Οριστικό στοπ στις κατασχέσεις σε βάρος ευαίσθητων ομάδων

Οριστικό στοπ στις κατασχέσεις  σε βάρος ευαίσθητων ομάδων

Κυνική_x000D_
ομολογία εκ μέρους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τις_x000D_
κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς: αυτές γίνονται ακόμη κι αν οι εν λόγω_x000D_
λογαριασμοί έχουν δηλωθεί ως ακατάσχετοι! 

Επρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι, να γίνει σίριαλ στα δελτία ειδήσεων και πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες οι περιπτώσεις εκείνες των φορολογουμένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή είναι άνεργοι ή λαμβάνουν κάποιο προνοιακό επίδομα, αλλά η ΑΑΔΕ άπλωνε το μακρύ της χέρι κατάσχοντας ψίχουλα. Πλέον δεν θα κατάσχονται ούτε οι διατροφές στα ανήλικα τέκνα. Προφανώς έπιασαν οι καλοσύνες την ΑΑΔΕ, αφού εξηγεί πως «η αποδέσμευση του συνόλου του δεσμευθέντος ποσού επιδόματος/ βοηθήματος ισχύει και στην περίπτωση που ως δικαιούχος ή συνδικαιούχος του κατασχεθέντος τραπεζικού λογαριασμού αναγράφεται υποχρεωτικά τρίτο πρόσωπο, όπως ο δικαστικός συμπαραστάτης του δικαστικώς συμπαραστατούμενου τέκνου ή ένας εκ των δύο γονέων στην περίπτωση διατροφής ανήλικου τέκνου».

Στην ίδια εγκύκλιο που κυκλοφόρησε στις αρχές της εβδομάδας, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής «περιορίζει» την κατάσχεση ύστερα από «αίτηση του οφειλέτη, αποδεσμεύοντας το σύνολο του δεσμευθέντος ποσού, εφόσον κατά την κείμενη νομοθεσία τα συγκεκριμένα επιδόματα/βοηθήματα προβλέπονται ρητώς ως ακατάσχετα (π.χ. επίδομα κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ, επίδομα θέρμανσης κ.λπ.).

Τέλος, σχετικά με τη δυνατότητα άσκησης δειγματοληπτικού ελέγχου σημειώνονται τα ακόλουθα: αντίγραφο των στοιχείων της απόφασης περιορισμού κατασχετηρίου θα κοινοποιείται αυθημερόν ηλεκτρονικά ή μέσω τηλεμοιοτυπίας (fax) στις αρμόδιες κατά τόπους φορολογικές περιφέρειες συμπληρώνοντας το συνημμένο σχέδιο εφόσον ζητηθεί, προκειμένου να πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος για την τήρηση των ως άνω προϋποθέσεων.

Κατά τα άλλα, μέσα στον Σεπτέμβριο η ΑΑΔΕ προχώρησε σε επιστροφές φόρων 1,6 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες επιστροφές οι οποίες διαμορφώνονταν την 1η Σεπτέμβρη σε 2,5 δισ. ευρώ να μειωθούν στο μισό και συγκεκριμένα σε 1,250 δισ. ευρώ.

Η ΑΑΔΕ φαίνεται να έχει κάνει τη δουλειά της. Στον αρχικό στόχο καθαρής μείωσης του στοκ των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου κατά 1,2 δισ. ευρώ, το μερίδιο που αντιστοιχούσε σε πληρωμές από τη φορολογική διοίκηση ήταν 360 εκατ. ευρώ. Οι επιδόσεις της ΑΑΔΕ στο τέλος Σεπτεμβρίου αποτυπώνουν υπερκάλυψη του στόχου με πληρωμές 675 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος της… όψιμης καλοσύνης έχει να κάνει με την επιτάχυνση των πληρωμών ληξιπρόθεσμων οφειλών, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ, δίδοντας παράλληλα ανάσα σε αγορά και νοικοκυριά.

(Aπό το DocumentoStreet, τεύχος 3, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter