Οργή για τον εναγκαλισμό Μητσοτάκη – Μαρινάκη

Οργή για τον εναγκαλισμό Μητσοτάκη – Μαρινάκη

Τα κορυφαία στελέχη της νεοδημοκρατικής παράταξης σπεύδουν να κρατήσουν αποστάσεις από την μπερλουσκονική σχέση του εφοπλιστή με τον πρόεδρο του κόμματος.

Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να… κάνει τη ΝΔ (ημιεπίσημο) γραφείο Τύπου του εκδότη και εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη δεν βρίσκει σύμφωνους πολλούς κορυφαίους «γαλάζιους» αξιωματούχους. Μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών είναι εξοργισμένοι με τη συμπόρευση της ΝΔ με τον κατηγορούμενο «για συγκρότηση και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, της οποίας φέρεται ως διευθυντής, που σκοπό είχε τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (χρηματοδότηση, διαμετακόμιση, εισαγωγή, μεταφορά, αγορά, κατοχή, πώληση, αποθήκευση) κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση» σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί εις βάρος του. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Ελληνας επίτροπος στις Βρυξέλλες Δημήτρης Αβραμόπουλος καθώς και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εκφράζουν σε κάθε ευκαιρία τη δυσφορία τους για τις στενές σχέσεις της σημερινής ηγετικής ομάδας της ΝΔ με τον κατηγορούμενο κ. Μαρινάκη.

Κώστας Καραμανλής – Οργή για τον αφανή καθοδηγητή του κόμματος

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες του, δεν είχε ποτέ επαφές και συναντήσεις με τον Β. Μαρινάκη, αλλά ούτε και με άτομα του περιβάλλοντός του. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Documento, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο Κώστας Καραμανλής δεν κρύβει την οργή του για το σημερινό «σφιχταγκάλιασμα» του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και το εκδοτικό του σύστημα. Κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό αναφέρουν ότι ο Κ. Καραμανλής δεν κρύβει την έκπληξή του για το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος Β. Μαρινάκης εμφανίζεται σήμερα ως ο αφανής πολιτικός καθοδηγητής του κόμματος. «Είναι ακατανόητη η σπουδή της ηγεσίας της ΝΔ να παίρνει τόσο απροκάλυπτα, με συνεχείς ανακοινώσεις, το μέρος ενός επιχειρηματία και δη κατηγορούμενου».

Στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή μάς εξηγούσε ότι «έτσι που το πάει ο Κυριάκος, σε λίγο θα αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο πραγματικός αρχηγός της ΝΔ, ο Μαρινάκης ή ο Μητσοτάκης;», στηλιτεύοντας ταυτόχρονα την αξιοπερίεργη ώσμωση ΝΔ και Μαρινάκη. Βουλευτές της ΝΔ που συναντούν τακτικά τον πρώην πρωθυπουργό υποστηρίζουν ότι η απροθυμία του Κώστα Καραμανλή να γίνει συνομιλητής του κατηγορούμενου σήμερα Βαγγέλη Μαρινάκη είχε ως αποτέλεσμα τα μέσα ενημέρωσης (ιδιοκτησίας ή επιρροής Μαρινάκη) να τον «περιποιούνται δημοσιογραφικά» σε κάθε ευκαιρία.

Αντώνης Σαμαράς -Παρά τα ανοίγματα ο Καλαματιανός δεν ξεχνά

Οι σκληρές επιθέσεις που έχει δεχτεί κατά το πρόσφατο παρελθόν ο Αντώνης Σαμαράς από τους εκδοτικούς δορυφόρους του Μαρινάκη μνημονεύονται ακόμη μέσα στη ΝΔ. Για τους μη μυημένους, ο πρώην πρωθυπουργός για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε καλές σχέσεις με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τους δικούς του ανθρώπους. Οι σχέσεις των δύο αντρών «αναβαθμίστηκαν» τα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον Αντ. Σαμαρά.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν τακτικός θαμώνας του Μεγάρου Μαξίμου το 2012, μέχρι και την άνοιξη του 2013. Στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο αντρών ήταν καθοριστικός ο ρόλος του Δημήτρη Σταμάτη, πρώην υπουργού Επικρατείας και διαχρονικού συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά. Μάλιστα κάποιοι θυμούνται ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης συνοδευόμενος από στενό του συνεργάτη πήγαινε πρώτα στο γραφείο του Δ. Σταμάτη στον δεύτερο όροφο του Μαξίμου και στη συνέχεια επισκεπτόταν τον τότε πρωθυπουργό Σαμαρά. Ορισμένες φορές δε ανέβαινε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο γραφείο του Δ. Σταμάτη για να συναντήσει τον κ. Μαρινάκη.

Οπως συμβαίνει πολλές φορές και στη ζωή, το πολιτικό-επιχειρηματικό ειδύλλιο άρχισε να παρουσιάζει ρωγμές στις αρχές του 2013. Η αιτία με βάση τις φήμες που κυκλοφορούσαν τότε «ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει τον ΟΠΑΠ στο ελληνοτσεχικό fund Emma Delta, στο οποίο συμμετείχε και ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισανίδης. Ωστόσο από την πλευρά Σαμαρά υποστηρίζουν ότι η πώληση του ΟΠΑΠ έγινε από το ΤΑΙΠΕΔ μέσω διεθνούς διαγωνισμού με «απόλυτη διαφάνεια». Ξαφνικά από τα μέλια και τις τακτικές επισκέψεις του Β. Μαρινάκη στο Μαξίμου περάσαμε στις άγριες επιθέσεις που εξαπέλυσαν ΜΜΕ φιλικά προσκείμενα στον επιχειρηματία εναντίον του Αντ. Σαμαρά και των ανθρώπων του γραφείου του για το «ξεπούλημα», όπως έλεγαν, του ΟΠΑΠ. Οι επιθέσεις ξεπέρασαν τα όρια, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή ο τότε πρωθυπουργός και δύο στενοί του συνεργάτες να δώσουν εντολή στους δικηγόρους τους για μηνύσεις και αγωγές προς τα μέσα ενημέρωσης που είχαν εξαπολύσει το πογκρόμ εναντίον τους.

Μέχρι και σήμερα παραμένει άγνωστο αν τελικά αυτές οι μηνύσεις και αγωγές κατατέθηκαν στα ελληνικά δικαστήρια ή απλώς έμειναν στα συρτάρια τους… διά πάσαν χρήσιν. Οπως μας εξηγούσε βουλευτής φίλος του Αντώνη Σαμαρά, μάλλον δεν έχουν κατατεθεί κι αυτό διότι τον τελευταίο χρόνο από την πλευρά των εντύπων του Μαρινάκη υπάρχει μια στροφή υπέρ του πρώην πρωθυπουργού. «Αφού πρώτα τον σταύρωσαν, τώρα τον αποθεώνουν» πρόσθεσε η ίδια πηγή. Πάντως από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού σημειώνουν ότι «το όνομα Μαρινάκης δεν υπάρχει πλέον στην ατζέντα του Σαμαρά», υπονοώντας πως όσα ανοίγματα κι αν κάνει η πλευρά Μαρινάκη ο Καλαματιανός «δεν ξεχνά». Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Σταμάτης, πρώην υπουργός και εκ των στενότερων συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά, εξακολουθεί να βρίσκεται σε περίοπτη θέση στη λίστα των πολιτικών φίλων του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης – «Δάκτυλος Μητσοτάκη» πίσω από τα δημοσιεύματα

«Από μακριά… και όχι αγαπημένοι». Κάπως έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η σχέση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον «άρχοντα του λιμανιού» Βαγγέλη Μαρινάκη. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι δύο φορές το τελευταίο διάστημα έντυπα προσκείμενα στον κ. Μαρινάκη προσπάθησαν να τον… αποστρατεύσουν. Ο έμπειρος Μεϊμαράκης ο οποίος είδε πίσω από τα σχετικά δημοσιεύματα «δάκτυλο Μητσοτάκη», έσπευσε να διαμηνύσει στη σημερινή ηγεσία της ΝΔ ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών. Σε ό,τι έχει να κάνει τώρα με τις επιθέσεις του κ. Μαρινάκη προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ μιλά «για πρωτοφανή πράγματα», ενώ σε συζητήσεις με βουλευτές της ΝΔ καυτηριάζει την επιλογή του προέδρου της ΝΔ να εμφανίζεται το κόμμα ως «ένθερμος υπερασπιστής του Βαγγέλη Μαρινάκη».

Δημήτρης Αβραμόπουλος – Ο επίτροπος ξέρει να αποφεύγει τις «φωτιές»

Οι παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ είχαν να το λένε κάποτε για τη φιλική σχέση μεταξύ Δημήτρη Αβραμόπουλου και Βαγγέλη Μαρινάκη. Σύμφωνα δε με πρώην υπουργό της ΝΔ που δεν πολυσυμπαθεί τον Ελληνα επίτροπο στις Βρυξέλλες, πριν από μερικά καλοκαίρια ο κ. Αβραμόπουλος εθεάθη έξω από το λιμάνι της Πάρου στη θαλαμηγό του επιχειρηματία κ. Μαρινάκη, με τον οποίο τα λέγανε σαν δυο καλοί φίλοι. Ολα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα ο Δ. Αβραμόπουλος προσπαθεί να μείνει μακριά από το μιντιακό σύστημα Μαρινάκη. Ισως γιατί –ως μετρ στα επικοινωνιακά και στις δημόσιες σχέσεις– γνωρίζει ότι η φωτιά που έχει ανάψει ο επιχειρηματίας θα κάψει πολιτικά πολλούς στη ΝΔ. Κι ο Αβραμόπουλος το τελευταίο που θα επιθυμούσε αυτή την περίοδο είναι να τον ταυτίσουν με τον Βαγγέλη Μαρινάκη ή να θεωρηθεί ότι συμφωνεί με τις επιθέσεις του εναντίον της κυβέρνησης. Στην περίπτωσή του πράγματι ταιριάζει το «μακριά και αγαπημένοι».

Προκόπης Παυλόπουλος – «Θεσμική εκτροπή» η επίθεση στην κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και εξέχουσα προσωπικότητα της κεντροδεξιάς δεν κρύβει τη δυσφορία του για τον «ολισθηρό δρόμο» που έχει πάρει η σημερινή ηγεσία της ΝΔ. Πρώην υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ που έχουν την ευκαιρία να συνομιλούν τακτικά με τον Προκόπη Παυλόπουλο μας μετέφεραν πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι βαθύτατα προβληματισμένος για τις επιθέσεις που δέχεται η σημερινή κυβέρνηση από τον επιχειρηματία Β. Μαρινάκη. Κι αυτό όπως μας έλεγαν όχι γιατί «συμπαθεί και βοηθά την κυβέρνηση», όπως ισχυρίζονται κάποιοι από το περιβάλλον Μητσοτάκη, αλλά για καθαρά θεσμικούς λόγους. «Οι επιθέσεις επιχειρηματιών κατά της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης αποτελούν θεσμική εκτροπή» τονίζουν με νόημα πηγές της προεδρίας. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter