Οργή Τραμπ για τους Ρεπουμπλικάνους – Αποσύρθηκε η κατάργηση του Obamacare – Θα επιμείνει πάντως

Οργή Τραμπ για τους Ρεπουμπλικάνους – Αποσύρθηκε η κατάργηση του Obamacare – Θα επιμείνει πάντως

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία απέτυχαν και πάλι στην προσπάθειά τους να καταργήσουν το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που προώθησε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και είναι γνωστό ως Obamacare, καθώς και η νέα νομοθετική προσπάθεια απέτυχε προκαλώντας νέα ερωτηματικά για την θετική πολιτική δυναμική τους, ως προς την υλοποίηση της προεκλογικής ατζέντας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη από τους Γερουσιαστές του για την κατάργηση του Obamacare και τελικά αποφάσισε να μην προχωρήσει στην προγραμματισμένη γι’ αυτήν την εβδομάδα ψηφοφορία, σύμφωνα με δηλώσεις αρκετών Ρεπουμπλικάνων. Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου για την κατάργηση του Obamacare προσπάθησαν να το προωθήσουν, ενώ μετά την Κυριακή (1η Οκτωβρίου), η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη καθώς εκπνέει η προθεσμία εφαρμογής της ειδικής διαδικασίας που επέτρεπε την ψήφισή του με 50 ψήφους, χωρίς την υποστήριξη των Δημοκρατικών.

“Δεν έχουμε χρόνο,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, που ήταν από τους υποστηρικτές της νομοθετικής πρωτοβουλίας των Γερουσιαστών Μπιλ Κάσιντι και Λίντσεϊ Γκράχαμ μαζί με τον Γερουσιαστή Ντιν Χέλερ για την κατάργηση του Obamacare.

Υπό την τελευταία αρνητική εξέλιξη, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπόρεσαν να εκπληρώσουν μία βασική προεκλογική τους δέσμευση, αλλά και να επιτύχουν μία εσωτερική πολιτική επιτυχία στην Γερουσία. Έτσι, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η προσπάθειά τους για την διατήρηση του πολιτικού ελέγχου της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο του 2018.

Οι Ρεπουμπλικάνοι βλέπουν το Obamacare, ως μια ακριβή οικονομικά παρέμβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο σύστημα υγείας των αμερικανικών πολιτειών, ενώ από την άλλη μεριά, το πρόγραμμα αυτό βοήθησε ν’ αποκτήσουν ασφαλιστική κάλυψη υγείας, περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικάνοι πολίτες. Ο Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016 υποσχέθηκε την κατάργηση και την αντικατάστασή του, με τους Δημοκρατικούς να υπερασπίζονται την συνέχιση της εφαρμογής του, υποστηρίζοντας ότι προσέφερε ασφαλιστική κάλυψη υγείας, σε εκατομμύρια Αμερικάνους.

Μετά την πολιτική αποτυχία του περασμένου Ιουλίου, οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία προσπάθησαν και πάλι μέσα στον Σεπτέμβριο να προωθήσουν ένα νομοσχέδιο (Κάσιντι-Γκράχαμ) το οποίο είχε ως στόχο ν’ αυξήσει τον έλεγχο των αμερικανικών πολιτειών στα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ομοσπονδιακής βοήθειας, που δαπανά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τον τομέα της υγείας.

Όπως και στις προηγούμενες προσπάθειες το νομοσχέδιο αυτό, προκάλεσε την αντίδραση της συντηρητικής και προοδευτικής πτέρυγας του κόμματος, που αντιτάχθηκαν στην ψήφισή του, η καθεμία για διαφορετικούς-αντίθετους λόγους.

Η μετριοπαθής Γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς, υποστήριξε ότι η νέα νομοθετική πρόταση υποβάθμιζε την εφαρμογή του προγράμματος Medicaid εντός του Obamacare, πλήττοντας τους φτωχούς, αλλά και τους χρόνια πάσχοντες στην πολιτεία της.

Ο συντηρητικός Γερουσιαστής Ραντ Πολ από την πλευρά του, τόνισε ότι το νομοσχέδιο Κάσιντι-Γκράχαμ διατηρούσε σε ισχύ αρκετές από τις προβλέψεις του Obamacare μαζί με τις οικονομικές δαπάνες για την εφαρμογή τους.

Οι Δημοκρατικοί από την μεριά τους, δήλωναν ότι ήταν καιρός για τους Ρεπουμπλικάνους να συνεργαστούν μαζί τους, προκειμένου να διορθώσουν τα μειονεκτήματα του Obamacare.

Οι μετοχές των εταιριών στον τομέα της υγείας, αυξήθηκαν με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εταιρία διαχείρισης νοσοκομείων HCA Healthcare Inc, οι μετοχές της οποίας, αυξήθηκαν κατά 1,8%, ενώ οι μετοχές της ασφαλιστικής εταιρίας Centene Corp που επικεντρώνεται στην εφαρμογή του προγράμματος Medicaid, αυξήθηκαν κατά 2,2%.

Ο κλάδος των ασφαλιστικών εταιριών στις ΗΠΑ, οι εταιρίες διαχείρισης νοσοκομείων, επαγγελματικές ενώσεις (American Medical Association) οργανώσεις (American Heart Association, American Cancer Society) η οργάνωση AARP υπέρ των ηλικιωμένων ασθενών, αλλά και καταναλωτικές οργανώσεις ακτιβιστών, ήταν αντίθετοι με την ψήφιση της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, που προώθησαν οι Ρεπουμπλικάνοι για την κατάργηση του Obamacare.

Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι απογοητευμένη “από μερικούς υποτίθεται Ρεπουμπλικάνους” οι οποίοι, δεν υποστήριξαν το νομοσχέδιο. Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε αργότερα, ότι δεν έχει πάψει να ελπίζει ότι ο νόμος τελικά θα αντικατασταθεί. “Θα γίνει,” είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους, ενώ ταξίδευε προς τη Νέα Υόρκη για να παραβρεθεί σε εκδήλωση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία 52 έναντι 48 εδρών των Δημοκρατικών στην Γερουσία, ενώ τουλάχιστον τρεις Γερουσιαστές (Κόλινς, Πολ, Μακέιν) είχαν δημόσια απορρίψει τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία.

Η κατάσταση για μία νέα νομοθετική προσπάθεια κατάργησης κι αντικατάστασης του Obamacare γίνεται ακόμη πιο δύσκολη από εδώ και πέρα για τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς την Κυριακή λήγει η εφαρμογή της ειδικής διαδικασίας στην Γερουσία, η οποία τους επέτρεπε να περάσουν το νομοσχέδιο με απλή πλειοψηφία. Μετά την λήξη εφαρμογής αυτής της διαδικασίας, από την 1η Οκτωβρίου και μετά, η ψήφιση ενός νέου νομοσχεδίου θα απαιτεί 60 θετικές ψήφους από το σύνολο των 100 Γερουσιαστών

Ο Τζον Θουν που ανήκει στην ηγετική ομάδα των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, δήλωσε ότι ενδεχομένη νομοθετική προσπάθεια κατάργησης του Obamacare θα γίνει μόνο όταν διασφαλιστούν οι απαραίτητες ψήφοι. Παράλληλα, τόνισε ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα επικεντρώσει τώρα την προσοχή του, στην αναδιοργάνωση του φορολογικού κώδικα, που αποτελεί βασική εξαγγελία του προέδρου Τραμπ, ενώ αναμένεται ότι θα προκαλέσει σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων.

Μία δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS έδειξε ότι το 52% των Αμερικανών είχαν αρνητική γνώμη για το νομοσχέδιο Γκράχαμ-Κάσιντι με τις θετικές γνώμες να συγκεντρώνουν το 20%.

“Θα παραδεχτώ ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν έκανε καλή δουλειά στην εξήγηση των όρων κατάργησης του Obamacare,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μπέν Σέις, στην ολομέλεια της Γερουσίας.

Η εκτίμηση του αρμόδιου γραφείου προϋπολογισμού στο Κογκρέσο (CBO) ανέφερε ότι το ενδεχόμενο ψήφισης του νομοσχεδίου Κάσιντι-Γκράχαμ θα είχε συνέπειες για την ασφαλιστική κάλυψη εκατομμυρίων Αμερικανών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter