Ορκίζεται η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ορκίζεται η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Τον οριζόμενο από το Σύνταγμα όρκο, ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, δίνει στις 11:20′ η νέα Πρόεδρος της Ελληνικής ΔημοκρατίαςΚατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η πρώτη γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα εξελέγη από το ελληνικό κοινοβούλιο στις 22 Ιανουαρίου 2020, έχοντας τη στήριξη τριών κομμάτων -ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής- ενώ ουδείς βουλευτής την καταψήφισε (επί 294 βουλευτών, 261 ψήφισαν υπέρ ενώ 33 δήλωσαν “παρών”).

Η κ. Σακελλαροπούλου, τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι η 13η Πρόεδρος της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας και διαδέχεται τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Για προληπτικούς λόγους, αλλά και ως μήνυμα στην κοινωνία για τη σοβαρότητα αντιμετώπισης του κορονοϊού, ο αριθμός των προσκεκλημένων πολιτικών, διπλωματικών και άλλων αρχών έχει περιοριστεί στους περί τους 170 από 1.000 που προβλέπεται.

Η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής θα αρχίσει στις 11:00′ με μοναδικό αντικείμενο την ορκωμοσία της εκλεγείσης Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως προβλέπει το άρθρο 33 του Συντάγματος “Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν αναλάβει την άσκηση των καθηκόντων του, δίνει ενώπιον της Βουλής τον ακόλουθο όρκο: «Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού»”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter