Οριστική η καταδίκη της Ελλάδας για τη Μανωλάδα

Οριστική η καταδίκη της Ελλάδας για τη Μανωλάδα

Οριστική κατέστη η καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την “υπόθεση της Μανωλάδας”.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο ημέρες, μόλις έγινε γνωστή η πρωτοβουλία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να ζητήσει επανεξέταση της υπόθεσης, κίνηση που προκάλεσε εύλογα αρνητικά σχόλια λόγω της φύσης των γεγονότων της Μανωλάδας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, παρενέβη άμεσα ανακαλώντας το επίμαχο αίτημα .

Τώρα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης με σχετική ανακοίνωση του, επιβεβαιώνει το κλείσιμο της υπόθεσης.

Όπως αναφέρει “η αίτηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για παραπομπή στη μείζονα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της υπόθεσης Chowdury κ.α. εναντίον της Ελλάδας (υπόθεση Μανωλάδας), θεωρείται από το Δικαστήριο ως μη υποβληθείσα, κατόπιν της ανάκλησής της, με εντολή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με ημερομηνία 11 Ιουλίου 2017. Η απόφαση καθίσταται οριστική με ημερομηνία 30/6/2017”.

Η εν λόγω απόφαση του ΕΔΔΑ που είχε εκδοθεί στις 30 Μαρτίου 2017, και της οποίας ζητήθηκε επανεξέταση από το ΝΣΚ, έκρινε ότι οι 42 μετανάστες εργάτες γης στην Μανωλάδα Ηλειας ήταν θύματα εμπορίας ανθρώπων και υποχρέωσε την Ελλάδα να τους καταβάλει αποζημίωση συνολικά άνω των 500.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2013, επιστάτες πυροβόλησαν τους μετανάστες εργάτες γης από το Μπαγκλαντές, όταν αυτοί, όντας απλήρωτοι για μήνες και ζώντας σε άθλιες συνθήκες, διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους σε φυτείες φράουλας της Μανωλάδας.

Η υπόθεση εύλογα έλαβε τότε διεθνείς διαστάσεις και σόκαρε την ελληνική κοινωνία πλην όμως παρά την αρχική βαριά ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί στους δράστες,από την εισαγγελέα ,Ειρήνη Τζίβα ,τα δικαστήρια στη συνέχεια αθώωσαν ή επέβαλαν ποινές-χάδια στους κατηγορούμενους. Χρειάστηκε τελικά να περάσουν τέσσερα χρόνια για να δικαιωθούν τα θύματα από το ΕΔΔΑ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter