Οργή των δικαστικών υπαλλήλων για την υποστελέχωση: Από το 2017 έχουν να πάρουν κόσμο

Οργή των δικαστικών υπαλλήλων για την υποστελέχωση: Από το 2017 έχουν να πάρουν κόσμο

«Πυρά» κατά της κυβέρνησης εξαπολύουν για ακόμη μια φορά οι δικαστικοί υπάλληλοι σε ότι αφορά την υποστελέχωση των δικαστηρίων και την έλλειψη προσωπικού, που καθιστά προβληματική την ίδια τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Αυτό υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, όπου για μία ακόμη φορά «χτυπούν« καμπανάκι προς την κυβέρνηση.

Όπως υπογραμμίζουν, «από το 2017 δεν έχει γίνει καμία προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού στα Δικαστήρια», ενώ και «οι ίδιοι οι διαγωνισμοί του 2017, έχουν βαλτώσει και ανακυκλώνεται ένα αδιέξοδο αναπληρώσεων και μη αποδοχής του διορισμού από τους επιλαχόντες». Επίσης όπως επισημαίνεται «η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης, έχουν καταφέρει μέσα στα τρία χρόνια της θητείας τους, να οξύνουν αντί να λύσουν τα προβλήματα».

 Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της ΟΔΥΕ:

 ΘΕΜΑ: Τα μεγάλα προβλήματα των Δικαστηρίων και η πλήρης απαξίωση και απουσία της Κυβέρνησης

Σε λίγες μέρες ξεκινά ένα νέο δικαστικό έτος και για ακόμα μια φορά θα πούμε: «κάθε πέρσι και καλύτερα». Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης, έχουν καταφέρει μέσα στα τρία χρόνια της θητείας τους, να οξύνουν αντί να λύσουν τα προβλήματα. Και για να μιλήσουμε με στοιχεία, μπορεί ο καθένας να δει την αλήθεια της τραγικής κατάστασης, που βιώνουν οι περισσότερες δικαστικές υπηρεσίες της χώρας εξαιτίας:

Α) Της υποστελέχωσης σε ανθρώπινο δυναμικό: Από το 2017 και για 5,5 χρόνια, δεν έχει γίνει καμία προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού στα Δικαστήρια, ενώ και οι ίδιοι οι διαγωνισμοί του 2017, έχουν βαλτώσει και ανακυκλώνεται ένα αδιέξοδο αναπληρώσεων και μη αποδοχής του διορισμού από τους επιλαχόντες. Και σαν μην έφτανε αυτό, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, εντελώς αιφνιδιαστικά, ανακοινώνει έναν πρόχειρο και ακατανόητο σχεδιασμό για την ίδρυση Εθνικής Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων και με αυτό ως πρόσχημα , αναστέλλει τον διορισμό των έστω λίγων (περίπου 240 υπαλλήλων) στα Δικαστήρια, όπως προέβλεπε ο σχεδιασμός για το 2022, αλλά και (30) προσλήψεων δικαστικών υπαλλήλων σε ακριτικές περιοχές και νησιά, για τις οποίες μάλιστα προσλήψεις υπήρχαν ήδη εγκεκριμένες πιστώσεις. Παρέπεμψε λοιπόν τον διορισμό δικαστικών υπαλλήλων σε μέλλοντα χρόνο, που «θα» έχει ιδρυθεί και «θα» λειτουργεί, η Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων. Όμως η αυθαιρεσία της κυβέρνησης δεν σταματά εδώ, αλλά επεκτείνεται και σε ήδη υπηρετούντες Δικαστικούς Υπαλλήλους των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων που αν και έχει ολοκληρωθεί η μετάταξή τους στα δικαστήρια, με αντισυνταγματική διάταξη παραμένουν αποσπασμένοι – όμηροι για να εξυπηρετηθεί το Κτηματολόγιο την ίδια στιγμή που η υποστελέχωση οδηγεί σε κατάρρευση τις Δικαστικές Υπηρεσίες. Και όλα αυτά ενώ συνεχίζεται η αποχώρηση ανθρώπινου δυναμικού από τα δικαστήρια, με συνταξιοδοτήσεις που το προσεχές διάστημα αναμένεται να  γίνουν περισσότερες. Δεν φαίνεται όμως να δείχνει την ίδια αδιαφορία η κυβέρνηση για «ειδικές κατηγορίες» προσλήψεων, αφού όπως διαρρέεται προετοιμάζεται η προκήρυξη πρόσληψης (90) Επίκουρων Δικαστικών Υπαλλήλων  και (700) υπαλλήλων για τη στελέχωση της νεοϊδρυθείσας  εν μέσω του θέρους Δικαστικής Αστυνομίας.

Β) Της καθήλωσης των αποδοχών των Δικαστικών Υπαλλήλων: Από το 2011 και για πάνω από μια δεκαετία, οι αποδοχές των Δικαστικών Υπαλλήλων, παραμένουν καθηλωμένες στα επίπεδα που διαμόρφωσε το «σοκ και δέος» από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, με την «αυθαίρετη κατάργηση» του επιδόματος «Ειδικών Συνθηκών» και την  πλήρη κατάργηση των δώρων και επιδομάτων αδείας και επιπλέον με απλήρωτες χιλιάδες ώρες υπερωριακής απασχόλησης, που τείνουν πλέον να αμείβονται «ως φιλοδώρημα». Τρανή απόδειξη το γεγονός ότι οι  υπερωρίες   που   ανακοινώθηκαν  πρόσφατα  είναι  από  12  έως  15  ώρες  σε  κάθε δικαστικό υπάλληλο για ολόκληρο το 2022. Και όλα αυτά σε μια εποχή που η ακρίβεια έχει ξεπεράσει κάθε όριο αντοχών των εργαζομένων. Και σαν να μην φτάνουν αυτά, χιλιάδες δικαστικοί υπάλληλοι, βλέπουν να καθυστερούν δραματικά οι προαγωγές και οι μετατάξεις τους σε ανώτερες κατηγορίες, χάνοντας έτσι  σημαντικά  ποσά  από  το  μισθό  τους, αλλά και τα όποια θεσμικά δικαιώματα «παράγουν» αυτές οι μεταβολές. Και εδώ όμως υπαίτιοι της κατάστασης αυτής, είναι διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις που έχουν αφήσει να διαλυθεί η Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, λόγω έλλειψης υπαλλήλων, ενώ την ίδια στιγμή, σημειώνεται το «αδιαχώρητο» σε μετακλητούς υπαλλήλους στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Γ) Της πλήρους απαξίωσης των υλικοτεχνικών και κτηριακών υποδομών: Δυστυχώς, ούτε ο σχεδιασμός για την ηχογράφηση και αποηχογράφηση προχωρά, ούτε κονδύλια επαρκή εγκρίνονται για τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των δικαστικών υπηρεσιών, εκτός από ορισμένες «επιλεκτικές περιπτώσεις» και με «άνωθεν» παρεμβάσεις… Ταυτόχρονα, μόνο επί χάρτου βλέπουμε να ανεγείρονται νέα δικαστικά κτήρια ή να συντηρούνται υφιστάμενα που αντιμετωπίζουν σοβαρά στατικά προβλήματα.

Δ) Του εμπαιγμού στο θέμα του Ταμείου Αρωγής: Εδώ και πολλά χρόνια παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα του ειδικού λογαριασμού του Ταμείου Αρωγής, που συνεχώς, όπως μας λένε, βρίσκεται ένα βήμα και μια  υπογραφή πριν τη λύση, αλλά κολλάει στη γραφειοκρατία και τη συναρμοδιότητα των υπουργείων. Όμως, εάν είχε λυθεί, θα ήταν μία σημαντική ανακούφιση, ειδικά σ΄ αυτές τις δύσκολες οικονομικά εποχές, για τις οικογένειες πολλών συναδέλφων μας με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ε) Της κοροϊδίας των Επιμελητών Δικαστηρίων: Για άλλη μια φορά στο θέμα του διπλασιασμού των οδοιπορικών εξόδων των Επιμελητών Δικαστηρίων λάβαμε «υπόσχεση» από τον Υπουργό Δικαιοσύνης ότι σε λίγες μέρες θα έχει λυθεί.

Τα παραπάνω προβλήματα, είναι μόνο μερικά, τα πιο καίρια, από  τα πολλά που αντιμετωπίζουν οι Δικαστικοί Υπάλληλοι και οι Δικαστικές Υπηρεσίες όλης της χώρας, την ίδια στιγμή που ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν δέχτηκε να συναντήσει το Δ.Σ. της ΟΔΥΕ τους τελευταίους 3 μήνες, και επέλεξε να «μας δει» μόλις προχθές Δευτέρα 12-9-2022, δηλαδή 4 μέρες πριν την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, προτιμώντας, όλο αυτό το χρονικό διάστημα τις στοχευμένες επικοινωνιακές εμφανίσεις και εξαγγελίες όπως π.χ. η Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων, χωρίς δικαστικούς υπαλλήλους…, προκειμένου να κερδίζει χρόνο χωρίς καμιά δέσμευση για την επίλυση των προβλημάτων μας.

Εμείς όμως δεν πρόκειται να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Η οργή και η αγανάκτηση των Δικαστικών Υπαλλήλων έχουν ξεχειλίσει. Το νέο δικαστικό έτος που ξεκινά την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022, προβλέπεται δύσκολο. Και προειδοποιούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και την κυβέρνηση, ότι γι΄ αυτούς θα γίνει ακόμα δυσκολότερο, αν δεν δουν τα προβλήματα με την ανάλογη σοβαρότητα και υπευθυνότητα και αν δεν δώσουν χειροπιαστές αποδείξεις, ότι δρομολογούνται λύσεις.

Με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δ.Σ. της ΟΔΥΕ καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων όλης της χώρας να πάρουν πρωτοβουλίες για ενημέρωση των συναδέλφων μέσω της παρούσας ανακοίνωσης και διάφορες μορφές δράσης στην έναρξη του νέου δικαστικού έτους, την Παρασκευή 16-9-2022 (συγκεντρώσεις, γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις κ.λπ.)

Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ Η ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ

 Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Δ.Υ.Ε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter