υποδομές. Με τον αγώνα μας και την πείρα μας μπορούμε να διεκδικήσουμε τις πραγματικές ανάγκες που έχουμε σήμερα.

Επίσης αυτό που αναδείχθηκε και σε αυτή την καταστροφή είναι πως μόνος του ο κόσμος με αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη προσπάθησε να σώσει ότι σώζεται. Φτάνει πια, δεν θα δεχθούμε ως κανονικότητα αυτό που ζούμε. Η οργή και η αγανάκτηση να γίνει αγώνας διεκδίκησης. Πνίξατε τον κάμπο, θα σας πνίξει η οργή μας.

Γι’ αυτό καλούμε πανκαρδιτσιώτικη σύσκεψη σωματείων και συλλόγων, αγροτών, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, γυναικών, νεολαίας και άλλων κοινωνικών φορέων του νομού, την Τρίτη 26-9 και ώρα 6.30’ μ.μ. στον Παλαμά (αίθ. εκδηλώσεων 1ου Δημοτικού), για να συντονίσουμε τις παρεμβάσεις μας και τους τρόπους διεκδίκησης του πλαισίου πάλης και τα δίκαια αιτήματα μας, ώστε να αποζημιωθούμε στο 100% όλοι οι πλημμυροπαθείς και όλες οι ζημιές μας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter