Οργή δικαστών για μειώσεις σε συντάξεις και πόθεν έσχες

Οργή δικαστών για μειώσεις σε συντάξεις και πόθεν έσχες

Για τις μειώσεις στις συντάξεις τους αλλά και για τις αντιρρήσεις τους να συμμορφωθούν στις …πρόχειρες νομοθετήσεις αναφορικά με το πόθεν έσχες τους διαμαρτύρονται, για άλλη μια φορά οι δικαστές.

Σε ψήφισμα πανδικαστικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών, οι δικαστές εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για τις νέες “πρωτοφανείς περικοπές των συντάξεων τόσο των δικαστών και εισαγγελέων όσο και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους” και ζητούν “να ανακληθούν οι αντισυνταγματικές μειώσεις , να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των Ολομελειών του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να πληρώσει το κράτος τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων”.

Οι δικαστές μιλούν για συνολική περικοπή των συντάξεων τους κατά 74% και επισημαίνουν ότι η μηνιαία σύνταξη των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων έφτασε στα 1.450 ευρώ και κατά συνέπεια ανάλογα μεγάλες είναι οι μειώσεις των συντάξεων των δικαστών στους κατώτερους βαθμούς.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, «οι παράγοντες που υπονομεύουν το ασφαλιστικό σύστημα είναι η διαχρονική αξιοποίηση από το κράτος των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων για σκοπούς άσχετους με το φυσικό τους προορισμό, η εισφοροδιαφυγή, η μεγάλη έκταση της ανασφάλιστης εργασίας, η ανεργία και η διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών Ταμείων» και γι’ αυτό το λόγο «πρέπει το κράτος και όχι οι συνταξιούχοι να πληρώσει για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων».

Επιμένουν για το πόθεν έσχες

Ειδική αναφορά, όμως έγινε από μέρους του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορου Σεβαστίδη για το θέμα των δηλώσεων πόθεν έσχες των δικαστών. Ανέφερε ο κ. Σεβαστίδης:

«Τις προηγούμενες ημέρες, ακούστηκαν δηλώσεις που έκαναν λόγο για δικαστές που αρνούνται να συμμορφωθούν, που ζητούν ειδική μεταχείριση, που έχουν κάτι να κρύψουν, και άλλα τέτοια αστεία. Επαναλαμβάνω άλλη μία φορά, ότι είμαστε από τις πρώτες επαγγελματικές ομάδες που υποβάλλουμε δηλώσεις πόθεν έσχες, εδώ και 25 χρόνια. Θα ήταν επομένως παράλογο να αρνούμαστε τώρα να το κάνουμε. Η προσφυγή μας στο ΣτΕ αφορούσε συγκεκριμένα ζητήματα που ανέκυψαν από τον νέο ηλεκτρονικό τύπο υποβολής. Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να τερματιστεί αυτή η εκκρεμότητα, όμως αυτό θα γίνει χωρίς πρόχειρη νομοθέτηση σε μία νύχτα και πάντα σε πλήρη αντιστοίχιση με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ».

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Αγγελική Λαίου, η γενική γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Αρετή Σκαφίδα, ο πρόεδρος της Ένωσης των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Χρήστος Μητκίδης και ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών και Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Σταμάτιος Γιακουμέλος, στις ομιλίες τους, έκαναν λόγο για καταβαράθρωση των συντάξεων και για εξαθλίωση των συνταξιούχων οι οποίοι βρίσκονται στο τελευταίο σκαλί.

Στην πανδικαστική συνέλευση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν εκπρόσωποι των κομμάτων, όπως ο Χαράλαμπος Αθανασίου από τη ΝΔ, ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ και από την Ένωση Κεντρώων ο Σπύρος Βασιλείου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter