Οργή Κοτζιά για τις διαρροές από την «κλειστή» συνεδρίαση για τις εξελίξεις σε Αιγαίο και Κύπρο

Οργή Κοτζιά για τις διαρροές από την «κλειστή» συνεδρίαση για τις εξελίξεις σε Αιγαίο και Κύπρο

Περισσότερο από 4 ώρες διήρκεσε η «κλειστή» συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και ‘Αμυνας της Βουλής με αντικείμενο ενημέρωση των μελών της για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Οι δηλώσεις που έγιναν όμως, διαρκούσης της συνεδρίασης, από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ο οποίος, όχι μόνο δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις που δέχθηκε από δημοσιογράφους, αλλά δεν έκρυψε και την ενόχλησή του για την παραβίαση του απορρήτου της συζήτησης.

«Κάνω τη δουλειά μου. Η δουλειά μου είναι να είμαι σοβαρός και να μην λέω πράγματα που δεν είπα μέσα. Κάποιοι έκαναν δηλώσεις και είπαν πράγματα που δεν είπαν στην επιτροπή», είπε εξερχόμενος της Επιτροπής ο Νίκος Κοτζιάς.

Κουμουτσάκος: Η επίσκεψη Ερντογάν δηλητηρίασε τις διμερείς σχέσεις

Νωρίτερα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, είχε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτών που κρατούνται σε τουρκικό έδαφος αλλά και την όξυνση της κατάστασης το τελευταίο διάστημα στα Ίμια.

Το στίγμα της επιχειρηματολογίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής μετέφερε ο κ. Κουμουτσάκος στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ο τομεάρχης της ΝΔ επισήμανε ότι οι δίαυλοι Ελλάδας – Τουρκίας δυσχεραίνουν μέρα με τη μέρα μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα. Τόνισε δε πως τα πρόσφατα γεγονότα στα Ίμια και ο τρόπος που χειρίζεται η Τουρκία το περιστατικό με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς «επιβεβαιώνει την αρχική μας εκτίμηση ότι η επίσκεψη Ερντογάν τραυμάτισε και δηλητηρίασε τις διμερείς σχέσεις».

Μάλιστα, επέκρινε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για έλλειμμα λειτουργίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι περίμενε να περάσουν πέντε μέρες για να πάρει θέση. «Αν το υπουργείο χρειάζεται πέντε μέρες για να έχει εικόνα, υπάρχει μείζον ζήτημα» σχολίασε, ενώ πρόσθεσε ότι η «πολιτική ομηρίας» που ακολουθεί η Τουρκία μετατρέπεται σε εργαλείο εξωτερικής πολιτικής της γείτονος.

Ως προς την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, αποκάλυψε πως ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συμφώνησε με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, να διεξαχθεί Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρο.

Κασιδιάρης σαν άλλος… Ερντογάν – Ζήτησε να αποχωρήσει μειονοτικός βουλευτής

Τη ρητορική του Τούρκου προέδρου μετέφερε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ο Ηλίας Κασιδιάρης, ζητώντας την αποχώρηση του μειονοτικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά, αποκαλώντας τον Τούρκο. Εκτροχιάστηκε εντελώς η διαδικασία, με τον χρυσαυγίτη να αποχωρεί από την αίθουσα.

Ένταση επικράτησε στην κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής μετά από τη νέα πρακτική που ακολουθεί το νεοφασιστικό μόρφωμα, αναπαράγοντας εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου τα λεγόμενα του Ταγίπ Ερντογάν.

Παίρνοντας το λόγο, ο Ηλίας Κασιδιάρης αφού ανέπτυξε τις «ανδραγαθίες» της στρατιωτικής του θητείας, ξεστόμισε πως δεν μπορεί να συνεδριάζει η Επιτροπή με κλειστές κάμερες και εντός αυτής να βρίσκεται ένας Τούρκος, αναφερόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά. Η αναφορά αυτή βασίζεται στη διαψευσμένη δήλωση του Ερντογάν από την Θράκη περί «τεσσάρων Τούρκων βουλευτών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο», την οποία ο Κασιδιάρης εντός της Επιτροπής διάβασε στα τούρκικα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αποστροφή του χρυσαυγίτη «πυρπόλησε» τη διαδικασία. Ο υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να τονίσει: «Λες και κάνεις ό,τι κάνουν οι Τούρκοι». Ο Γιώργος Κουμουτσάκος παρενέβη ζητώντας να διαγραφούν οι συγκεκριμένες αναφορές του Κασιδιάρη από τα πρακτικά, με τον Νίκο Ξυδάκη να συμφωνεί μαζί του. Παράλληλα, από όλες τις πτέρυγες η αναταραχή και η αποδοκιμασία του Κασιδιάρη ήταν έντονη, με τους βουλευτές να κατηγορούν τον χρυσαυγίτη για προσβολή της δημοκρατίας, των ψηφοφόρων και των θεσμών.

Αξίζει να προστεθεί πως σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές ο χρυσαυγίτης σχολίαζε με νόημα αναφορικά με τους δύο Έλληνες στρατιώτες που κρατούνται σε τουρκικό έδαφος πως οι φυλακές απέχουν μόνο 60 χλμ…

Εν τέλει, οι τόνοι έπεσαν αφότου το μέλος του φιλοναζιστικού κόμματος αποχώρησε από την αίθουσα. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter