Ορκίσθηκε πρόεδρος της Κολομβίας ο αριστερός Γκουστάβο Πέτρο

Ορκίσθηκε πρόεδρος της Κολομβίας ο αριστερός Γκουστάβο Πέτρο

Ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, ορκίσθηκε την Κυριακή ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που παρευρέθηκαν στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του στην Μπογκοτά. «Ορκίζομαι ενώπιον του Θεού και υπόσχομαι στον λαό να σέβομαι πιστά το Σύνταγμα και τους νόμους της Κολομβίας», δήλωσε ο 62χρονος πρώην γερουσιαστής και πρώην αντάρτης.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Πέτρο κάλεσε να τερματιστεί ο λεγόμενος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» και πρότεινε να αντικατασταθεί από μια «πολιτική πρόληψης της κατανάλωσης». «Είναι καιρός να υπάρξει νέο διεθνές σύμφωνο που θα αποδέχεται ότι ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών απέτυχε», σημείωσε ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας, χώρας που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή κοκαΐνης.

Παράλληλα, πρότεινε να δημιουργηθεί διεθνές ταμείο για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, το οποίο υφίσταται επιταχυνόμενη αποψίλωση. «Πού είναι το διεθνές ταμείο για να σωθεί το δάσος του Αμαζονίου; (…) Μπορούμε να μεταμορφώσουμε όλο τον πληθυσμό του κολομβιανού (τμήματος) του Αμαζονίου σε προστάτη του δάσους, αλλά έχουμε ανάγκη χρηματοδότηση από όλο τον κόσμο για να το καταφέρουμε αυτό», είπε ο Πέτρο.

Ο Πέτρο είπε ότι να προστατευθεί ο «πνεύμονας του πλανήτη», η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να μειώσει το εξωτερικό χρέος προκειμένου να χρηματοδοτηθούν πρωτοβουλίες με σκοπό «να σωθούν τα δάση μας» και «να γίνει αναδάσωση».

Πηγή: Reuters, Deutche Welle

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter