Θριλερ και ολονύχτιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες

Θριλερ και ολονύχτιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες

Ολονύχτιο παρασκήνιο με ασταμάτητες παράλληλες διαβουλεύσεις σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα και την συμμετοχή ή όχι σε αυτού του ΔΝΤ χαρακτήρισαν την συνεδρίαση του Eurogroup.

Εκείνο που από την αρχή του Eurogroup διαφαινόταν ήταν ότι το πιθανότερο σενάριο δεν περιλάμβανε συνολική συμφωνία, δηλαδή και έγκριση για την εκταμίευση της δόσης, αλλά και απόφαση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Εκείνο που ωστόσο κυριάρχησε στο πλαίσιο του Eurogroup ήταν οι συνεχείς παράλληλες διαβουλεύσεις, ιδιαίτερα μετά από τις διακοπές της συνεδρίασης. Σύσκεψη είχαν οι επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Πολ Τόμσεν, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ.

Οι διαβουλεύσεις είχαν όλες τον ίδιο στόχο: να βρεθεί επιτέλους συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Επαφές που συνεχίζονταν, με διάφορες συνθέσεις και σε διαφορετικά επίπεδα, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Εκείνο για το οποίο συμφωνούσαν οι περισσότερες από τις εμπλεκόμενες πλευρές ήταν ότι τελικά, το πιθανότερο σενάριο είναι η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης. «Αγκάθι» των διαπραγματεύσεων ωστόσο παρέμενε η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ.

Επανέναρξη της συνεδρίασης τα μεσάνυχτα

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), και μετά από διακοπή που ξεπέρασε τις τρεις ώρες (κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξαν διμερείς και πολυμερείς επαφές), ξανάξεκίνησε η συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχει ένα συμβιβαστικό κείμενο το οποίο θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης προκειμένου να καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν.

Δείτε όλη την πορεία του Eurogroup εδώ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter