Οργή Πεκίνου στη δέσμευση Μπάιντεν για βοήθεια στην Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής

Οργή Πεκίνου στη δέσμευση Μπάιντεν για βοήθεια στην Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Δευτέρα από το Τόκιο ότι οι ΗΠΑ θα παρέμβουν στρατιωτικά για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν αν δεχθεί επίθεση από την Κίνα, μία δήλωση που είναι πιθανό να εξοργίσει το Πεκίνο, καθώς αυξάνεται η ανησυχία για την κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Ειδικότερα, όταν δημοσιογράφος ρώτησε τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιάπωνα ηγέτη, Φούμιο Κισίντα, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπίζονταν την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Ναι». «Αυτή είναι η δέσμευση που αναλάβαμε», είπε.

«Συμφωνούμε με την πολιτική της ενιαίας Κίνας. Αλλά η ιδέα ότι κάτι μπορεί να επιβληθεί μονομερώς, δεν είναι σωστό και θα μας βρει αντίθετους», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Πεκίνου, που προειδοποίησε τις ΗΠΑ «να μην υποτιμούν» την αποφασιστικότητα της Κίνας όσον αφορά την Ταϊβάν, με πηγές του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών να επισημαίνουν πως «οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υποτιμούν τη δύναμη και την αποφασιστικότητα του κινεζικού λαού».

Το σχόλιο του Μπάιντεν, που έγινε κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Ιαπωνία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, σε μια τοποθέτηση που θεωρείται απόκλιση από την υπάρχουσα πολιτική της «στρατηγικής ασάφειας» των ΗΠΑ σχετικά με την Ταϊβάν.

Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ «θα παρακολουθούν τις πρόσφατες δραστηριότητες του κινεζικού ναυτικού, όπως και τις κινήσεις που σχετίζονται με κοινές ασκήσεις της Κίνας και της Ρωσίας», δήλωσε με τη σειρά του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα μετά την συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Αντιτιθέμεθα σθεναρά στις απόπειρες αλλαγής του στάτους κβο δια της βίας στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και στην Νότια Σινική Θάλασσα», σημείωσε ο Κισίντα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Μπάιντεν.

«Η Ρωσία οφείλει να πληρώσει»

Αναφερόμενος στη Ρωσία, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ότι «οφείλει να πληρώσει ένα τίμημα μακροπρόθεσμα» για «την βαρβαρότητά της στην Ουκρανία» με τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

«Δεν πρόκειται μόνον για την Ουκρανία», συνέχισε. Αν «οι κυρώσεις δεν διατηρούνταν από πολλές απόψεις, τότε τι μήνυμα θα έστελνε αυτό στην Κίνα για το κόστος μιας απόπειρας κατάληψης της Ταϊβάν δια της βίας;», διερωτήθηκε.

Σημειώνοντας ότι αναμένει πως μια εισβολή αυτού του είδους «δεν θα γίνει», ο Μπάιντεν σημείωσε ωστόσο ότι αυτό θα εξαρτηθεί «από την ένταση με την οποία ο κόσμος θα κάνει» την Κίνα «να καταλάβει» το τίμημα που θα χρειαστεί να πληρώσει σε περίπτωση εισβολής.

Πηγή: Reuters, Axios

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter