Οργουελιανή γλώσσα για το νομοσχέδιο απαγόρευσης των συναθροίσεων από τον Στέλιο Πέτσα

Οργουελιανή γλώσσα για το νομοσχέδιο απαγόρευσης των συναθροίσεων από τον Στέλιο Πέτσα

Την καθημερινότητα των πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία του εμπορικού κέντρου επικαλέστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας για να δικαιολογήσει το “χουντικής έμπνευσης”, όπως το χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση, νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Κάνοντας μία εφαρμογή της οργουελιανής αντίληψης της γλώσσας ο κ. Πέτσας επιχείρησε να εμφανίσει το νομοσχέδιο ως εφαρμογή των κοινωνικών και δικαιωμάτων των πολιτών.

Πάντως εμφάνισε την κυβέρνηση ανοικτή σε τροποποιήσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. “Ναι είμαστε σε επικοινωνία με τα κόμματα ώστε να διασφαλίζεται το Σύνταγμα… Θέλουμε αρμονική σύζευξη του δικαιώματος του συνέρχεσθαι με τα δικαιώματα των πολλών”.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να βάλει τέλος στο χάος που δημιουργείται αναστατώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών, ανέφερε και πρόσθεσε: “δυστυχώς για πολλά χρόνια ζήσαμε κάτοικοι, επισκέπτες και επαγγελματίες αυτό το χάος που προκαλείται από κινητοποιήσεις μικρών ομάδων, τις συγκεντρώσεις και τις αντισυγκεντρώσεις ακραίων ομάδων, που ταλαιπωρούν τους πολίτες και παραλύουν την οικονομική δραστηριότητα στο κέντρο της πόλης. Μόνο τον Μάιο που επαναλειτούργησε η αγορά είχαμε 80 πορείες και συγκεντρώσεις και τον Ιούνιο προστέθηκαν άλλες 60 περίπου. Σε κάθε περίπτωση, το δικαίωμα στη δημόσια συνάθροιση και τη διαμαρτυρία είναι αδιαμφισβήτητο και προστατεύεται. Πρέπει, όμως, να προστατεύονται και τα δικαιώματα των πολλών”.

Παρότι το νομοσχέδιο εξαρτά το δικαίωμα της συνάθροισης από την θέληση της Αστυνομίας με τους περιορισμούς που θέτει, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι “δεν θίγει το δικαίωμα στη συνάθροιση και τη διαμαρτυρία, αλλά την αυθαιρεσία των λίγων σε βάρος των πολλών. Είναι εναρμονισμένο με τις επιταγές του άρθρου 11 του Συντάγματος, καθώς και του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου”.

Επικαλέστηκε ότι “ενσωματώνει βασικές προτάσεις της πρότασης νόμου που είχε παρουσιάσει το 2012 ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ύστερα από εργασία Επιτροπής στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων οι καθηγητές κ.κ. Αλιβιζάτος και Μανιτάκης”.

Καλύπτει ένα υπαρκτό κενό στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών και επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και των συναθροίσεων.

Σε ερώτηση για την “επαναφορά χουντικών διατάξεων που καταγγέλλει η αντιπολίτευση” είπε ότι “είναι ξεκάθαρο οι οι Έλληνες και ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις”. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter