Θρησκευτικοί και παραθρησκευτικοί κύκλοι εμποδίζουν τo πρόγραμμα Σεξουαλικής Υγείας στα σχολεία

Θρησκευτικοί και παραθρησκευτικοί κύκλοι εμποδίζουν τo πρόγραμμα Σεξουαλικής Υγείας στα σχολεία

Τι αναφέρει στο documentonews.gr η επικεφαλής της δημιουργικής ομάδας του προγράμματος Σεξουαλικής Υγείας, Μαργαρίτα Γερούκη.

Μπορεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Σεξουαλική Υγεία να τίμησε με το βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας στη Σεξουαλική Αγωγή 2019, το ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμά «Παίζω με το Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις» αυτό όμως δεν φαίνεται να το εκτίμησε το υπουργείο Παιδείας που αποφάσισε να το επανεξετάσει χωρίς κάποια συγκεκριμένη αιτιολογία.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από τέσσερις Ελληνίδες εκπαιδευτικούς και έπαιρνε έγκριση από το το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής από το 2015 κάτι που έγινε βέβαια και φέτος «Από την σχολική χρονιά 2015 μέχρι και φέτος την σχολική χρονιά 2019 -2020 το πρόγραμμα έπαιρνε τις εγκρίσεις του ΙΕΠ. Φέτος πήρε την έγκριση του ΙΕΠ τον Οκτώβριο η οποία κατατέθηκε στο Υπουργείο Παιδείας. Είχε μεσολαβήσει μάλιστα και η παγκόσμια βράβευση του προγράμματος ωστόσο η έγκριση παρέμεινε για μήνες στα συρτάρια του υπουργείου», αναφέρει στο Documentonews η επικεφαλής της δημιουργικής ομάδας τους προγράμματος Μαργαρίτα Γερούκη.

Ο «Φρίξος» από το 2015 έπαιρνε κάθε χρόνο έγκριση, κάτι που συνέβη και φέτος στην αρχή της σχολικής χρονιάς, όμως τώρα ζητήθηκε η επανεξέτασή του «και μάλιστα χωρίς κάποια συγκεκριμένη αιτιολογία», αναφέρει η Μαργαρίτα Γερούκη.

Η εκπαιδευτικός απέδωσε τα εμπόδια που μπαίνουν στο πρόγραμμα σε μια μερίδα ανθρώπων η οποία προέρχεται από θρησκευτικούς και παραθρησκευτικούς κύκλους οι οποίοι παραδοσιακά αντιστέκονται στο θέμα της σεξουαλικής αγωγής .

«Επειδή ο Φρίξος και λόγο της παγκόσμιας βράβευσης πήρε μια άλλη διάσταση και επειδή τεχνικά δεν μπορούσαν να πάρουν πίσω την γνωμάτευση ουσιαστικά δοκίμασαν έναν άλλο τρόπο. Κράτησαν την γνωμάτευση στα συρτάρια του υπουργείου», εξηγεί η κ Γερούκη.

Με αυτό τον τρόπο η διαδικασία καθυστέρησε εξηγεί η κ. Γερούκη και όταν τελικά χρειάστηκε να πάρει το υπουργείο μια απόφαση για το θέμα. «Αποφάσισε να ζητήσει την επανεξέταση του προγράμματος και μάλιστα χωρίς κάποια συγκεκριμένη αιτιολογία”». αναφέρει στο Documentonews η εκπαιδευτικός.

Nα υπενθυμίσουμε ότι η απόφαση αυτή του υπουργείου έρχεται μαζί με την απόφαση της υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη η οποία αναφέρει οτι δεν θα πραγματοποιηθεί κατά το τρέχον σχολικό έτος ο θεσμός της Θεματικής Εβδομάδας στα Γυμνάσια. Πρόκειται για ένα θεσμό που είχε ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών σε σύγχρονα ζητήματα και το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία. Συν τοις άλλοις, το 2016 είχε προκαλέσει αντιδράσεις Μητροπολιτών η θεματική εβδομάδα που είχε εφαρμοστεί στους μαθητές του Γυμνασίου, ηλικίας 13-15 ετών σχετικά με τις «Έμφυλες Ταυτότητες».

Μια εβδομάδα πριν είχε προκύψει και η αποστολή ενημερωτικού εγγράφου σε σχολεία για την διεξαγωγή της ημερίδας «Σύγχρονη Παιδεία και Ελληνορθόδοξη Παράδοση», γεγονός που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, καθώς το υπουργείο «προμόταρε» μία εκδήλωση υπό την αιγίδα της «Χριστιανικής Αγωγής», μιας (παρα)θρησκευτικής οργάνωσης, η οποία έχει στο ενεργητικό της -μεταξύ άλλων- τη συμμετοχή στην «σκοταδιστική» καμπάνια κατά των αμβλώσεων. Τότε οι -δικαιολογημένες- αντιδράσεις οδήγησαν τη Νίκη Κεραμέως στο να ανακαλέσει το έγγραφο. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter