Ταμείο Αλληλοβοήθειας ΥΠΠΟ: Λεφτά υπάρχουν για συνέδρια αλλά όχι για τους υπαλλήλους

Ταμείο Αλληλοβοήθειας ΥΠΠΟ: Λεφτά υπάρχουν για συνέδρια αλλά όχι για τους υπαλλήλους

Πολλές αντιδράσεις αλλά και οργή έχει προκαλέσει σε εργαζόμενους του υπουργείου Πολιτισμού η ενημέρωση που έλαβαν από τον εκκαθαριστή του Ταμείου Αλληλοβοήθειας ότι δεν θα πληρωθούν για τον μήνα Ιούνιο καθώς το ταμείον είναι… μείον. Με τη μόνη διαφορά πως από ότι φαίνεται χρήματα υπήρχαν στο «αμαρτωλό» Ταμείο μέχρι πρότινος αλλά για πληρωμές εξόδων της ΠΟΕ ΥΠΠΟ με αποτέλεσμα σήμερα να μην επαρκούν τα χρήματα για πληρωμές υπαλλήλων, με τους εργαζόμενους να κάνουν λόγο για επιστροφή στην παλιά κανονικότητα του Ταμείου. 

Ειδικότερα όπως καταγγέλλει η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση του ΥΠΠΟ: «μετά τις απολύσεις δύο εργαζομένων στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας, ένα νέο αντεργατικό χτύπημα ήρθε από τον κ. Χουντάλα, τον διορισμένο από την Λίνα Μενδώνη «εκκαθαριστή» του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού»

«Συγκεκριμένα στις 24 Ιουνίου, με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον πίνακα ανακοινώσεων(!), ειδοποίησε τους εργαζόμενους στον Βρεφονηπιακό Σταθμό πως δεν θα πληρωθούν στις 27 Ιουνίου, όπως έπρεπε, «λόγω μη επαρκούς αποθεματικού στο Ταμείο».

Ωστόσο όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι ο εκκαθαριστής είχε φροντίσει «από τις πιστώσεις του Ταμείου να πληρώσει 100.000 ευρώ για το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, που τάχα δεν ήταν συνδικαλιστικό αλλά… πολιτιστικό, σε προφανή αναντιστοιχία τόσο με τους καταστατικούς σκοπούς του Ταμείου όσο και με την κείμενη νομοθεσία, και τώρα δεν έχει λεφτά να πληρώσει τους εργαζόμενους».

«Και πως να έχει να πληρώσει, όταν αυτά τα 100.000 ευρώ αντιστοιχούν σε περισσότερο από δύο μηνιαίες μισθοδοσίες για το σύνολο του προσωπικού;» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το «όχι» του πρώην προέδρου του Ταμείου

Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με απάντηση του εκκαθαριστή σε ερώτηση στη Βουλή την οποία δημοσιεύει το documentonews.gr, ο ίδιος είχε προχωρήσει σε δύο πληρωμές αναφορικά με δαπάνες της ΠΟΕ ΥΠΠΟ. Η μία στις 13 Φεβρουαρίου 2020 και η δεύτερη στις 4 Μαρτίου, δίχως ωστόσο να γίνεται αναφορά στο ποσό που πληρώθηκε. Τα ποσά αφορούσαν στην κάλυψη δαπάνης για συνέδριο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ κάτι που από την πλευρά του εκκαθαριστή κρίθηκε ως… «σύννομο». Για το ίδιο θέμα μάλιστα ο πρόεδρος του ΤΑΥΠΥΠΟ, Αθανάσιος Στεργίου είχε απαγορέψει να πραγματοποιηθούν από την πλευρά του Ταμείου οποιαδήποτε πληρωμή για έξοδα της Ομοσπονδίας των εργαζόμενων. Στη συνέχεια ωστόσο το Ταμείο τέθηκε σε εκκαθάριση, ο πρόεδρος αντικαταστάθηκε από τον εκκαθαριστή και ο τελευταίος είχε διαφορετική γνώμη. Φαίνεται ότι οι δαπάνες της ΠΟΕ ΥΠΠΟ με πρόεδρο τον Γ. Τσακοπιάκο προηγούνται των αναγκών των εργαζομένων.

«Σκανδαλώδη επανάληψη του παρελθόντος»

Η όλη διαδικασία αποδεικνύει ξεκάθαρα πλέον αυτό που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ αναφορικά με μεθόδευση για την επιστροφή στην «αμαρτωλή» λειτουργία του παρελθόντος. Το documentonews.gr είχε δημοσιοποιήσει αναλυτικό ρεπορτάζ τον Δεκέμβριο του 2019 όταν τρία μέλη του ΔΣ απέστειλαν ανοικτή επιστολή με την οποία κατήγγειλαν ότι στις 5 Δεκεμβρίου το ΔΣ του Ταμείου αποφάσισε να «χρηματοδότησει το πρόσφατο συνεδρίου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, από το Ταμείο με ένα ποσό περίπου 100000 € (μεταφορικά και διαμονή συνέδρων, φαγητό, τήρηση πρακτικών κλπ)». Η απόφαση είχε ληφθεί με ψήφους της αυξημένης πλέον σύνθεσης των μελών του ΔΣ του Ταμείου με αποφάσεις που έλαβε η υπουργός Λίνα Μενδώνη.

«Αν το Ταμείο δεν μπορεί να καλύψει τη μισθοδοσία των εργαζομένων, θα μπορεί να καλύψει τα έξοδα λειτουργίας του παιδικού μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς; Αυτό που γίνεται στο Ταμείο αυτήν ακριβώς τη στιγμή είναι μια σκανδαλώδης επανάληψη όσων σκανδαλωδών γινόντουσαν στο παρελθόν, αυτήν τη φορά με την πολιτική κάλυψη της Υπουργού Λίνας Μενδώνη» επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι.

Οι ποινικές διώξεις και οι παράνομες πληρωμές

Υπενθυμίζεται ότι για το «αμαρτωλό» Ταμείο του υπουργείου Πολιτισμού έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε 17 άτομα που είχαν διατελέσει μέλη του Δ.Σ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού κατά τη χρονική περίοδο 2012-2014 για κακουργήματα και το οποίο έχει τεθεί υπό εκκαθάριση από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Οι ελεγκτές του ΓΛΚ είχαν διαπιστώσει «πληρωμές για δαπάνες μη νόμιμες και εκτός σκοπού του Ταμείου» ύψους 45,5 εκατ. ευρώ, καθώς και συνολικά 22 ευρήματα τα οποία σχετίζονταν μεταξύ άλλων με «αποδοχή εκ μέρους του Ταμείου επιχορηγήσεων από την ΠΟΣΥΠΟ που αντίκεινται στον νόμο και στους σκοπούς του Ταμείου» κλπ.

Διαβάστε επίσης: Ταμείο Αλληλοβοήθειας Εργαζομένων ΥΠΠΟ: Ποινικές διώξεις σε 17 άτομα για πέντε κακουργήματα

Επιστροφή στην παλιά… κανονικότητα για το «αμαρτωλό» Ταμείο Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟ

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/07/02/5efde707825e63443c0d4a82.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter