Ως «μεγάλος φίλος» έγινε δεκτός ο Μπάιντεν στον Καναδά – Μεταναστευτικό, Κίνα και Αϊτή στο επίκεντρο των συζητήσεων

Ως «μεγάλος φίλος» έγινε δεκτός ο Μπάιντεν στον Καναδά – Μεταναστευτικό, Κίνα και Αϊτή στο επίκεντρο των συζητήσεων

Ως ένας «μεγάλος φίλος» του Καναδά έγινε δεκτός την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην οποία αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις για την Αϊτή, τη μετανάστευση και την οικονομία.

«Είναι μεγάλη η χαρά που έχω εδώ έναν μεγάλο φίλο», δήλωσε ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό αρχίζοντας τη διμερή συνάντηση στο Κοινοβούλιο της Οτάβας, επιμένοντας στις κοινές αξίες των δύο χωρών.

«Έχουμε μερικές φορές διαφωνίες αλλά δεν υπάρχει καμιά ουσιώδης διαφορά στις κοινές μας δημοκρατικές αξίες», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν έλαβε κατά την άφιξή του μια πλάκα σοκολάτας που παρασκεύασε μια οικογένεια σύρων προσφύγων στον Καναδά. Σημειώνεται ότι ο 80χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος δεν είχε καταφέρει να μεταβεί στη γειτονική και συμμαχική αυτή χώρα μετά την ορκωμοσία του, ως είθισται να κάνουν οι πρόεδροι των ΗΠΑ, λόγω της πανδημίας Covid-19.

Μεταναστευτικό, Κίνα και Αϊτή στο επίκεντρο των συζητήσεων

Σε ένα από τα ευαίσθητα θέματα μεταξύ των δυο συμμάχων, την παράτυπη μετανάστευση, η επίσκεψη μπορεί να οδηγήσει σε μια πρόοδο, διαβεβαιώνουν το Radio-Canada και η εφημερίδα New York Times.

Αμερικανοί και Καναδοί θα έπρεπε να βρουν μια συμφωνία για να κλείσει ο «δρόμος Roxham», ένας αυτοσχέδιος δρόμος μέσω του οποίου σχεδόν 40.000 μετανάστες έφθασαν πέρυσι στο Κεμπέκ, παρακάμπτοντας τα επίσημα σημεία εισόδου, από τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ θα έβλεπαν επίσης με καλό μάτι τον Καναδά να πρωτοστατεί στην αποστολή διεθνούς δύναμης προς την χώρα της Καραϊβικής.

Οι στρατιωτικές δαπάνες θα είναι επίσης στην ατζέντα των συνομιλιών, τη στιγμή που η Ουάσιγκτον πιέζει για μια προσπάθεια τα μέλη του ΝΑΤΟ, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αυξανόμενες εντάσεις με την Κίνα.

Σημειώνεται επίσης ότι η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει υποσχεθεί να επιδοθεί σε έναν ανελέητο ανταγωνισμό με την Κίνα, πραγματοποιείται λίγο μετά την έναρξη έρευνας στον Καναδά για καταγγελίες που αφορούν κινεζική παρέμβαση στις δύο τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές.

Πηγή: ΑFP, CNN

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter