Οργή στις ΗΠΑ για ρατσιστική διαφήμιση του επιτελείου Τραμπ (Video)

Οργή στις ΗΠΑ για ρατσιστική διαφήμιση του επιτελείου Τραμπ (Video)

Σφοδρές επικρίσεις δέχτηκε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για μια διαφήμιση που συνδέει τους Δημοκρατικούς και τους μετανάστες με το βίαιο έγκλημα, καθώς ακόμη και Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί στράφηκαν εναντίον του, κάνοντας λόγο για την πιο διχαστικό και ρατσιστικό πολιτικό μήνυμα τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Η διαφήμιση που προβάλλεται στο διαδίκτυο περιλαμβάνει εικόνες από τη δίκη του Λουίς Μπρακαμόντες, ενός παράτυπου μετανάστη από το Μεξικό που καταδικάστηκε το 2014 για τις δολοφονίες δύο αστυνομικών στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας. Στα ενδιάμεσα, δείχνει σκηνές φωτογραφίες με μετανάστες, παραπέμποντας προφανώς στο καραβάνι των 3.000 Λατινοαμερικάνων που προσπαθούν να φτάσουν στα σύνορα, διασχίζοντας το Μεξικό.

“Ποιον άλλον θ’ αφήσουν οι Δημοκρατικοί να περάσει;” ρωτά η διαφήμιση, που καταλήγει με το σύνθημα “Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί κάνουν και πάλι ασφαλή την Αμερική”, μια φράση που θυμίζει το προεκλογικό σλόγκαν “Να κάνουμε ξανά μεγάλη την Αμερική”.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το κόστος της διαφήμισης το ανέλαβε η εκστρατεία για την επανεκλογή του Τραμπ.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1057728445386539008

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών Τομ Πέρεζ έκανε λόγο για έναν “διχαστικό Ντόναλντ στα χειρότερά του”. Σε συνέντευξή του στο CNN ο Πέρεζ είπε επίσης ότι η διαφήμιση αυτή “καπηλεύεται τον φόβο”.

Ακόμη και κάποιοι Ρεπουμπλικανοί διαφώνησαν με το μήνυμα “Είστε ένας κατάπτυστος διχαστικός, το χειρότερο κοινωνικό δηλητήριο που έπληξε τη χώρα μας εδώ και δεκαετίες”, έγραψε στο Twitter ο Αλ Καρδένας, ο πρώην πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Φλόριντα. “Η διαφήμιση αυτή και η πλήρης αποδοχή σας θα καταδικάσουν εσάς και τη φανατική κληρονομιά σας για πάνα στα χρονικά της αμερικανικής ιστορίας”, πρόσθεσε.

Οι Δημοκρατικοί εκτιμάται ότι θα κερδίσουν τις 23 έδρες που χρειάζονται για να αποκτήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και να μπλοκάρουν έτσι την προώθηση της ατζέντας του Τραμπ. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν τον έλεγχο στη Γερουσία.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί, όπως ο Ρόμπερτ Ριτς, υπουργός Εργασίας επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, συνέκριναν τη διαφήμηση αυτή με το πολιτικό μήνυμα “Γουίλι Χόρτον” του 1988 που είχαν χρησιμοποιήσει οι υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου (μετέπειτα προέδρου) Τζορτζ. Χ. Ου. Μπους για να επικρίνουν τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, τον Μάικλ Δουκάκη. Ο Χόρτον είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία και διέπραξε αλλεπάλληλα εγκλήματα ενώ είχε πάρει άδεια από τη φυλακή, με βάση ένα πρόγραμμα που είχε στηρίξει ο Δουκάκης, ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν κυβερνήτης της Μασαχουσέτης. Η διαφήμιση εκείνη είχε σχολιαστεί δυσμενώς επειδή υπογράμμιζε το γεγονός ότι ο Χόρτον ήταν μαύρος.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ χρησιμοποιεί τον Μπρακαμόντες σε πολιτικό μήνυμά του. Οι ίδιες εικόνες είχαν περιληφθεί σε ένα άλλο βίντεο, τον περασμένο Ιανουάριο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την ορκωμοσία του προέδρου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter