Ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός της Σκωτίας ο Χάμζα Γιούσαφ

Ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός της Σκωτίας ο Χάμζα Γιούσαφ
Πηγή: Twitter

Ο Χάμζα Γιούσαφ ορκίστηκε την Τετάρτη νέος πρωθυπουργός της Σκωτίας, σε μια τελετή που συνδύαζε την τοπική παράδοση με την πακιστανική κληρονομιά του, και στη συνέχεια ανακοίνωσε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, η σύνθεση του οποίου μπορεί να εμβαθύνει το ρήγμα στους κόλπους του SNP, του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος.

Ο Γιούσαφ,  πρώτος μουσουλμάνος ηγέτης δυτικοευρωπαϊκού έθνους, φορούσε μαύρο πακιστανικό σαλβάρι κατά την ορκωμοσία του στο ανώτατο δικαστήριο της Σκωτίας.

Ο 37χρονος νέος πρωθυπουργός ορκίστηκε πίστη στον βασιλιά Κάρολο αν και στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να καταργηθεί η μοναρχία και να αντικατασταθεί ο βασιλιάς από έναν εκλεγμένο αρχηγό κράτους, εφόσον πετύχει τον στόχο του, δηλαδή την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας.

Η Σόνα Ρόμπισον, στενή φίλη της απερχόμενης πρωθυπουργού Στέρτζον, αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών και πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο Άνγκους Ρόμπερτσον παραμένει στη θέση του, ως υπεύθυνος για τα συνταγματικά θέματα και τις εξωτερικές υποθέσεις. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που στην τοπική κυβέρνηση πλειοψηφούν οι γυναίκες.

Πηγή: BBC

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter