Οριστικό «ΟΧΙ» στην έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών

Οριστικό «ΟΧΙ» στην έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών

Κλείνει με αρνητική απάντηση του Συμβουλίου Εφετών ο φάκελος με το νέο αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών, που εισήλθαν με ελικόπτερο στη χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, με τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου για τους δύο τελευταίους από αυτούς.

Το δικαστήριο, όπως και τα δύο προηγούμενα των τελευταίων ημερών που εξέτασαν το αίτημα ως προς τους έξι, απέρριψε την έκδοση και των άλλων δύο Τούρκων αξιωματικών, επικαλούμενο τις συνθήκες που θα κρατηθούν και θα δικαστούν οι εκζητούμενοι, αν παραδοθούν στη γείτονα χώρα.

Όπως και με τις προηγούμενες αποφάσεις, το Συμβούλιο διατάσσει την απελευθέρωση των Τούρκων, αν δεν κρατούνται για άλλο λόγο, ωστόσο η κράτηση τους συνεχίζεται μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις για το άσυλο.

Εισηγούμενος την απόρριψη του αιτήματος των τουρκικών Αρχών, ο εισαγγελέας Εφετών Γιώργος Βούλγαρης επικαλέστηκε τις πρόσφατες τελεσίδικες αποφάσεις του Αρείου Πάγου, με τις οποίες απορρίφθηκε το πρώτο αίτημα των τουρκικών Αρχών και εξέφρασε την έκπληξη του που 10 μέρες μετά έστειλαν δεύτερο αίτημα για τα ίδια αδικήματα. Χαρακτήρισε μάλιστα “οδυνηρή” τη διαδικασία και για τη χώρα που ζητά την έκδοση και για τη χώρα που την αρνείται και συμπλήρωσε:

«Δεν μπορώ όμως να εισηγηθώ την έκδοση γιατί δεν έχουν αλλάξει οι λόγοι της άρνησης. Σταμάτησαν οι βασανισμοί; Οι διωγμοί; Οι ομαδικές απολύσεις και διώξεις; Καταλαβαίνω ότι μια δεύτερη απορριπτική απάντηση στα αιτήματα έκδοσης, ενδεχομένως να προκαλέσει δυσφορία στη γείτονα. Όμως αν κοιταχθεί με ειλικρίνεια στον καθρέπτη η σύγχρονη Τουρκία, θα καταλάβει γιατί έρχεται η μία άρνηση μετά την άλλη, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες για την έκδοση των φερόμενων πραξικοπηματιών».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter