Οριστικά έκπτωτος ο Τοποτηρητής της Μουφτείας Διδυμοτείχου σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ

Οριστικά έκπτωτος ο Τοποτηρητής της Μουφτείας Διδυμοτείχου σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ

Καλώς παύτηκε από τα καθήκοντα του, μετά την αμετάκλητη ποινική καταδίκη του, ο Τοποτηρητής Μουφτείας Διδυμοτείχου. Αυτό έκρινε το ΣτΕ με απόφαση του οποίου ο “απρόσεκτος” Μουφτής κηρύσσεται πλέον οριστικά έκπτωτος.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του Τοποτηρητή Μουφτή Σερίφ Δαμαδόγλου Μεμέτ του Αχμέτ που ζητούσε την ακύρωση της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης ,που τον έπαυσε από τη θέση του, μετά την αμετάκλητη καταδίκη του για απλή συνέργεια σε υπόθεση απάτης σε βάρος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων .

Δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη

Οι σύμβουλοι Επικρατείας στην επίμαχη απόφαση τους κατ΄ αρχάς επισημαίνουν στις σχετικές διατάξεις του νόμου σύμφωνα με τις οποίες ο Μουφτής ή ο Τοποτηρητής Μουφτείας παύονται από τα καθήκοντά τους σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης που αποτελεί και κώλυμα διορισμού τους για τις θέσεις αυτές.

Στη συνέχεια κρίνοντας και την ουσία της υπόθεσης τονίζουν χαρακτηριστικά στο σκεπτικό τους ότι:

Ο νομοθέτης δεν ανέχεται την άσκηση καθηκόντων από τον Μουφτή ή τον Τοποτηρητή Μουφτείας από πρόσωπα που θεωρεί ότι λόγω της αμετάκλητης καταδίκης τους για συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα , δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ηθική υπόσταση και το απαιτούμενο κύρος και δεν μπορούν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους για την άσκηση των προβλεπόμενων από τον νόμο καθηκόντων τους , που περιλαμβάνουν μάλιστα πλην των θρησκευτικών και δικαιοδοτικά καθήκοντα ως προς ορισμένες κατηγορίες οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου των Ελλήνων μουσουλμάνων της περιφέρειάς τους ».

Η ρύθμιση αυτή, επισημαίνουν οι δικαστές, « αποσκοπεί στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των Μουφτείων ως δημοσίων υπηρεσιών , με την άσκηση των προαναφερθέντων καθηκόντων από πρόσωπα που διαθέτουν τα κατάλληλα ηθικά προσόντα , συνάπτεται άμεσα με το αντικείμενο και τον χαρακτήρα του σχετικού δημοσίου λειτουργήματος τους ».

Υπενθυμίζεται ότι Σερίφ Δαμαδόγλου Μεμέτ του Αχμέτ είχε διοριστεί ως Τοποτηρητής της Μουφτείας Διδυμοτείχου με καθήκοντα προσωρινής διαχείρισης των υποθέσεών της μέχρι τον διορισμό του Μουφτή. Το 2013 όμως με αμετάκλητη απόφαση καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 μηνών με τριετή αναστολή για απλή συνέργεια σε απάτη σε βάρος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων .

Σύμφωνα με την κατηγορία για την οποία κρίθηκε ένοχος , αν και γνώριζε το ψευδές περιεχόμενο δηλώσεων που υπέβαλε ο αδερφός του για να εισπράξει κοινοτικές επιδοτήσεις από καλλιέργειες, δεν εναντιώθηκε στην υποβολή τους.

Για την ίδια υπόθεση έχει καταδικαστεί και ο αδερφός του, ενώ τελικά η επίμαχη επιδότηση δεν καταβλήθηκε καθώς η κομπίνα έγινε αντιληπτή από τις αρμόδιες αρχές.

Μάλιστα ο αιτών είχε ζητήσει και την άρση των συνεπειών της καταδίκης του, αλλά το αρμόδιο Συμβούλιο Χαρίτων απέρριψε την αίτησή του.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter